Psykologisk tryghed og den anerkendende tilgang

På AU ønsker vi en inkluderende arbejdspladskultur båret af psykologisk tryghed, gensidig respekt, anerkendelse og tillid - en kultur, hvor mennesker er trygge ved at udtrykke sig og være sig selv. 


Med en anerkendende tilgang møder man andre med fokus på intentioner, ressourcer, potentialer og muligheder samt med en indstilling om, at alle handler ud fra en meningsfuld intention.

På en arbejdsplads præget af psykologisk tryghed har det ikke negative konsekvenser at dele tvivl, uenighed mv. Det bruges i stedet konstruktivt ind i arbejdet/samarbejdet og bidrager dermed positivt til læring, præstation, engagement og trivsel – et godt psykisk arbejdsmiljø.

Dialogværktøjer

Lokale dialoger om psykologisk tryghed

Få inspiration til, hvordan I kan arbejde konkret med det lokalt i jeres enhed. Som leder er du både rollemodel og rammesættende i arbejdet med at bygge tryghed, så alle tør bidrage med idéer, oplevelser og pege på problemer.


3 niveauer af anerkendelse

Dette dialogværktøj tager afsæt i tre niveauer af anerkendelse; ros, værdsættelse og anerkendelse. Dialogværktøjet er overskueligt og kan nemt bruges i en gruppedialog. I kan også finde baggrundsviden om de 3 niveauer af anerkendelse i dialogværktøjet.


Anerkendende toner i arbejdsmiljøet

Hæftet fra BFA giver en indføring i tankerne bag den anerkendende tilgang og en række konkrete ideer til, hvordan man kan arbejde med trivslen på arbejdspladsen ved at tænke den værdsættende samtale ind i hverdagen.


At lytte aktivt

Aktiv øvelse til grupper, der ønsker at blive klogere på forskellige niveauer af lytning samt arbejde med at udvikle kommunikationen i gruppen. Øvelsen fremmer lytte-kompetencer og kan være med til at skabe (lytte-)kultur og trivsel.