Ny systemunderstøttelse på AU

Uddannelsesområdet løftes af nye processer og systemer

Aarhus Universitet har et ambitiøst projekt om at etablere et sammenhængende landskab af it-understøttelse på uddannelsesområdet.  I oktober 2011 åbnede STADS (Studie Administrative System). Det betyder et samlet billede af hver enkelt studerendes studieforløb og en ensartet og systematisk registrering af uddannelser, undervisning og eksaminer på tværs af de 4 nye hovedområder på Aarhus Universitet.

Formål med STADS:

  • Fleksibilitet, overblik og service for alle studerende
    I fremtiden vil studerende på Aarhus Universitet opleve øget fleksibilitet og service. De vil få lettere ved at bevæge sig mellem forskellige uddannelser på universitetet, og de får bedre overbliksmuligheder, fordi der etableres ensartet praksis og ensartet registrering. STADS er også grundstenen i udviklingen af en kommende studenterportal, hvor alle informationer om den enkeltes uddannelse er samlet og vises personificeret.  

  • Fælles retningslinjer og verdens bedste studieadministration
    Det er ikke kun systemer, der udvikles og opdateres på Aarhus Universitet. Alle processer vedrørende studieadministration er blevet gennemgået og beskrevet med fælles retningslinjer og principper. Det vil i fremtiden betyde en sikring af kvaliteten, brug af færre ressourcer og øget samarbejde blandt de ansatte. Alt sammen ting, der understøtter Aarhus Universitets vision om at have verdens bedste studieadministration.

  • Direkte indtastning af karakterer
    For forskerne betyder den nye sammenhæng mellem systemerne en sikkerhed for, at de processer, som ligger til grund for undervisningen, er i orden. Rent praktisk betyder det også, at karakterer fremover altid skal inddateres online af bedømmerne i stedet for ved udfyldning af protokoller. Det er allerede en kendt procedure mange steder på universitet. Med den direkte registrering kan karakterer indtastes hvor som helst i verden af bedømmeren og tilgås med det samme af den studerende. Det øger hastigheden fra karaktergivning til offentliggørelse, og det begrænser fejlkilderne, at oplysninger ikke skal overleveres skriftligt, før de indtastes.

  • Forbedret dokumentation, dataopsamling og kvalitet
    Systemudviklingen på Aarhus Universitet er et naturligt skridt i en tid, hvor de studerendes uddannelsesforløb bliver mere komplekse og fleksible - samtidig med at der er et øget krav om dokumentation. STADS er et vigtigt redskab, fordi det danner grundlag for statistisk viden om studerende på Aarhus Universitet og giver et nødvendige datagrundlag til brug for kvalitetssikring.

  • Nationalt samarbejde
    Aarhus Universitet er i forbindelse med projektet gået ind i et nationalt samarbejde om studieadministration. Målet er at udveksle viden og at være fælles om at udvikle de nødvendige systemer - indholdsmæssigt og økonomisk. Samarbejdet betyder også en forbedring for universiteternes mulighed for at gå i dialog med beslutningstagere om ministerielle krav og dataudveksling.

Aarhus Universitet har god grund til at være stolt af forbedringerne på det studieadministrative område. De er resultatet af en lang proces, hvor mange medarbejdere har bidraget aktivt med engagement og viden. Ibrugtagningen af nye systemer og processer danner grundlaget for en velfungerende uddannelsesadministration på Aarhus Universitet i mange år fremover.