Du er her: AU  Medarbejdere  Fakulteter Arts Aktuelt single nyhed

Pas på, når du bruger billeder

Alle billeder på nettet er som udgangspunkt beskyttet af ophavsretten, så du må ikke downloade og anvende billeder, du finder på nettet – uden at have fået tilladelse.

13.08.2018 | anja kjærgaard

Foto: Colourbox.dk

En ny EU-dom har gjort det klart, hvor påpasselig man skal være ved brug af billeder. I den pågældende sag, som for nylig har været omtalt i blandt andet Politiken, havde en skoleelev i Tyskland anvendt et billede fra nettet i sin PowerPoint til en mundtlig fremlæggelse. PowerPointen blev senere lagt på skolens hjemmeside, og på den baggrund blev der indledt en sag om krænkelse af ophavsretten, som skolen tabte.

På Aarhus Universitet har der også været flere sager i det forløbne år, hvor billeder er anvendt, uden at fotografen er blevet krediteret, og hvor fotografer efterfølgende har gjort krav på økonomisk kompensation for krænkelse af ophavsretten. Det er vigtigt, at man ikke anvender billedmateriale, man ikke har fået tilladelse til at anvende – det gælder både på hjemmesider ved nyheds- og arrangementsomtaler, i PowerPoints, på plakater. Og det gælder både på tryk, på websites og via sociale medier.

Fotos, du må bruge

Cumulus er AU-fotoenhedens billedarkiv, hvor du frit kan downloade billeder til dine tryksager, PowerPoints og websites. Vær opmærksom på de regler, der er forbundet med brug, og som står beskrevet hos AUs Fotoenhed.

Colourbox er et stort billedarkiv, som AU har købt sig adgang til. Alle ansatte med behov kan få fuld adgang, og alle studerende kan få adgang til 30 gratis downloads på Colourbox . Vær også her opmærksom på særlige regler, der er forbundet med brug, og som står beskrevet hos AUs Fotoenhed.

For alle billeder gælder:

 • Husk kun at anvende billeder, du har tilladelse til at bruge.
 • Krediter altid fotografen.

  • Hvis du har brugt et AU Foto, skriver du under billedet:
   Foto: "Navn på fotograf, AU Foto"
  • Hvis du har brugt et Colourbox billede, skriver du under billedet:
   Foto: Colourbox.dk

 • Er du i tvivl – så forhør dig evt. i AUs Fotoenhed.

Vær særlig opmærksom på PURE
Hvis ikke dit PURE-billede er et portrætfoto taget af AUs fotografer – er du så helt sikker på, at du har tilladelse til at bruge det? Hvis ikke, så slet det og book evt. tid til personalefotografering. Fotograferingen foregår hver den første tirsdag i måneden fra kl. 10-12 og 13-14. Tidsbestilling er ikke nødvendig. Fotograferingen finder sted i Informationscentret bygning 1445 lokale 3.31. Brug indgang A i bygning 1445 og tag trappen til 3. etage. 

 

 

 

Medarbejdere
312009 / i40