Ildsjæle samler sociologien på Aarhus Universitet

Sociologi har intet institut på Aarhus Universitet. Men der er adskillige fagområder, der interesserer sig for sociologien. Det manifesterer sig i CESAU, der på den måde ikke blot lader sig beskrive som tværfaglig, men sætter en ny standard tværfagligt.

19.01.2012 | Daniel Jørgensen

- Man kan sige, vi danner rammen om et bredt emne, interessen for studiet af det sociale, fortæller Carsten Bagge Laustsen, der er leder af Center for Sociologiske Studier, Aarhus Universitet (CESAU).

På Aarhus Universitet lever sociologien mellem fagområder. Det sociologiske  er ikke som i København og Aalborg knyttet til et bestemt institut.

- Men jeg synes nu nok, vi har bevist, at sociologien lever i bedste velgående. Vi har medlemmer fra alle hovedområder knyttet til vores forskningsgrupper. På den måde kan man sige, vi var så tværfaglige som man kan blive, længe inden det var en strategisk målsætning fra universitetets side, fortæller en smilende Carsten Bagge Laustsen.

Mere end 200 forskere
CESAU startede oprindeligt med en rapport over mulige synergieffekter i forbindelsen med universitets fusion med DPU, hvor det første konkrete initiativ blev en fælles suppleringsuddannelse i sociologi. Derfra udviklede det sig.

I dag servicerer centret 14 forskningsgrupper med mere end 200 forskere.

- Og vi får stadig henvendelser fra forskergrupper, der spørger, om de må blive tilknyttet os. Det må de selvfølgelig gerne, så længe de opfylder vores krav om en høj grad af tværfaglighed og en interesse for det sociale, fortæller Carsten Bagge Laustsen og fortsætter:

- Et af vores projekter er, at vi gerne vil tilbyde en engelsksproget MA, altså hvad der svarer til en dansk kandidatuddannelse, men det kommer til at afhænge af, hvordan den nærmeste fremtid for centeret former sig.

Derudover arrangerer centret en lang række konferencer, seminarer og ph.d.-kurser.

Dansk Sociologikongres 2011
Et af CESAUs store arrangementer i 2012 er Dansk Sociologkongres. Navnet kan være lidt misvisende, da det ikke kun er for sociologer, men i stil med centeret ånd er henvendt til mange fagområder. Alene fra Aarhus Universitet er der 100 deltagere.

Temaet for kongressen er ”Troubled Identities", og det handler om, hvordan vi bliver presset i vores identitetsskabelse på grund af en enorm valgfrihed, krydspres og høje forventninger udefra.

- Engang opdragede man sine børn, som man selv var blevet opdraget. I dag kan man købe forskellige bøger, der fortæller, hvordan man bør gøre det. Men ikke nok med det, så skal man træffe et nærmest religiøst valg om, hvilken ekspert i børneopdragelse, man vil tro på, da alle de kloge bøger modsiger hinanden, fortæller Carsten Bagge Laustsen og fortsætter:

­- Hvad gør det ved os som individ, når vi har alverdens muligheder, men ikke et entydigt grundlag for at træffe det rigtige valg? Hvordan håndterer man konkret de krydspres som findes, når man på en og samme tid skal optimere sit familieliv, sin sundhed, sit fritidsliv og sit arbejdsliv og karriere? Det er et af de centrale temaer for konferencen.

Carsten Bagge Laustsen, lektor

Institut for Statskundskab