Intelligent ventilation reagerer på CO2

I auditorierne på Fuglesangs Allé kan ventilationsanlægget mærke, hvor mange studerende der er i et lokale ved at måle den CO2, de udånder. De nye sensorer er led i strategien for et mere bæredygtigt BSS, og effekten kan mærkes på indeklimaet – og på elregningen.

19.01.2012 | Anne Shirin Ørberg

En god luftkvalitet i universitetets lokaler er vigtig – men langtfra gratis. Ventilation er en af de helt store strømslugere i driftsregnskabet, men det betyder også potentiale for store besparelser. På Fuglesangs Allé spares der 85.000 kWh om året efter installeringen af nye følere, der både reagerer på bevægelse og antallet af mennesker i lokalet. Det svarer til, at mere end 40 ton mindre CO2 udledes på årsbasis.

Minimalt energispild
Investeringen i nye følere sikrer, at ventilationsanlægget altid kører på det niveau, der er behov for – hverken mere eller mindre. På den måde spares der masser af strøm uden at gå på kompromis med det gode indeklima, fortæller maskinmester Lars Friis:
- Før var ventilationsanlægget indstillet til at køre på fastlagte tidspunkter hver dag. Det var især et problem i eksamensperioden, hvor der sjældent er undervisning. Nu tænder ventilationen kun, når den kan mærke, der er folk i auditoriet. Hvis der kun er et par stykker, kører den ligeså stille, og hvis der er flere hundrede til forelæsning, indstiller den sig efter dét.

Flere bæredygtige tiltag
De nye ventilationsfølere er et blandt adskillige grønne tiltag, der har set dagens lys på det tidligere ASB, siden det såkaldte ’Sustainable Campus’-projekt blev søsat i september 2009. Det er især på driftssiden, man kan gøre en forskel, og her er det Lars Friis og hans kolleger, der løbende giver lokalerne på Fuglesangs Allé en klimavenlig overhaling. Ud over ventilationsfølere tæller de seneste projekter ny belysning, bedre udnyttelse af varme samt vandfri urinaler, der kan spare 150.000 liter vand på årsbasis.


KONTAKTLars Friis

Maskinmester
AU Økonomi og Planlægning – Teknisk Forvaltning
Telefon: 8715 2373
Mail: lfriis@asb.dk
Web

Aarhus BSS
308561 / i40