Økonomisk vækst i Kenya i fokus for seminar på Aarhus BSS

Mens den kenyanske vækst buldrer derudaf, så lider landets unikke natur. Interdisciplinært forskningsprojekt med base på Aarhus BSS vil udvikle modeller og viden, så der kan findes bæredygtige løsninger.

11.12.2015

Aarhus BSS ved Institut for Virksomhedsledelse og Interdisciplinary Center for Organizational Architecture (ICOA) var værter, da 30 forskere fra Danmark, Kenya og Tyskland den 23. og 24. november mødtes til seminar om Maasai Mara, et område i Kenya, som er kendt for sin bestand af løver, elefanter og leoparder og for den unikke og verdenskendte migration af zebraer og gnuer.

Områdets økosystem er ekstremt skrøbeligt, og en række forskellige interesser kæmper om adgang til ressourcerne.

Udfordringerne i Maasai Mara-området er meget komplekse. Befolkningen har brug for mad, energi, jobs og uddannelse. Deres levevilkår udfordres af klimaforandringer, dårlig offentlig ledelse og mangel på jobs og økonomisk vækst,« forklarer Professor Jacob Kjær Eskildsen, institutleder ved Institut for Virksomhedsledelse og medlem af det tværfaglige forskningsprojekt »The Maasai Mara Science and Development Initiative« (MMSDI).

MMSDI er initieret af ICOA på Aarhus BSS, og udover forskere fra Aarhus BSS deltager forskere fra de tre øvrige fakulteter samt kenyanske forskere, virksomheder og repræsentanter fra lokalbefolkningen i Maasai Mara. Universitets partnere er Maasai Mara University, University of Nairobi og Justus-Liebig University Giessen (Tyskland). Præsident for MMSDI er Professor Richard Odingo, tidligere vice-præsident for IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

“Projektet startede egentligt med et fokus på de vilde dyr og konservation, men nu er alle enige om, at finder man ikke holdbare økonomiske og politiske løsninger, så er der slet ikke noget dyreliv at forske i,” fortæller Professor Børge Obel, centerleder på ICOA og bestyrelsesformand i MMSDI. Hans forskningsinteresse i projektet ligger i, hvordan man kan bruge principperne bag organisationsdesign i det komplekse system af mange stakeholders og interesser i Maasai Mara.

“Maasai Mara er et godt eksempel på de spændinger, som vi ser overalt på kloden og som kun vil blive større efterhånden som klimaforandringer og befolkningstilvækst presser verdens ressourcer,” siger Pernille Kallehave, programleder for MMSDI, som var arrangør af seminaret.

“Kenya er desuden et utroligt interessant emerging market for danske virksomheder, så Maasai Mara projektet vil også give os viden om erhvervsliv og entrepreneurship i Afrika, og det er klart noget, som vi skal til at have mere fokus på”

I løbet af de to dages seminar i Aarhus diskuterede repræsentanter fra Maasai, virksomheder og forskere forsknings- og finansieringsstrategien for det ambitiøse projekt. Et centralt tema var også, hvordan forskning kan være med til påvirke et særligt område såsom Maasai Mara.

FAKTA: MMSDI

Projektet har været undervejs i 18 måneder. En stærk stiftende forsamling og ledelsesstruktur er blevet etableret. Indtil videre er mere end 30 forskere tilknyttet initiativet.

Ved et topmøde i Kenya i april 2015, kom en bred vifte af lokale stakeholdere med deres input til hvilket udfordringer, man står overfor. Disse er nu beskrevet i rapporten: “Maasai Mara – the challenges of a world unique ecosystem”.

Partnerne har udviklet et katalog med ideer til 36 forsknings- og udviklingsprojekter, som kan være med til at tackle udfordringerne.

Du kan læse mere om MMSDI på MMSDI's hjemmeside.

Aarhus BSS