Studenterorganisation nomineret til fornem EU-pris

Studenterlauget, som servicerer de studerende ved Business and Social Sciences, har vundet den danske nominering til EU-prisen European Charlemagne Youth Prize. Prisen anerkender projekter, der promoverer tværkulturel forståelse og integration blandt unge i Europa.

29.03.2012 | Jesper Toft Madsen

Når udenlandske studerende forventningsfuldt triller ind på Aarhus Hovedbanegård for at læse på Business and Social Sciences, står frivillige studerende klar på perronen til at hjælpe dem med at finde sig til rette i uvante omgivelser.

Studenterlaugets såkaldte Buddy Programme, hvor en BSS-studerende agerer buddy for sin udenlandske ditto, er netop blevet nomineret af EU til den anerkendte European Charlemagne Youth Prize.

- Nomineringen viser, at der fra EU’s side bliver sat pris på, hvad vi gør for de internationale studerende. Buddy-programmet er et eksempel på, hvordan det kan gøres, og med den øgede opmærksomhed, vores arbejde nu får, håber jeg, at vi kan inspirere andre universiteter, siger Stig Mikkelsen, projektleder ved Studenterlauget.

Han repræsenterer den danske nominering ved prisoverrækkelsen i tyske Aachen den 15.-19. maj, hvor samtlige 27 medlemslande deltager. Europa-Parlamentets præsident belønner de tre projekter, som har gjort den bedste indsats for at fremme multikulturel forståelse og en fælles europæisk identitet blandt unge, med henholdsvis 5000, 3000 og 2000 euro.

Buddies skaber faglig og social tryghed
Studenterlauget lancerede i samarbejde med det tidligere Handelshøjskolen projektet tilbage i 2006. Idéen opstod, fordi mange newcomers (internationale studerende, red.) oplevede, at det var vanskeligt at komme i gang, både fagligt og socialt, uden hverken netværk eller en tryg base i Aarhus.

- Programmet hjælper de studerende i gang med en hverdag og sætter de sociale rammer. Hvis man gerne vil fællesskabet, skal man bare gribe bolden, siger Stig Mikkelsen og påpeger, at langt de fleste tager imod tilbuddet.

I efteråret knyttede 300-400 udenlandske studerende bånd på tværs af kulturer og landegrænser med stor hjælp fra cirka 80 frivillige buddies.

Buddy: En ligeværdig udveksling
En af de frivillige var 26-årige Lisa Mikkelsen. Motiveret af en dårlig oplevelse på sit eget udvekslingsophold i USA meldte hun sig som buddy i efteråret for at give nye studerende den gode start på udlandseventyret, som hun selv havde savnet.

- Når man er ny, har man brug for en anden end en officiel kontakt på universitet. Som buddy står du altid til rådighed som kontaktperson, hvis den studerende har spørgsmål, siger Lisa Mikkelsen og understreger, at det ikke blot er den udenlandske studerende, som får glæde af buddy-forholdet:

- Det er en ligeværdig udveksling. For mig har forløbet først og fremmest været personligt udviklende. Jeg har stiftet bekendtskab med den åbenhed og nysgerrighed, som der er mellem internationale studerende.

Newcomer: Det har været en berigelse
Lisa Mikkelsen og hendes 16 mand store Buddy Team, der består af både buddies og newcomers, mødes fortsat en gang i måneden. Gennem internationale madaftener får de bogstaveligt talt smag for hinandens kulturer.

- Det har været og er stadig en berigelse at snakke med mit team. Vi udveksler ikke bare historier og erfaringer fra studiet, men også fra hverdagen og vores hjemlande, fortæller tyske Lisa Wagner, der er meget taknemmelig for, at hun har haft en buddy at betro sig til.

Om SL Buddy Programme
Studenterlauget tilbyder alle internationale studerende, der gennemfører en hel bachelor- eller kandidatuddannelse på BSS, at blive tilknyttet en buddy, som frivilligt sørger for, at de trives. Aktiviteterne spænder over modtagelse på banegården og hjælp til CPR-registrering og telefon til grillaftener i parken og kulturelle oplevelser i Aarhus.

Kontakt:

Stig Borregaard Mikkelsen, Project Manager