Du er her: Open Access Vejledninger Quickguide til Open Access i PURE

Quickguide til Open Access i PURE

AU ønsker, at du som forsker arkiverer eller linker fagfællebedømte (peer-review) artikler og andre forskningspublikationer i PURE for at øge synligheden af din forskning. 

Du har selv ophavsretten

Husk, at du som forsker i udgangspunktet har ophavsretten til din forskning. Derfor skal du være opmærksom på at sikre dig flest mulige rettigheder, inklusiv at kunne publicere Open Access, inden du underskriver en forlagskontrakt. Læs mere om ophavsret.

Mange forlag tillader arkivering af forfatters version (accepteret manuskript) - vær dog opmærksom på, at du som forfatter er ansvarlig for, hvilken version du giver elektronisk adgang til i PURE.

Hvad er Open Access

Open Access publicering er kvalitetssikret forskning, og handler om at gøre din forskning synlig for omverden, så den kan læses og bruges af alle.  Det er en del af den nationale strategi for open accesss og støttes af Aarhus Universitet.

Sådan arkiverer du Open Access i PURE

Sørg for at have en kopi af din publikation, fx forfatters version (accepteret manuskript) og/eller link/DOI klar. Du kan evt. tilføje en forside m. forlagstekst og hvordan publikationen ønskes citeret. 

1. Importer eller indtast bibliografisk oplysninger om din publikation i PURE.

2. Når du har valgt tidsskrift eller værtspublikation, vises forlagets gennerelle betingelser for Open Acces. I dette tilfælde for tidsskriftet Science.

3. Klik på ”Tilføj elektronisk version (fil, DOI eller link).
4. Vælg type.
5. Vælg dokumentversion. Pre-print, forfatters version (accepteret manuskript) eller forlagets version (PDF)

6. Tilføj oplysninger om hvordan der ønskes adgang til publikationen åben, under embargo, begrænset, lukket.

7. Hvis artiklen er under embargo, skal du tilføje embargoperioden, så sørger PURE automatisk for, at der er adgang efter embargo.
8. Angiv eventuel Creative Commons licens. TJek forlaget for de anbefalede creative commons licenser.
9. Klik på opret.

Brug for hjælp

Har du brug for hjælp er du meget velkommen til at kontakte os.

1428457 / i40