Gode råd til hjemmearbejde

Med den nuværende situation i Danmark er hjemmearbejde blevet en nødvendighed for os alle. Det kan give nogle muligheder men også opleves som en udfordring, hvis man samtidig skal passe/undervise sine børn. For andre, der ikke har familie eller samboende, kan hjemmearbejdet opleves ensomt. 

Her på siden finder du nogle gode råd til, hvordan du skaber de bedst mulige rammer for en god arbejdsdag derhjemme. Oversigten er udarbejdet i samarbejde med Arbejdsmiljøcentret. 

Skab rutiner og struktur

Forsøg at opbygge nogle gode rutiner og skab en struktur, der hjælper dig gennem dagens forskellige faser; arbejde, pause, fritid etc. Dette er afgørende for, at du kan fokusere, når du skal, og at du får de pauser, du har behov for.
Du kan eventuelt begynde hver dag med følgende spørgsmål og planlægge din dag derefter: Hvad er dagens opgaver? Hvornår skal eller kan du løse dem? Hvordan skaber du de bedste rammer for, at det kan lykkes?

Husk den kollegiale kontakt

Det er afgørende at have løbende kollegial kontakt. Man kan godt ’drikke en kop kaffe’ sammen med kolleger over fx Skype eller telefon. Aftal gerne faste online møder med din leder og kollegaer, hvor I afstemmer forventninger til opgaver, tid og prioriteringer. 

Forebyg forstyrrelser

Er du hjemme med børn og familie, er det en god ide at afstemme jeres forventninger til, hvem der har behov for at arbejde, hvordan og hvornår. I kan desuden lave en fælles plan for børnenes aktiviteter og lektielæsning i løbet af dagen/ugen. Accepter, at arbejdet formodentligt skal opdeles og udføres over en længere arbejdsdag.

Indret din arbejdsplads bedst muligt efter forholdene

Det anbefales, at du gennemgår indretningen af din arbejdsplads efter nedenstående tips, og at du varierer din arbejdsstilling. Husk også at få frisk luft ind i rummet. Quickguide

  • Ved tastearbejde skal bordet give god støtte til dine underarme, så du ikke ’hænger’ i skulderen eller bøjer overkroppen forover.
  • Sørg for at bordpladen giver dig god og uhindret plads omkring skærm, tastatur og mus, så du kan flytte rundt på udstyret og variere din arbejdsstilling.
  • Stolen skal give mulighed for, at du kan hvile fødderne på gulvet, så der ikke kommer et ubehageligt tryk bag på lårene.
  • En fodskammel eller anden løs genstand kan benyttes til at hvile fødderne på, så du kan regulere siddehøjden, og sidde godt ved bordet.
  • Benyt et løst tastatur og mus, så du kan placere skærmen på din bærbare pc 50-70 cm fra dine øjne, og så skærmens overkant er ud for din øjenhøjde, således at du lige kan se henover skærmen. Skærmen må gerne vinkles let bagud.

Aktive pauser

Husk at tage pauser fra skærmarbejdet og lav fx udstrækningsøvelser, som vist på billederne nedenfor eller via link: https://www.youtube.com/watch?v=7PY5JGre_DQ