Interview med datateknikereleven

I forbindelse med sin uddannelse i datakommunikation med speciale i infrastruktur, er Christian Horup datateknikerelev på Aarhus Universitet (AU). Uddannelsen varer i alt 4,5 år, hvor det skiftevis forløber med arbejde og skoleophold.

Hvorfor valgte du at blive elev på AU?
Udelukkende fordi det er så stor en organisation. Volumen er så stor, at man får lov til at lave utrolig mange ting, hvilket man ikke har muligheden ret mange andre steder inden for dette fag. Her interesserer jeg mig kun for netværk – også kaldt internet, og på AU havde jeg mulighed for at få en elevplads, hvor jeg kun skulle lave netværk. Det er en meget lille del af min uddannelse, men det er kun det, jeg har lyst til at lave, og det har jeg mulighed for her. Min uddannelse hedder datakommunikation og så tager jeg en gren, der hedder datatekniker med speciale i infrastruktur. Den bygger meget på disse flotte IT-systemer, man bruger og hvordan man får dem til at spille sammen. Så overordnet sætter vi dem op, styrer og sørger for driften på dem.  

Man kan få en elevstilling rigtig mange forskellige steder – stort set alle IT-virksomheder, hvis de søger elever. Men jeg er rimelig fokuseret på, at jeg kun interesserer mig for netværk - det synes jeg er super fedt, men alt med computere og sådan noget, det siger mig ingenting. Jeg gik specifikt efter, at det skulle være netværk, og det var jeg heldig at finde her. Det er også en af de eneste steder i Danmark, der tilbyder en elevplads, hvor man kun har med netværk at gøre.

De sjoveste oplevelser i løbet af min elevtid

"Noget af det sjoveste er, at vi har en landbrugsforskningsafdeling i Foulum, hvor det hele er så gammelt, og der arbejdes med og forskes i forskellige dyr. Her skal man ud og arbejde med elektronik ved siden af fem køer. Det er sådan en stor kontrast i forhold til andre steder på AU."

Derudover er det sjovt at komme ud og se al forskning, og hvad folk laver rundt omkring på AU. Man møder alle mulige mennesker – dem der er vågne hele natten for at forske, studerende osv. Det synes jeg er virkelig sjovt.

Vi er generelt meget i områder på hele universitetet og dets mange lokationer. Meget udstyr skal udskiftet hver 7. år, så man når hele vejen rundt på et tidspunkt. Vi har lige for tiden brugt meget tid på at være på lokationer uden for Aarhus – i Foulum, , hvorefter vi snart skal tilbage til Aarhus igen.

Lever elevjobbet op til dine forventninger?
100% og også meget mere. I forhold til at AU er så stor en organisation, så forventer man måske ikke, at en elev kan være med til at bestemme så meget. Men her på AU får man kæmpe muligheder som elev. Fx når vi køber udstyr, bliver vi spurgt ind til hvad vi synes, så vi arbejder på lige fod med de fuldtidsansatte, som har arbejdet med det i mange år. Det synes jeg er super fedt! Man er ikke bare eleven, der bliver sat til at feje og får alle de kedelige opgaver, man er fuldstændig på lige fod med de andre. Så det er generelt langt over min forventning.

Derudover vil jeg, i løbet af mine godt og vel 4,5 år som elev her på universitet, komme til at tilbringe min tid i forskellige teams i infrastrukturafdelingen. Det betyder, at jeg ikke går og laver det samme i alle 4,5 år. Jeg kommer i alt til at berøre fire forskellige teams, hvilket betyder jeg får erfaring inden for stort set alle områder i netværket.

Hverdagen som datateknikerelev
Overordnet er det at sørge for driften af netværket, hvilket er gigantisk på AU. Fx handler det meget om at bevare sikkerheden, så der ikke sker noget, når folk bruger netværket. Vi skal sørge for, at de IT-systemer, man nu bruger, ikke kan tilgås af andre uden for AU. Så vi sørger for at holde sikkerheden mellem flere tusinde små netværk og sørger for driften af det. Dette er et stort nok arbejde i sig selv, fordi netværket har det med at forsvinde nogle gange grundet vejarbejde eller andet, så folk har problemer med at koble på netværket. 

Men det primære er nok driften af AUs netværk og sørge for at skifte ud, så det hele tiden er up to date. Derudover handler det meget om at hjælpe med problemer, som folk skulle opleve. Her er dog også ansat supportere, men hvis ikke de kan klare det, så går problemet videre til os. Problemer kan ofte være med kabling under jorden. Jeg har hørt, at der ligger mellem 40- og 50.000 km. kabling rundt på og under universitetet, så der kan jo opstå flere udfordringer.

Hvad kan du bedst lide at lave i dit arbejde?
Jeg synes, det er rigtig sjovt at komme ud og snakke med så mange forskellige personer – det er rigtig sjovt at komme ud og møde folk. Folk har mange forskellige behov, og det er forskelligt, hvor meget viden folk har om mit arbejde, så der er det sjovt, at nogen kan bidrage til mit arbejde på den måde. Derudover er det sjovt at se det forskning, der bliver lavet rundt på universitetet. Det synes jeg er super fedt! Og så selvfølgelig netværket, som min største interesse, men jeg er vild med alle de ekstra oplevelser, man får med sig på universitetet.

Hvad synes du om AU som arbejdsplads?
Jeg synes, det er super godt. Jeg kan virkelig godt lide, at der er så meget liv. Når man har så stor en organisation med knap 10.000 medarbejdere, så er bureaukrati altså en kæmpe ting. Jeg synes, her er livligt, og det virker til, at folk er rigtig glade for at være her. Folk gør en kanon indsats og er så glade for at fortælle og lære fra sig. Det er jeg vild med!

I mit team er vi 22 ansatte, hvor vi i alt er fem elever, som alle skal være her omkring fem år. I løbet af året har vi flere sociale arrangementer – både grillfester, sommerfester og julefrokost sammen med fællesadministrationen på universitetet. Vi har også en sommerfest for kun AU IT, og så har vi også arrangementer kun for mit team, hvilket det er helt vildt fedt.

Hvad kan du bruge din uddannelse til, når du er færdig?
Jeg kan i princippet søge alt inden for IT, når jeg er færdig. Det er en af de mest praktiske uddannelser, man kan tage inden for dette felt, og det er også her niveauet er højest. Men primært kan jeg bruge det til netværk, hvilket kan være alt fra at skulle styre driften, til at være konsulent. Så der er rigtig mange fede muligheder med min uddannelse.