Optjening af ferie og særlige feriedage

Hvem er omfattet af statens ferieaftale

Ferieaftalen gælder for tjenestemænd, tjenestemandslignende ansatte og overenskomstansatte, herunder elever med uddannelsesaftale efter lov om erhvervsuddannelser.

Speciallæger er omfattet af ferieaftalens bestemmelser om særlige feriedage, men følger ellers feriereglerne i speciallægeoverenskomsten.

Timelønnede følger ferieloven samt bestemmelserne i ferieaftalen omkring erstatningsferie. Timelønnede, der har ret til fuld løn under sygdom, er omfattet af bestemmelserne i ferieaftalen om særlige feriedage.

Hvor meget ferie optjener du

Du optjener løbende 2,08 feriedag pr. måneds ansættelse i ferieåret, som løber i perioden 1. september til 31. august. Det svarer til 25 dages ferie - 5 uger - pr. ferieår. Optjeningen sker uanset hvilket månedligt timetal, du er ansat på.

Feriedagene er optjent med udgangen af måneden og kan afvikles fra den 1. i den efterfølgende måned.

Du optjener også ferie under fravær på grund af f.eks.:

• sygdom
  • barsels- og adoptionsorlov
  • afholdelse af ferie med løn, herunder særlige feriedage
  • omsorgsdage
  • barns 1. og 2. sygedag
  • uddannelsesorlov med hel eller delvis løn

Hvis du har tjenestefrihed uden løn, optjener du ferie i de første 6 måneder af fraværsperioden under forudsætning af, at:

• du genindtræder i tjenesten inden udløbet af ferieafholdelsesperioden, hvori ferien skal være afholdt, og
  • ferien holdes inden udløbet af samme ferieafholdelsesperiode - medmindre ferien udsættes i henhold til andre bestemmelser i ferieaftalen.

Tilhører du én af følgende grupper, optjener du ferie med løn:

• Månedslønnede medarbejdere, uanset antal timer
  • Ph.d.-stipendiater på del B
  • Elever, se det særlige afsnit for elever.

Er du ansat på nedenstående vilkår, optjener du ikke ferie med løn:

• Timelønnede medarbejdere (eksterne lektorer, undervisningsassistenter, studentermedhjælpere m.v.)

Timelønnede får en feriegodtgørelse på 12½ % af den løn, der er indtjent i optjeningsåret.

Hvor mange særlige feriedage optjener du

Du optjener 0,42 særlige feriedage for hver måneds ansættelse i kalenderåret. Det svarer til 5 særlige feriedage om året. Du optjener de særlige feriedage, uanset omfanget af dit månedlige antal arbejdstimer.

Optjeningen af særlige feriedage sker løbende i kalenderåret, men modsat de almindelige feriedage, så kan du ikke afvikle de særlige feriedage løbende. De særlige feriedage kommer først til rådighed den 1. maj året efter optjeningen.

Du får udbetalt en særlig feriegodtgørelse to gange årligt

Hvis du er fastansat på månedsløn får du udbetalt en særlig feriegodtgørelse to gange årligt. Feriegodtgørelsen udgør 1½ % af den løn, du har optjent på optjeningstidspunktet.

Du får den særlige feriegodtgørelse udbetalt sammen med månedslønnen for henholdsvis maj (9 måneder) og august (3 måneder) måned.

Vær opmærksom på, at feriegodtgørelsen i maj måned 2021 er mindre end den normalt ville være, Det skyldes, at 1 % af feriegodtgørelsen er blever indefrosset i perioden den 1. januar 2020 - 31. august 2020.

Særlige fridage til nyuddannede akademikere ansat mellem den 1. april 2018 - 31. august 2020

Hvis du er nyuddannet akademiker, omfattet af overenskomst for akademikere i staten, har du ret til fem fridage med løn i det første ansættelses år.

Retten til fem fridage for nyuddannede akademikere gælder, hvis du er ansat med tiltrædelse i perioden den 1. april 2018 - 31. august 2020.

Retten til fem fridage med løn gælder i det første ansættelses år på AC overenskomsten, hvor du er indplaceret på startløntrin efter overenskomsten. Retten gælder også, hvis du ansættes i en tidsbegrænset stilling.

Retten til fridage med løn gælder ikke, hvis du har optjent feriepenge fra en tidligere fuldtidsansættelse på mindst 3 måneder hos en anden arbejdsgiver.

Du kan aftale afholdelsen af fridagene med din nærmeste leder. Dagene skal afvikles i hele dage og kan ikke afvikles i timer.

Hvis du ikke afholder de fem fridage i dit første ansættelses år, bortfalder fridagene. Det samme gælder, hvis du fratræder din stilling på Aarhus Universitet, uden at have afviklet fridagene.

Aftalen om fridage til nyuddannede akademikere var gældende fra den 1. april 2018 frem til ikrafttrædelsen af den nye ferielov pr. den 1. september 2020. Hvis du blev ansat inden den 1. september 2020 og har fået tildelt de 5 fridage, bortfalder disse ikke ved aftalens bortfald den 1. september 2020, men kan afvikles indenfor det første ansættelses år.