Studenterudveksling

Aftalebaseret studenterudveksling

Studenterudveksling er en ukompliceret form for internationalt samarbejde. Det er derfor et oplagt sted at begynde, hvis man ønsker at etablere et samarbejde med en udenlandsk partnerinstitution på uddannelsesområdet.

Udveksling betyder, at man bytter studerende i kortere eller længere perioder med en udenlandsk partnerinstitution. Varigheden af et udvekslingsophold kan være 1 eller 2 semestre, men der er også mulighed for at udveksle studerende i kortere perioder på bl.a. sommeruniversitetsophold med en varighed på fx 3-4 uger.

Udvekslingsaftaler og balanceprincippet

Grundlaget for studenterudvekslingen er en udvekslingsaftale, som underskrives af de involverede institutioner. De regler, der gælder for Aarhus Universitet i den forbindelse, er beskrevet i den internationale uddannelsesbekendtgørelse. Heraf fremgår det, at AU er forpligtet til at vedligeholde en fælles database over alle universitetets udvekslingsaftaler, og at udvekslingsaftaler kun kan underskrives af rektor eller af dem, som rektor har bemyndiget hertil ved fuldmagt. AU har en sådan database, nemlig AU GO, hvor alle udvekslingsaftaler registreres. 

Det er også et lovkrav i Danmark, at der opretholdes en balance i antallet af studerende, som gør brug af en udvekslingsaftale. Der må således ikke modtages flere udvekslingsstuderende på AU, end vi selv sender til partnerinstitutioner. Det betyder, at AU kun skal indgå udvekslingsaftaler, når der er en realistisk forventning om både at kunne modtage og sende studerende.  

Ud over at udvekslingsaftalen skal være i balance i antallet af udvekslede studerende, skal AU’s samlede aktivitet på studenterudveksling ligeledes balancere økonomisk over en 3-årig periode. Dette kaldes det økonomiske balanceprincip. Læs mere om økonomisk balance.

Indgåelse af udvekslingsaftaler

Udvekslingsaftaler kan indgås på universitets-, fakultets-, institut- eller uddannelsesniveau. 

En aftale, der indgås på fakultets-, institut- eller uddannelsesniveau, skal forberedes og kvalitetssikres i det lokale administrationscenter med henblik på underskrivelse af dekanen. Universitetsbrede aftaler underskrives typisk af chefen for International Uddannelse eller af rektor.

I det aftaledokument, der underskrives - selve udvekslingsaftalen - anføres det, hvor mange studerende der forventes/ønskes udvekslet om året, ligesom det skrives ind i aftalen, om den kan benyttes af både bachelor- og kandidatstuderende. I den forbindelse skal man sikre sig, at både AU og partnerinstitutionerne har det rette kursusudbud på engelsk – eller et andet relevant undervisningssprog – i forhold til de ambitioner, der knytter sig til  samarbejdet. 

Efter at aftalen er underskrevet og trådt i kraft, er det vigtigt, at der løbende holdes øje med, at antallet af studerende, som kommer til AU, ikke overstiger antallet af studerende, der sendes af sted på aftalen.

Er der tale om samarbejde med et europæisk universitet, kan udvekslingsaftalen etableres inden for Erasmus+-programmet, hvorved de studerende, der gør brug af aftalen, kan få adgang til et EU-finansieret stipendie. Dette kræver, at man benytter en Erasmus+-aftaleskabelon til sin aftale.

Der findes et tilsvarende program for de nordiske lande, kaldet Nordplus. Her er stipendierne til de studerende dog typisk lidt mindre.

Drejer det sig om samarbejde med partnerinstitutioner i resten af verden, kan man benytte denne AU-skabelon, eller man kan vælge at anvende partnerinstitutionens aftaleskabelon. Hvis man benytter andre institutioners aftaledokumenter, er det vigtigt at sikre sig, at AU kan leve op til alle omtalte forpligtelser, inden aftalen underskrives.  

Ind- og udrejsende studerende

Når studerende udveksles, fortsætter de med at betale eventuel studieafgift på deres hjemuniversitet. Udvekslede studerende betaler ikke studieafgift til værtsinstitutionen.

De udvekslede studerende, der kommer til AU, får automatisk adgang til en række services, og tilsvarende tilbydes AU-studerende adgang til services på udenlandske partnerinstitutioner. 

For at få tildelt en udvekslingsplads skal AU-studerende søge gennem systemet AU GO. Man tilgår AU GO via studieportalerne, hvor der også findes information om ansøgningsprocedure og frister.

Det er et krav, at den studerende opnår en forhåndsgodkendelse på 30 ECTS pr. semester, idet udlandsopholdet ikke må være studietidsforlængende. Det er derfor nødvendigt, at der enten er et mobilitetsvindue i den studerendes studieordning – typisk en blok af valgfag, eller at den studerende kan finde relevante fag hos en partnerinstitution, der kan udløse merit og erstatte obligatoriske fag. For at lette dette arbejde for den studerende kan man på fagene vælge at identificere partnerinstitutioner, hvor progression og fagudbud passer godt til et bestemt semester på en uddannelse ved AU. Det kan fx være kombinationer af kurser, som andre AU-studerende tidligere har opnået forhåndsgodkendelse og merit for.

Endelig kan fagene også vælge i samarbejde med partnerinstitutioner at etablere egentlige fagpakker - dvs. synkronisere kursusudbud og uddannelsesprogression, således at der er faste studieforløb, som de studerende kan gennemføre i bestemte semestre på bestemte partnerinstitutioner. 

De studerende, der kommer til AU fra partnerinstitutionen, skal søge om deres udvekslingsophold via en fast procedure, hvor de på samme tid ansøger om selve studieopholdet på AU og om en bolig formidlet via AU. Det kan man læse mere om p på www.au.dk/exchange. Bemærk, at der ikke er kapacitet til at garantere alle udvekslingsstuderende en bolig gennem AU.

Brug af udlandsstipendieordningen i kombination med udveksling

I nogle tilfælde - og oftest når der er tale om udvekslingsaftaler i den engelsksprogede verden - er der større interesse blandt AU-studerende for at komme til en partnerinstitution, end der er studiepladser på udvekslingsaftalen. I sådanne tilfælde kan man vælge at indgå en aftale med partnerinstitutionen om at sende AU-studerende, som betaler studieafgift. Denne studieafgift kan de studerende finansiere ved hjælp af den danske udlandsstipendieordning. Læs mere om denne brug af udlandsstipendieordningen.

Selvarrangerede ophold i udlandet

Hvis en studerende vælger selv at sammensætte et studieforløb i udlandet uden at benytte en af AU's udvekslingsaftaler, og vedkommende kan få en forhåndsgodkendelse på opholdet, er der tale om et selvarrangeret ophold i udlandet. 

Hvis den studerende opkræves studieafgift/tuition hos værtsuniversitetet, og dette er godkendt til, at den studerende kan medtage sin SU, kan den studerende ligeledes opnå udlandsstipendium til hel eller delvis betaling af den opkrævede studieafgift (dog maksimalt op til det tilsvarende STÅ-niveau i Danmark). Se mere om Udlandsstipendieordningen her.

Fordele ved selvarrangeret ophold

Der kan være attraktive universiteter i udlandet, som AU ikke kan opnå udvekslingsaftaler med, som fortsat vil modtage AU-studerende som selvbetalere. Samtidig kan der være udvekslingsaftaler, hvortil der er større efterspørgsel end antal pladser. De studerende kan på selvarrangeret i udlandet i høj grad selv designe deres ophold. 

Ulemper ved selvarrangeret ophold

Når den studerende selv skal sammensætte sit ophold i udlandet, er vedkommende mere på egen hånd, end når opholdet sker i kontekst af en udvekslingsaftale. Det kan i nogle tilfælde være vanskeligere at sammensætte en fagpakke, som kan forhåndsgodkendes.

Årsagen er, at der ikke er indgået en udvekslingsaftale, som indbefatter, at en fagperson har gennemgået værtsuniversitetets kursusudbud og vurderet, at dette var relevant i tilknytning til den/de specifikke studieretninger.

Kvaliteten af undervisningen på værtsuniversitetet er ikke på forhånd blevet vurderet af en fagperson på AU.

Aftalebehov og økonomi

Det er ikke nødvendigt at indgå aftaler mellem AU og værtsuniversitet, for at studerende kan ansøge om at komme på selvarrangeret ophold.

Studerende, som rejser på selvarrangeret ophold og medtager udlandsstipendium, tæller ikke med i den økonomiske balance. 

Studerende, som rejser på selvarrangeret ophold uden at medtage udlandsstipendium, tæller med i den økonomiske balance. Det betyder, at AU kan modtage tilsvarende indrejsende studerende på udvekslingsaftaler, som vil optjene STÅ. 

Kontakt

Hvis du har brug for hjælp og vejledning, henvises til følgende medarbejdere i de administrative centre:

Arts: Steen Weisner

Aarhus BSS: Jesper Qvistgaard

Health: Tanja Hansen

Science and Technology: Mette Glerup Thomsen