Sådan arbejder AU med bæredygtighed

AU arbejder med at realisere universitetets klimastrategi med indsatser på fire områder:

  • Campus
  • Transport
  • Indkøb
  • Affald

Konkrete CO2-reducerende indsatser
I de årlige klimahandleplaner finder du en oversigt over alle AU’s CO2-reducerende aktiviteter for de enkelte år. Herunder får du indblik i udvalgte indsatser. 


Campus

Mindre energiforbrug

Der sat en række initiativer i gang for at nedbringe energiforbruget i AU’s bygninger. Fx har man indført natlukning flere steder, ligesom sensorstyrede lys på gange, i storrumskontorer mv. slukker hurtigere, end det plejer. Desuden opvarmer AU som udgangspunkt kun bygningerne til 19 grader i efterårs- og vintermånederne, og så kører ventilationen ikke døgnet rundt. Læs om flere energireduktioner i AU’s bygninger. 

Ingen gift til ukrudt og mere vild natur

Gartnerafdelingen på AU bekæmper ukrudt uden at bruge gift - f.eks. fjerner de alger via varmebehandling. De dieseldrevne gartnermaskiner, som f.eks. bruges til at feje, snerydde og salte, bliver løbende erstattet med eldrevne maskine i det omfang, teknologien understøtter det.

Derudover skal 5-10% af universitetets grønne arealer udlægges til biodiversitet til gavn for flora og fauna som led i AU’s samlede vision for en bæredygtig udvikling af campus. De biodiverse områder skal kunne bruges i forbindelse med f.eks. undervisning om økosystemer og artsbestemmelser af planter og dyr og som mødested for sociale fællesskaber. Områderne skal også medvirke til at øge den lokale biodiversitet. Klik på blomsterikonerne, og se hvordan AU's gartnerafdeling arbejder med biodiversitet i Universitetsparken. 

Vegetarisk mad til konferencer og vand fra hanen

Siden august 2022 er vegetarisk mad som udgangspunkt blevet standardvalget ved bestilling af forplejning til møder og konferencer. Det er stadig muligt at bestille alternativer med kød, men man skal aktivt tilvælge det. Indsatsen omhandler udelukkende forplejning til møder, konferencer og lignende, som er arrangeret og betalt af AU. For at minimere det høje forbrug af engangsflasker til konferencer på AU har universitetet også udviklet en genbrugsflaske til konferencedeltagere. Samtidig er der etableret centrale vandtappesteder, hvor vandet kommer direkte fra en underjordisk vandledning og derfor ikke skal nedkøles. På den måde reducerer universitetet både forbruget af plastik og energi. AU har flere tiltag i forhold til bæredygtighed ved konferencer.

Transport

Grøn rejsepolitik

En bredt sammensat arbejdsgruppe har, med input og godkendelse fra universitetsledelsen, udarbejdet en revideret rejsepolitik for universitetets ansatte. Den indeholder en eksplicit opfordring til at rejse med omtanke, fx ved at udfordre behovet for at rejse, undlade indenrigsflyvninger og tage tog frem for fly, hvis rejsetiden med tog er under 5 timer pr. vej. Læs mere om rejsepolitikken.

Klimavenlige biler og ladestandere

AU's diesel- og benzinbiler udfases og erstattes løbende af el- og hybridbiler, og antallet af biler reduceres. Hvis du kører i el- eller hybrudbil, er der mulighed for at oplade din bil ved en ladestander på flere af områderne til medarbejdereparkering. Se, hvor ladestanderne er placeret og bliv klogere på regler for opladning.

Samkørselsklub for ansatte og studerende

Samkørsel reducerer antallet af biler på vejene. Derfor har AU har fået etableret en samkørselsklub i den nationale Ta’Med-app, som gør det nemt at arrangere samkørsel med andre til og fra AU.

Sådan gør du:

  1. Hent først Ta'Med gratis i din App Store eller Google Play
  2. Opret en profil.
  3. Gå ind under indstillingerne for din konto > Min virksomhed/mit uddannelsessted. Tilføj Aarhus Universitet, som din arbejdsplads/uddannelsessted og vælg den lokation, som er nærmest dig.
  4. Du skal bruge koden ”AURide” for at få adgang til samkørselsklubben på AU.
  5. Du er nu en del af samkørselsklubben på AU og er klar til din første tur som chauffør eller passager med andre fra AU.

Indkøb

Fokus på klima og miljø i AU's indkøb

AU vil understøtte en helhedsorienteret tilgang til indkøb af varer og ydelser, hvor påvirkning af klima og miljø indgår på samme niveau med fx anskaffelsespris og kvalitet. Bæredygtighed tænkes desuden både ind ift. produktets materiale, affaldsprodukter, holdbarhed, genbrug og levering af produktet.

Affald

Sortering af affald

Studerende og medarbejdere sorterer affald på AU's campusser og øvrige lokaliteter, så universitetets affald bedre kan genanvendes. 

Mød kolleger, der arbejder med bæredygtighed


Karin Vittrup fra Institut for Fysik og Astronomi er en ildsjæl, som sammen med resten af Bæredygtighedsudvalget på Fysik og Astronomi arbejder med at fremme den grønne omstilling i alt fra affaldssortering til genbrug og grønnere vaner.
Sara Lassen fra Administrationscenter Nat-Tech arbejder via fx quizzer og online-foredrag sammen med dedikerede kollegaer på at fremme den bæredygtige omstilling – og motivere til grøn adfærd blandt medarbejderne.