Rejser og udlandsophold

Aarhus Universitet følger myndighedernes gældende retningslinjer for indrejse i Danmark samt Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

Der henstilles til, at medarbejdere generelt følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger og rejseråd.

For informationer målrettet universitetets internationale medarbejdere henvises til følgende hjemmeside: Coronavirus/covid-19 information for international staff at AU

Arbejdsophold i udlandet og tjenesterejser

Når du foretager tjenesterejser eller har arbejdsophold i udlandet, skal du som AU-medarbejder være opmærksom på, at mange lande har indrejseforbud eller væsentlige indrejserestriktioner for danske rejsende, også færdigvaccinerede. Som ikke-vaccineret vil du oftere møde begrænsninger og krav om test og isolation, også efter hjemkomst.

Følg med i råd og regler om udlandsrejser på coronasmitte.dk

Se også, hvem der skal testes og i isolation efter hjemrejse

Rejser til lande med rejserestriktioner

Hvis du foretager en rejse i din fritid til lande, hvor der er krav om selvisolation efter ankomst til Danmark, gøres opmærksom på, at perioden i selvisolation som udgangspunktet vil være uden løn, med mindre du – efter aftale med din leder – kan arbejde hjemmefra i perioden.

Hvis du som medarbejder bliver syg med COVID-19 efter en privat rejse til et land, som Udenrigsministeriet fraråder ikke nødvendige rejser til, kan der være tale om selvforskyldt sygdom. I den situation vil der som udgangspunkt være tale om lovligt forfald, men du vil ikke have ret til løn under sygdom.

Læs mere på www.medst.dk

Forsikringsforhold

Som medarbejder på Aarhus Universitet er du under tjenesterejser omfattet af Statens Tjenesterejseforsikring, som administreres af Europæiske. En forsikring dækker også, når en medarbejder rejser på tjenesterejse til et land, som Udenrigsministeriet ellers fraråder, at man rejser til. Det forudsætter dog, at rejsen er godkendt som tjenesterejse. Europæiske har udarbejdet en hjemmeside med information om, hvordan du er dækket.

Hvis du ikke er taget hjem
Såfremt din leder har beordret dig hjem til Danmark, men du har valgt ikke at følge ledelsens beslutning om at afslutte en tjenesterejse og rejse retur til Danmark med det samme (eller så snart det har været rejsemæssigt muligt), vil rejsen overgå til at være en privat rejse, fra tidspunktet hvor en returrejse til Danmark har været mulig. Alle udgifter under det videre ophold anses som private udgifter, og vil dermed skulle privatdækkes, lige som du ikke længere vil være dækket af tjenesterejseforsikringen og dermed selv har ansvaret for at tegne en privat rejseforsikring.

Hvis du rejser til dit hjemland 
Hvis du med ledelsens godkendelse og på grund af COVID-19 rejser til dit hjemland (andet end Danmark) og arbejder derfra/hjemmefra, er der tale om en privat rejse og ikke en tjenesterejse. Du er således ikke dækket af universitetets tjenesterejseforsikring under rejsen. Det anbefales, at du selv tegner forsikring.

Har du konkrete spørgsmål til rejseforsikringen, som ikke besvares på Europæiskes hjemmeside, kan du kontakte Anja Sandholt Hald asa@au.dk.