Liam Bannon og Bjarne Stroustrup tilknyttes Datalogisk Institut som adjungerede professorer

De næste fem år er de to kompetente professorer Liam Bannon og Bjarne Stroustrup tilknyttet Datalogisk Institut som adjungerede professorer.

Bjarne Stroustrup er opfinderen af et af verdens mest kendte programmeringssprog C++. Liam Bannon er førende indenfor menneske-maskine interaktion. De næste fem år er de begge tilknyttet Datalogisk Institut, hvor staben således bliver tilført yderligere to kompetente medarbejdere.

Opfinderen af C++

Den 59-årige danske professor Bjarne Stroustrup er opfinderen af et af verdens mest brugte programmeringssprog C++. Koden er kerne i stort set alle internetbrowsere, hvad end der tales Internet Explorer, Firefox eller Chrome. På samme måde er C++ det, der får din mobiltelefons forskellige programmer til at fungere optimalt. Bjarne Stroustrup har studeret datalogi på Aarhus Universitet, og i dag forsker han i området som professor ved Texas A&M University.

Det er den praktiske del af datalogien, der er motivationsfaktor for Bjarne Stroustrup. Han påbegyndte sit arbejde med at udvikle et nyt effektivt programmeringssprog i 1979, da han fik muligheden for at arbejde hos en af verdens førende institutioner for udvikling af telekommunikation og it, Bell Labs i New Jersey, USA. Efter at være blevet tilbudt jobbet i New Jersey, flyttede han sin familie til USA fra Cambridge i England, hvor han netop havde færdiggjort sin ph.d-grad på universitetet. Bjarne Stroustrups arbejde med C++ har haft en markant indflydelse på moderne softwareudvikling.

Interaktion mellem menneske og maskine

Liam Bannon startede sin videnskabelige karriere i Nord-Amerika i 1970erne, og spillede derefter en væsentlig rolle i opbygningen af HCI på Aarhus Universitet, hvor han opholdt sig et par år sidst i 1980erne. Liam Bannon has sat sine stærke spor i udviklingen af menneske-computer interaktion med sin forskning i bl.a. bruger-orienteret design, computerstøttet samarbejde, vidensledelse (Knowledge Management) og sociale dimensioner af IT. Han har været ansat på Limerick Universitet i Irland siden 1993, hvor han i 2000 fik titlen professor. I Limerick grundlagde han The Interaction Design Centre som han har ledet indtil for nyligt. Liam Bannon har derudover arbejdet i mange lande og har ligeledes været konsulent og ekspertrådgiver for mange europæiske og internationale instanser – for at nævne nogle få, EU parlamentet, EU kommissionen, NATO og den danske, norske og engelske regering.

Liam Bannons forskning var på et meget tidligt tidspunkt med til at skabe fundamentet for bruddet med den tidlige HCIs tilknytning til cognitive science. Bruddet ledte til et øget fokus på mennesket som aktiv handlende aktør i brug og udvikling af teknologien, som det kan ses i titlen på hans bidrag til Greenbaum & Kyng’s antologi: Design at Work: ”From human factors to human actors”. Gennem betydende konceptuelle bidrag har han været med til at præge den teoretiske udvikling herfra, bl.a. med fokus på menneskeligt samarbejde. I de senere år har han desuden arbejdet med interaktion i forbindelse med museer og udstillinger.