Med læringslog og læringskata – tilsammen forbedringskata – udvider man sin forståelse fra ”Den Lille Blå” og den eksperimenterende tilgang ved at sætte strategisk retning på sine eksperimenter.
Kata oversættes bedst med ”fast rytme/fast kadence”. Det betyder, at man som leder og medarbejder skal være god til at sætte en fast kadence op for at opstille og følge op på de eksperimenter, der gennemføres. Vær derfor god til at bryde eksperimenterne ned, således at de ikke bliver for uoverskuelige, men kan sættes i gang, og læring kan drages ud af dem. Se en fremgangsbeskrivelse her:
Fase O - den ønskede fremtidstilstand
Som leder skal du starte med at formulere, hvilken fremtidstilstand du gerne vil opnå for enheden og/eller for et givent projekt for at kunne påbegynde arbejdet i læringsloggen. Fremtidstilstand er IKKE mål, men tilstande, beskrevet som scenarier.
Fase 1 - worst case scenario, hvis vi ikke gør noget
Når du har beskrevet den ønskede fremtidstilstand (fase 0), skal du og dine medarbejdere sammen beskrive de udfordringer (fase 1), som (fremtidigt) står i vejen for, at I opnår den ønskede fremtidstilstand.
Fase 2 - nu-situationen
Herefter beskriver I den nu-situation, I står i, beroende på data fra nu-situationen (fase 2)
Fase 3 - måltilstand
Beskriv nu den første måltilstand (fase 3), du ønsker at opnå, hen mod fremtidstilstanden, for at overkomme de udfordringer, I forventer.
Fase 4 - opstil konkrete eksperimenter
Ud fra den ønskede måltilstand, opstiller I her et eller flere konkrete eksperimenter (fase 4), som svarer til den metode, man finder i ”Den Lille Blå”.
Der skal muligvis mange eksperimenter til for at opnå måltilstanden.
Evaluér eksperimentet med læringskata-session og -kort
Hver gang et eksperiment er gennemført, har leder og medarbejder imellem en læringskata-session, hvortil læringskata-kortet bruges. Når en måltilstand er opnået, opsættes en ny måltilstand, hvorefter nye eksperimenter igangsættes. Læringsloggen består af både en for- og bagside. Bagsiden udfyldes først, hvorefter det skrevne kondenseres og udfyldes på forsiden øverst.
TIP: Som leder kan du med fordel se videoen med tidligere Vicedirektør for Økonomi og Bygninger, Niels Jørgen Rasmussen, for at se hvilke erfaringer han og denne afdeling har med brugen af metoden i læringsloggen og læringskataet.