”Jeg var skidebange for at glemme noget af manuskriptet”

Mathias Clasen er lektor i engelsk og den første forsker fra Arts, der har givet en talk til TEDx Aarhus. Dén sad lige i skabet, men hvordan kommer man overhovedet i betragtning til at holde en talk, og hvad kræver det af forberedelse? Læs med …

Det vigtigste er at øve sig. Øv – som om dit liv afhang af det. Øv - til teksten står dig ud af halsen. Øv – så du kan dine 2.000 ord udenad. Og din hustru kan dem udenad, dine børn kan dem udenad, og selv din hund kan dem udenad. Lyder det enkelt? Næppe! Men var det det hele værd? Afgjort. 
   Ja, der er mange måder at formidle sin forskning på – en af dem er de populære TED talks. En variant af dem hedder TEDx og fandt fornyelig sted i Aarhus, hvor Mathias Clasen, der til dagligt er lektor i engelsk, gjorde de cirka 800 fremmødte mennesker klogere på skrækfiktion og deres egne frygtsomme gener. 18 minutters klog indsigt formidlet i et let tilgængeligt sprog afløst af taktfaste klapsalver. Men forud for den talk lå der en lang proces.

-Jeg lavede først et kort videopitch, som jeg uploadede til YouTube. Et lokalt TEDx-team i Aarhus sorterede efterfølgende i de indkomne videoer og indkaldte en række kandidater til screening. Derefter fulgte et screening-interview i foråret, hvor jeg blev udspurgt og grillet af fire-fem mennesker fra TEDx Aarhus. De spurgte kritisk til min idé og min forskning, ” fortæller Mathias Clasen.

Et par uger senere blev Mathias Clasen ringet op med den gode nyhed, at han var udvalgt til at give en talk til TEDx Aarhus 2017.

-Jeg har længe været kæmpefan af TED-talks. Jeg bruger dem i undervisningen og også til at holde mig opdateret på forskningen. Det er en gammel drøm at lave en talk selv, og den gik så i opfyldelse i år, ” fortæller Mathias Clasen.

Langt forløb fra tilsagn til foredrag

Men hvilke overvejelser gør man sig inden, for TED-formatet er specielt. Man skal formidle én ide – en ”idea worth sharing”, og idéen skal formidles, så alle kan være med.

-Det er en svær balance – på den ene side at skulle formidle en god historie, der er relevant for publikum, samtidig med at man på den anden side gerne vil have videnskabelige nuancer og forbehold med,” lyder det fra Mathias Clasen, der efter at have lavet det første manuskript fik konstruktiv feedback fra TEDx-holdet. Herpå fulgte revisioner af manus frem og tilbage, workshops omkring den gode struktur i en TED-talk, coaching i forhold til udtale, kropssprog samt åndedræt og endelig generalprøver.

Kravet ud over et godt manus, var – at alt skulle huskes og kunne fremføres uden manus.

Ingen teleprompter, ingen noter, ingen improvisation

En stor udfordring selv for en garvet oplægsholder som Mathias Clasen. Han fik den idé at indtale sin talk på en CD, som han lyttede til i bilen frem og tilbage på arbejdet. Han kunne med den halve time, han har, lige nå at høre den to gange hver vej, men han øvede sig også derhjemme om aftenen foran et spejl, i haven, med hunden, foran børnene og konen. For det er ikke sådan lige at huske 2000 ord, når man ikke må bruge teleprompter, noter eller improvisere. Derfor kunne Mathias Clasen også mærke pulsen stige, lige inden han gik ind på scenen

-Jeg var skidebange for at glemme noget af manuskriptet, fortæller Mathias Clasen, der dog synes, det var hele indsatsen værd:

-Det var en helt unik oplevelse. Man bliver virkelig hjulpet på vej af holdet bag TEDx Aarhus. De er alle ildsjæle, yderst kompetente og med høje kvalitetskrav, og det var meget specielt – på den fede måde – at få så meget coaching og støtte og kvalificeret modspil undervejs. ”

Et videovisitkort om kernen i egen forskning

Udbyttet for Mathias Clasen var et forskningsformidlings-visitkort i form af en lettilgængelig YouTube-video, hvori han på relativt få minutter formidler kernen i sin forskning.

-Videoen var den primære grund til, at jeg ansøgte om at være med. Jeg kan godt lide at formidle min forskning, og jeg mener, det er vigtigt at formidle bredt – og TEDx-navnet er jo en slags kvalitetsstempel. Derudover har jeg nu en række centrale teoretiske formuleringer, som jeg kan udenad, og som jeg kan bruge, når jeg holder foredrag og forelæsninger. Desuden var det bare en fed oplevelse at være med. Det gav mig også et kick at erfare, at jeg faktisk kunne lære 2.000 ord udenad og levere dem, da det gjaldt.

Bedste råd fra dig til en anden forsker, der selv ønsker at give sig i kast med en Talk?

-Sørg for, at du har overskud til at gå helhjertet ind i processen. Du skal nok ikke ansøge om at komme i betragtning, hvis du har et undervisningstungt semester foran dig eller en bog, der skal færdiggøres eller mange store ansøgninger, der skal skrives. Tænk grundigt over, hvad din centrale idé – dit budskab – er. Ha’ dit endelige manuskript klart så tidligt som overhovedet muligt.

 


Om TEDxAarhus

TED er en canadisk non-profit organisation dedikeret til ’ideas worth spreading’. TED organiserer konferencer, der bringer nyskabende tænkere sammen, for at udbrede deres ideer. Det mindre format TEDx er udsprunget fra TED som en mulighed for at lokale, kan holde deres eget TED inspirerede event. Lige som andre TEDx events har TEDxAarhus fået en licens fra TED til at afholde konferencen, hvor arrangørerne forpligter sig til at følge visse principper

 


Yderligere information

Lektor Mathias Clasen
Institut for Kommunikation og Kultur - Engelsk
Mail: mc@cc.au.dk
Fastnet: 8716 2631
Mobil: 3095 7804