Koncert: Nyt selskab til Dissings gamle viser

Gamle sange i nye klæder. Når en af dansk musiks ”grand old men”, 74-årige Povl Dissing, gæster Studenterhuset den 18. februar, er det med nye versioner af hans tidløse klassikere.

Lørdag den 18. februar kan Povl Dissing opleves live på Studenterhuset i Aarhus.

Siden 1960’erne har han bidraget med eftertænksomme, jamrende, sorgfulde og til tider morbide toner til den danske musikscene. På hans seneste album fra september 2010er omdrejningspunktet smerte, og albummet ”Smertefulde Sange” har indbragt ham enstemmige roser fra anmelderne.

Lørdag den 18. februar kan Povl Dissing opleves live på Studenterhuset i Aarhus.

Med fast hånd har den folkekære visesanger grebet ned i posen med sit bagkatalogs mange numre og hevet de bedste frem for at give dem en ny behandling.

– Dette projekt er noget, jeg har haft lyst til i mange år, siger Povl Dissing og tilføjer:

– Der bliver ved med at komme folk til mig til vores koncerter, som spørger, hvorfor jeg aldrig spiller ”Giv mig en hest, mor” eller ”25 minutter endnu”, som var starten på min karriere. Det har så udviklet sig til, at det pludselig var spændende for mig at genindspille nogle af de mest markante af de gamle sange.

En smertefuld musikalsk forelskelse

At temaet for pladens sange blev rettet mod smerten, var en helt naturlig bevægelse for den danske troubadour, som i processen ikke bare har måttet vende blikket tilbage i tiden, men også ind i sig selv.

– Det har i bund og grund noget at gøre med mit eget sind. Jeg har altid været sådan lidt sentimental af person, og jeg har også kunnet se en parallel til en af mine store musikalske forelskelser, blues-musikken. Og med sange om det døende barn og den lille pige på hospitalet er det også en art dansk blues, en vemodig og lidt smertefuld kærlighed.

Fra Beefeaters til brødrene Dissing

I sin mangeårige karriere er den rustne og bemærkelsesværdige stemme blevet akkompagneret af flere dygtige musikere. På scenen til februar bakkes Povl Dissing op af nogle af tidens prominente musikere: Las Nissen, Nikolai Storr, Palle Hjorth, Jesper Elnegaard og ikke mindst sønnerne Rasmus og Jonas Dissing. De er med til at give numrene nyt liv.

– Der er sket så meget, siden jeg startede. Dels er jeg blevet bedre til at gøre det, jeg gør, dels har det musikalske backing-landskab omkring mig forandret sig en hel del siden dengang. siger Povl Dissing.

– Sangenes indhold passer udmærket på tiden, vi lever i i dag også. Det har været spændende at give numrene et andet musikalsk fundament at leve i. Teksterne får et nyt liv i en ny musikalsk forklædning, forklarer han.

Når Povl Dissing træder ind på Stakladens scene i Studenterhuset den 18. februar, er det ikke første gang. Langt fra endda.

Det traditionsrige aarhusianske spillested lagde nemlig scene til datidens populære jazz- og beatkunstnere i de samme år, som Povl Dissing begyndte sin karriere, hvilket flere gange har resulteret i et møde med Povl Dissings karismatiske optrædener, blandt andet i selskab med et af hans første bands, The Beefeaters.

Og ligesom Stakladen er blevet fornyet som spillested, er også Povl Dissings tidligere numre nu blevet iklædt en ny musikalsk indpakning, som denne aften kan møde et helt nyt publikum.

– Udfordringen med albummet har været, om man kunne få et yngre publikum i tale, fordi det er jo gamle melodier og gamle tekster. Der er selv nogle af de unge folk fra mit fantastiske band, som er med på pladen, der ikke kendte de gamle sange. For en gammel folkesanger som mig er det en stor gave at få et yngre, interesseret publikum at spille for, så jeg glæder mig til det.

Så længe det bruser …

Efter de gode oplevelser, der har fulgt ”Smertefulde Sange”, har Povl Dissing ingen intentioner om at stoppe sin turnévirksomhed lige foreløbigt. Med lysten som drivkraft vil han lade sig blive ført videre til de projekter, fremtiden vil bringe.

– Det vigtige er, at man mærker en lyst til at lave noget mere og lære noget mere. Det har været min erfaring hver gang på min vej i min karriere, at jeg har lært noget, hver gang jeg har mødt nogle nye mennesker at synge med. Så længe man mærker, det bruser inde i en, er det med til at holde en gammel troubadours livslyst i gang.

Dissing og co. går på scenen i Studenterhuset lørdag den 18. februar.

Dørene åbnes klokken 20.

Pris i forsalg: 120/220 kroner (medlem/ikke medlem)

Pris i døren: 140/240 kroner (medlem/ikke medlem)