- Hjemmesiden opdateres løbende -
22. oktober 2020
20. april 2021
AU Librarys forskellige afdelinger starter genåbningen den 21. april.
20. april 2021
Størstedelen af undervisningen i foråret 2021 vil foregå online, men regeringens genåbningsplan giver mulighed for i et begrænset omfang at tilrettelægge fysiske undervisningsaktiviteter.
Fra uge 15 eller 16, afhængigt af, hvad der praktisk er muligt, vil der blive åbnet for undervisning med fremmøde på universitetet på et mindre antal undervisningsforløb.
Jf. prodekanens mail til studerende den 9. april, er det desværre langt fra alle studerende, der får mulighed for at møde op til undervisning i denne fase af genåbningen - prioriteten er forløb på første år af BA-uddannelsen, KA-uddannelser uden tilhørende BA-uddannelser samt forløb, der rummer væsentlige praksiselementer.
Studerende, der er omfattet af genåbningen, vil få besked direkte i Blackboard.
18. januar 2021
Her har vi samlet links til sider med information og vejledninger til, hvordan du som underviser kan omlægge den traditionelle tilstedeværelsesundervisning til andre læringsformater og undervisningsformer.
12. marts 2021
Find information om, hvordan du som underviser skal forholde dig til streaming og optagelser af undervisning i forhold til GDPR, når du gør optagelser tilgængelige for studerende på Blackboard og Panopto.
Retningslinjerne er gældende for foråret 2021 og vil blive opdateret fra efteråret 2021 med et mere langtidssikret format.
18. december 2020
Idet forårets undervisning er påvirket af risiko for karantæne for både studerende og undervisere, har fakultetsledelsen besluttet, at tilstedeværelseskravet i forbindelse med undervisningsdeltagelse ikke gælder i foråret 2021.
I stedet skal de studerende leve op til krav om undervisningsdeltagelse ved at deltage i de aktiviteter, som du som underviser har oplyst på Blackboard ved undervisningens begyndelse, jf. studieordningen.
14. januar 2021
På grund af de aktuelle coronarestriktioner vil studerende i foråret 2021 ikke have mulighed for at søge om at skifte eller bytte hold.
9. februar 2021
Studerende, som er forhindret i at møde fysisk på campus grundet forhold direkte relateret til covid-19, kan søge om at få en studieassistent, der kan formidle indholdet af aktiviteterne på campus.
En studieassistent er en anden studerende, der udarbejder noter og evt. optager lyd eller video fra forelæsninger, undervisningslektioner og lignende. Derved er det muligt for studerende, der er nødsaget til at blive hjemme, at følge med i undervisningen.
Læs mere om tilbuddet og om betingelserne for at få tildelt en studieassistent
Eksamener på Arts, der afholdes inden 1. maj, er omlagt sådan at de kan afholdes uden fremmøde på campus.
Du kan af denne liste se, hvilke eksamener det gælder og hvordan den alternative eksamensform ser ud.
NB: For alle prøver er beskrivelsen gældende for både ordinær og omprøve med mindre andet er angivet under kursustitel. Tjek din eksamensplan for den konkrete eksamensdato.
Kursustitel | Studieordning | Prøvebeskrivelse |
---|---|---|
Political and economic sociology | Bachelortilvalget i sociologi 2020 | Prøven afholdes via Zoom. Prøvebeskrivelsen er uændret – se din studieordning. |
Metode II: Antropologi i praksis | Bacheloruddannelsen i antropologi 2019 | Prøven afholdes via Zoom. Prøvebeskrivelsen er uændret – se din studieordning. |
Forskningsmetoder og forskningsdesign | Kandidatuddannelsen i IT-didaktisk design 2016 | Ordinær prøve: Prøven afholdes via Zoom. Prøvebeskrivelsen er uændret – se din studieordning.
Omprøve: Prøvebeskrivelsen er uændret – se din studieordning |
Globalt køn | Bachelortilvalget i kønsstudier 2020 | Prøven afholdes via Zoom. Prøvebeskrivelsen er uændret – se din studieordning. |
Kvantitativ mediebrugsanalyse | Bacheloruddannelsen i medievidenskab 2018 | Prøveform: Mundtlig med synopsis Bedømmelsesform: Bestået/ikke bestået Censurform: intern censur
Ordinær prøve og omprøve: Prøven aflægges som en individuel mundtlig eksamen via et virtuelt medie, som tager udgangspunkt i en synopsis på 4-5 normalsider. Bedømmelsen sker på baggrund af en samlet vurdering af synopsen og det mundtlige produkt. Varighed: 40 minutter. |
14. december 2020
12. januar 2021
Hvis du skal være eksaminator eller censor ved en eksamen med fysisk fremmøde, vil du få direkte besked om, hvordan du skal forholde dig.
Studerende bliver informeret i en mail sendt via digital eksamen ugen før eksamen.
Studerende opfordres til at lade sig Covid-19-teste inden eksamen.
Såfremt du som eksaminator får brug for at være i selvisolation under eksamensperioden, skal du give besked til studieadministrationen hurtigst muligt.
Hvis eksamen ikke kan afvikles som planlagt, henvises studerende til omprøven uden brugt eksamensforsøg ved den ordinære prøve.
Studerende, der er smittet med Covid-19 eller er i selvisolation som følge af mistanke om smitte og ikke kan møde op til eksamen med fremmøde, vil få mulighed for at blive tilmeldt omprøven uden at bruge forsøge ved den ordinære eksamen.
De finder information på Studieportalens side med Corona-information til studerende på Arts.
16. december 2020
Det er dig som eksaminator, der skal oprette prøven (i form af et møde) i Zoom og efterfølgende dele linket med UVAEKA, som lægger det ind i Digital Eksamen.
Du skal også oplyse et telefonnummer, som du kan kontaktes på, hvis der skulle ske et systemnedbrud. Hvis du ikke ønsker at oplyse dit (private) mobilnummer, kan du viderestille din AU-fastnettelefon - se vejledning
Både eksaminator, censor og den/de studerende kommer ind i det virtuelle eksamenslokale via linket i Digital Eksamen.
Forud for eksamen skal du have installeret både Zoom og Skype for Business på din computer/tablet. Eksamen vil som udgangspunkt blive afholdt via Zoom, men i tilfælde af systemnedbrud, kan Skype for Business bruges som backup. Det er derfor vigtigt, at du har installeret begge platforme på din computer/tablet.
Sådan skal du forholde dig som eksaminator:
OBS: Systemnedbrud kan også være betydelige forstyrrelser i lyd og billede hos dig selv, censor eller den studerende, som påvirker muligheden for at gennemføre prøven fagligt forsvarligt og som beskrevet i studieordningen.
Det er din opgave som eksaminator at sikre, at prøven afvikles fagligt forsvarligt. Oplever du betydelige problemer med fx lyd og eller billede i Zoom, skal du løbende vurdere, om prøven kan fortsætte, eller proceduren for nedbrud beskrevet oven for skal sættes i værk.
Hvis der under en gruppeeksamen sker systemnedbrud hos et af gruppens medlemmer og det ikke lykkes at genoprette forbindelsen (jf. vejledningen ovenfor), afbrydes prøven for alle gruppens medlemmer. Eksaminator kontakter derefter gruppens medlemmer for at aftale et nyt prøvetidspunkt, hvor gruppen kan fortsætte eksamen samlet.
Det er et krav for eksamens gennemførelse at din og den studerendes computer/tablet har adgang til videoforbindelse via webcam.
Som eksaminator kan du vælge at bede den studerende om at identificere sig med studiekort eller anden gyldig billed-ID, inden prøven går i gang.
Hvis den studerende har medbragt deltagere under eksaminationen, skal de være synlige i baggrunden under hele eksaminationen. Du kan vælge at indlede prøven med en 360 graderes panorering af den studerendes webcam med det formål at sikre:
Aarhus Universitet anbefaler, at gruppen følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger på området og holder afstand ved at deltage i prøven hver for sig via hver sin PC. Eksaminator er ikke ansvarlig for, at universitetets anbefaling efterleves af studerende.
Det er ikke tilladt at lave lyd- eller billedoptagelser af en mundtlig online prøve, med mindre optagelserne indgår som en del af prøveforløbet. (Jf. eksamensbekendtgørelsens § 4, stk. 5).
Bliver du bekendt med, at der foretages lyd- eller billedoptagelse af prøven, skal du anmode den studerende om at afbryde optagelserne. Efterkommes anmodningen ikke, er det eksaminators ansvar at afbryde prøven uden bedømmelse, og den studerende registreres for et brugt eksamensforsøg.
Hvis eksaminator og censor opdager, at den studerende har medbragt ulovlige hjælpemidler eller på anden vis forbrudt sig mod retningslinjerne om eksamenssnyd, orienteres den studerende efter endt eksamination om, at der vil blive foretaget en indberetning om muligt eksamenssnyd. Der voteres på sædvanlig vis, men karakteren tilbageholdes. De almindelige procedurer for indberetning af mistanke om eksamenssnyd skal følges.
Her finder du:
Eksamensadministrationen vil i dialog med den enkelte underviser fastlægge antallet af eksaminationer pr. dag og antallet af eksamensdage.
17. marts 2021
Styrelsen for Forskning og Uddannelse har i marts 2020 præciseret, at covid-19-pandemien ikke i sig selv er at betragte som et usædvanligt forhold.
Der vil dog i visse tilfælde være mulighed for at søge dispensation relateret til Covid-19-pandemien.
Hvis Covid-19-pandemien forhindrer arbejdet med et speciale, skal den studerende i samarbejde med vejleder undersøge, hvorvidt tilpasning af fx teori eller metode, brug af alternativ litteratur eller ændringer i arbejdsplanen kan betyde, at specialet kan afleveres inden for fristen.
Hvis det vurderes, at en omlægning vil kræve ekstra tid, kan den studerende søge dispensation til udsat afleveringsfrist.
Som dokumentation skal den studerende og vejlederen udfylde en vejlederbekræftelse. Af vejlederbekræftelsen, skal det fremgå tydeligt, hvordan de faglige forhindringer er knyttet til det prøveforsøg, den studerende er i gang med, og hvordan den ekstra tid, der ansøges om, skal kompensere for den tid, omlægningen kræver.
Hvis der gives dispensation, vil udsættelsen af afleveringsfristen tage udgangspunkt i den periode, vejleder vurderer, det tager at få justeringen på plads, men ikke nødvendigvis være identisk med denne.
Hvis det vurderes, at det ikke er muligt at lægge specialet om på en måde, så der kan arbejdes videre, og den studerendes specialeproces er sat helt eller delvist i stå pga. manglende adgang til fx data, informanter, laboratorier, kilder eller helt central litteratur, kan den studerende søge dispensation til udsat afleveringsfrist.
Som dokumentation skal den studerende og vejlederen udfylde en vejlederbekræftelse. Vejleder skal angive, hvad der forhindrer den studerende i at fortsætte arbejdet med specialet. Det skal samtidig fremgå tydeligt, hvordan de faglige forhindringer er knyttet til det prøveforsøg, den studerende er i gang med, og hvordan udsættelsen kan afhjælpe problemerne.
Hvis der gives dispensation, vil udsættelsen af afleveringsfristen tage udgangspunkt i den periode, vejleder vurderer, at den studerende er forhindret i at arbejde på specialet, men ikke nødvendigvis være identisk med denne.
Da adgang til litteratur sædvanligvis kan være begrænset, fordi bøger kan være udlånt, eller der kan være kø til at låne, skal det godtgøres, at det alene er på grund af bibliotekernes fysiske nedlukning, at den studerende ikke kan få adgang til materialet. Vejleder skal bekræfte, at værket er helt centralt for specialet, og at vejleder ikke kan hjælpe med at give adgang.
*Hvis du skal bruge underskriftfunktionen, skal dokumentet åbnes i Adobe. Hvis det ikke sker automatisk, og du ikke umiddelbart kan skifte til Adobe, kan du gemme dokumentet, højreklikke på det gemte dokument, vælge 'åbn med' og vælge Adobe.
Hvis du oplever tekniske udfordringer i Zoom, f.eks. ved login eller problemer med lyd eller billede, kan du kontakte Arts IT på 8715 0911
Hvis du har spørgsmål til din eksamen eller er i tvivl om, om din prøveform er ændret, kan du skrive til Studiecenter Arts.
Hvis der opstår akutte problemer i forbindelse med din online eksamen, kan du ringe til dit eksamensteam. Du finder deres telefonnummer i Digital Eksamen.