RSS feedhttps://medarbejdere.au.dk/fakulteter/arts/aktueltNyheder og arrangementer, medarbejdere, Arts, Aarhus UniversitetdaThu, 28 Mar 2024 14:40:39 +0100Thu, 28 Mar 2024 14:40:39 +0100TYPO3 EXT:newsnews-61215Tue, 05 Mar 2024 09:34:47 +0100Morten Nissen er ny forperson for Akademisk Rådhttps://medarbejdere.au.dk/fakulteter/arts/aktuelt/single-nyhed/artikel/morten-nissen-er-ny-forperson-for-akademisk-raadDer har været afholdt valg til Akademisk Råd på Arts og det nye råd har netop konstitueret sig. Det bliver professor Morten Nissen fra DPU der overtager stafetten som forperson for rådet.ArtsNavne Knud Holt Nielsen17096276871709627687news-61143Thu, 29 Feb 2024 12:41:35 +0100Gammel kending fortsætter som prodekan for uddannelse på Artshttps://medarbejdere.au.dk/fakulteter/arts/aktuelt/single-nyhed/artikel/gammel-kending-fortsaetter-som-prodekan-for-uddannelse-paa-artsKandidatreformen er en af de opgaver, som kommer til at fylde på skrivebordet for Niels Lehmann de kommende år, men der er ingen tvivl om, at hans hjerte i virkeligheden banker for at uddanne nye dygtige kandidater, der kan bidrage meningsfuldt i et moderne samfund. ArtsArts Kommunikation17092068951709206895news-61057Mon, 19 Feb 2024 11:26:50 +01003MT: Skal AU vinde for tredje år i træk?https://medarbejdere.au.dk/nyheder/nyhed/artikel/3mt-skal-au-vinde-for-tredje-aar-i-traekDe seneste 2 år er det ph.d.-studerende fra AU, der har vundet finalen i den europæiske forskningsformidlingskonkurrence 3MT. Nu skal AU finde den kandidat, der skal forsvare titlen i 2024. Vær med til AU-eventen den 13. marts, og hør om forskning i blandt andet dans, græs, brystbevarende kirurgi og flydende vindmøller.ArtsMathias Holm Guldberg17083384101708338410news-60369Fri, 22 Dec 2023 10:05:01 +0100Circle U.-mobilitetspuljen fortsætter i 2024https://medarbejdere.au.dk/fakulteter/arts/aktuelt/single-nyhed/artikel/circle-u-mobilitetspuljen-fortsaetter-i-2024Medarbejderne ved Faculty of Arts får også til næste år mulighed for et udlandsophold inden for rammerne af Circle U.-samarbejdet. Fakultetsledelsen har netop besluttet af fortsætte mobilitetspuljen i 2024 med den fornyelse, at det er muligt at søge om tilskud til en studierejse for 50 studerende.Både enkelte medarbejdere og grupper af medarbejdere har mulighed for at søge om støtte til et besøg ved et af de andre otte Circle U.-universiteter i Europa i 2024.  Midlerne kan søges af både forskere og administrative medarbejdere, og de kan bruges til at besøge kolleger på et universitet i Circle U.-alliancen for at blive inspireret i forhold til forskningsaktiviteter, undervisningstilrettelæggelse eller til administrative praksisser, og for at skabe netværk.

Midlerne er afsat som et led i fakultetets strategiske indsats for øget internationalisering inden for både undervisning og forskning. Det er samtidig muligt for medarbejdere at supplere støtte fra mobilitetspuljen med andre støttemuligheder. Det kan eksempelvis være et ophold inden for rammerne af ”Erasmus+ staff exchange”, hvor ophold hos en Circle U.-partner bliver prioriteret over andre ansøgninger.

Yderligere information

Circle U. er en universitetsalliance mellem Aarhus Universitet og otte universiteter i andre europæiske lande. Alliancen arbejder for at gøre internationalisering nemmere og skabe nye forbindelser mellem forskning, uddannelse og innovation. Ansatte kan søges midler til dækning af rejse- og opholdsudgifter. Der kan bevilges op til 20.000 kr. pr. person pr. rejse. Til grupper kan der maksimalt søges om 50.000 kr. pr. grupperejse. Derudover kan puljen bruges som led i et længerevarende uddannelsessamarbejde, hvor undervisere fra AU sammen med et eller flere Circle U universitetet har gennemført virtual undervisning og ønsker at berige det virtuelle samarbejde med mulighed for et fysisk besøg på et andet Circle u universitetet. Puljen kan i den forbindelse søges til dækning af busrejse for underviser og op til 50 studerende.

Ansatte (både VIP og TAP) kan ligeledes søge om et Erasmus+-stipendie til et undervisningsophold eller et træningsophold af kortere varighed ved et universitet eller en institution i et Erasmus+-programland. Stipendiet er sammensat af en dagssats og et rejsetilskud. Medarbejdere kan max. modtage tilskud til 12 dages ophold.

]]>
ArtsKatrine Solvang Larsen17032359011703235901
news-60269Tue, 19 Dec 2023 09:00:00 +0100Dekanens julehilsenhttps://medarbejdere.au.dk/fakulteter/arts/aktuelt/single-nyhed/artikel/dekanens-julehilsen-2023Kære alle

100 dage plejer at være et godt tidspunkt at gøre status, men jeg har haft så forrygende travlt med at blive klogere på hjørner af det her fantastiske fakultet, at det i stedet bliver efter 6 måneder.

Heldigvis har der være meget at glæde sig over både på forsknings- og uddannelsesområdet. Det er et fakultet med mange fantastiske og idérige kolleger og skønne studerende. Netop det solide fundament har for mig været uundværligt at kunne stå på her i de seneste måneder, hvor de politiske vinde har været til den kradsbørstigste side.

Fakultetets styrke betyder, at vi som fakultetet har et godt fundament at stå på ift. kandidatreformen og de ændringer, den bringer med sig. I løbet af 2024 skal vi i gang med at finde ud af, hvordan vi bedst kommer igennem ændringerne, så vi kan vedblive med at være et stærkt internationalt uddannelses- og forskningstungt humanistisk fakultet.

Når det så er sagt, er der også ting, som ikke bare sådan lige ændrer sig. Claus Holm blev nemlig genansat som institutleder på DPU. Derudover har vi netop nu taget de indledende knæbøjninger i forhold til at slå stillingen som prodekan for uddannelse op. I det hele taget kommer en del af 2024 til at gå med at besætte stillinger i fakultetsledelsen, da også Marie Vejrups konstituering som institutleder på IKS udløber i 2024. Den rekrutteringsproces sætter vi også snart i gang.

Derudover er jeg rigtig glad for, at vi i 2023 har kunnet optage 15 forskere i forfremmelsesprogrammet, for det er meget vigtigt for mig, at vi får taget livtag med den lave professorandel på fakultetet. Vi skal være i top internationalt, og det kræver, at flere får mulighed for at blive professorer, samtidig med at vi skal være dygtige til at trække relevante internationale profiler til vores fagmiljøer.

I løbet af de seneste seks måneder er der kommet mange fine bevillinger hjem til fakultetet både fra EU og nationalt niveau. Mange af dem er karakteriseret ved, at de forholder sig til et samfundsmæssigt problem, hvor netop humanistisk forskning er vejen til at finde nye brugbare løsninger. Det glæder mig meget at stå i spidsen for et fakultet, hvor hver enkelt forsker rækker ud og forholder sig til de mange problematikker i vores verden, som har brug for nye innovative løsninger. Det kræver selvfølgelig også, at vi på de indre linjer er klar til at understøtte de aktiviteter, og der kommer vi i 2024 til at se på, hvordan vi bedst støtter op om forskningsområdet, så støtten svarer til måden at forske på og til de nye krav, der stilles ift. blandt andet dialog med bevillingsgivere, data management og etik.

På fakultetet har vi ikke i øjeblikket mulighed for at udbyde nye uddannelser, så derfor er glæden måske desto større, nu det er lykkedes at etablere et nyt pilotforsøg med en PPR-linje på kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi. I samme boldgade er det også lykkedes at samle forskningskræfter i et nationalt forskningscenter for PPR-forskning. Det glæder mig virkeligt, at fakultetets forskere er så gode til at samarbejde på tværs af sektoren. Det samme gælder for det nye center for digital teknologiforståelse, som også er et samarbejde på tværs af universiteter og professionshøjskoler, og hvor ambitionen er at klæde danske børn og unge på til at navigere i en ny digital virkelighed. Sammen med en lang række andre solide forskningsprojekter er de to initiativer med til at sikre, at fakultetet sætter et virkelig stort og positivt aftryk på børn og unges hverdag i Danmark, og det er da der grund til at være stolt af.

Desværre er det jo ikke alle i verden forundt at kunne nyde fred omkring årsskiftet. Jeg er som alle dybt berørt af de konflikter, der foregår i hele verden. Men jeg vil gerne takke jer alle for, at vi kan finde ud af at rumme hinandens holdninger og engagement i disse konflikter på en fredelig og respektfuld måde. Vi bliver nødt til at gøre os umage for at vise os selv, hinanden og fremtidens studerende, at der er både plads til og respekt for forskellighed på universitetet, og at det er ved at blande perspektiver, at vi kan skabe en bedre fremtid for os selv og verden.

Det glæder jeg mig til, at vi sammen skal arbejde på i 2024. Nu er tid til at lade julefreden sænke sig over os alle.

Jeg håber, I trækker stikket og lader op sammen med jeres kære og lader arbejde være arbejde, indtil vi mødes igen i 2024.

Rigtig glædelig jul og godt nytår.

Venlig hilsen

Maja
Dekan

]]>
ArtsMaja Horst17029728001702972800
news-60267Mon, 18 Dec 2023 09:53:36 +0100Flot hjemtag af ekstern forskningsfinansiering i 2022https://medarbejdere.au.dk/fakulteter/arts/aktuelt/single-nyhed/artikel/flot-hjemtag-af-ekstern-forskningsfinansiering-i-2022De årlige nøgletal for forskning og talentudvikling ved Faculty of Arts er nu offentliggjort. ArtsArts Kommunikation17028896161702889616news-60164Fri, 01 Dec 2023 10:00:00 +0100Bemandings- og karriereplaner skal sikre flere professorater på Artshttps://medarbejdere.au.dk/fakulteter/arts/aktuelt/single-nyhed/artikel/bemandings-og-karriereplaner-skal-sikre-flere-professorater-paa-artsBemandings- og karriereplaner for professorater afløser de årlige runder med ansøgning til forfremmelsesprogram og skal bidrage til at sikre en stadig større andel af professorer på fakultetet. Ansøgningsfristen til forfremmelsesprogram for professorer på Arts er netop afsluttet, og fakultetsledelsen har besluttet, at der i denne runde optages fem fra hvert af de tre institutter i programmet.

”Vi skal have flere professorer på Arts, så vi kan gøre op med den generelt lave professorandel, der er på de humanistiske fakulteter i Danmark. Jeg ser derfor frem til, at vi får mulighed for at tilbyde flere dygtige forskere en plads i forfremmelsesprogrammet her i 2023”, siger dekan Maja Horst.

Der har i 2022 og 2023 været brugt mange ressourcer hos ansøgerne på forfremmelsesprogrammet, og programmet vil derfor efter 2023-ansøgningsrunden blive afløst af bemandingsplaner for opslag af professorater. Den nye plan kommer til at indgå i de bemandings- og karriereplaner for alle stillingskategorier, som institutlederne på de tre institutter udarbejder. Samtidig giver det kvalificerede ansøgere fra andre universiteter mulighed for at søge de opslåede professorater.

”AU og Arts skal blive ved med at være i top internationalt, og det kræver, at vi giver vores egne dygtige forskere mulighed for at blive professorer, samtidig med at opslagene også er åbne for dygtige eksterne ansøgere. Jeg er derfor rigtig glad for, at der på alle tre institutter er planer, som omfatter og sikrer opslag af professorater også de kommende år,” fastslår dekan Maja Horst.

Forfremmelsesprogrammet vil fremover blive brugt i forbindelse med konkrete processer, hvor det er fagligt relevant.

]]>
ArtsArts Kommunikation17014212001701421200
news-60179Thu, 30 Nov 2023 11:54:10 +0100Tre Arts-forskere får Sapere Aude-bevillingerhttps://medarbejdere.au.dk/fakulteter/arts/aktuelt/single-nyhed/artikel/tre-arts-forskere-faar-sapere-aude-bevillingerHelle Plauborg, Kasper Hedegård Schiølin og Lau Møller Andersen fra Arts har modtaget Sapere Aude-bevillinger til forskningsledere fra Danmarks Frie Forskningsfond. I alt 18,5 mio. skal nu gå til forskning i, hvorfor lærere bliver i professionen, aktørers brug af begrebet ’eksistentielle risici’ og lillehjernens kognitive rolle.ArtsKnud Holt Nielsen17013416501701341650news-60130Thu, 23 Nov 2023 13:46:00 +0100Nyhedsbrev fra dekanen november 2023https://medarbejdere.au.dk/fakulteter/arts/aktuelt/single-nyhed/artikel/nyhedsbrev-fra-dekanen-november-2023Kære alle. Nu har alle blade stort set forladt træernes grene, og vi befinder os midt i de måneder, som nok er mest hyggelige, når regnen ikke sjasker ned udenfor. Midt i mørket glæder jeg mig over, at fakultetsledelsen, afdelingsledere og funktionschefer i sidste uge var samlet til ledelsesforum i Horsens.Maja Horst17007435601700743560news-59937Wed, 08 Nov 2023 10:40:18 +0100Fortsæt de gode vaner og spar på energienhttps://medarbejdere.au.dk/fakulteter/arts/aktuelt/single-nyhed/artikel/fortsaet-de-gode-vaner-og-spar-paa-energienI 2022 formåede Faculty of Arts at nedbringe strømforbruget med over 30 procent og kunne stå som uformelle mestre i energibesparelse ved AU. Nu gælder det om at holde fast i de gode vaner, så vi kan spare både energi og penge.Vi står midt i en klimakrise, og som førende uddannelses- og forskningsinstitution og stor organisation har AU et samfundsansvar for at skubbe udviklingen i den rigtige retning.

Når alle gør en indsats for at ændre vaner, så kan der spares millioner af kilowatt-timer til gavn for både miljøet og universitetets økonomi. Det viste medarbejdere og studerende ved Faculty of Arts, da vi sidste år på kort tid fik nedbragt vores strømforbrug med over 30 procent. Det var langt over det fald på 16 procent, som blev gennemsnittet for AU i 2022.

Det er vigtigt ikke at hvile på laurbærrene, lyder det fra bygningsservice, som opfordrer alle medarbejdere og studerende til at være opmærksomme på de gode vaner, når det handler om at spare på strømmen. Vores indsats har stor betydning både for miljøet og for økonomien på Arts – også fremover.

Du kan gøre en indsats i hverdagen ved f.eks. at:

  • slukke lyset, når der er dagslys nok 
  • slukke for skærme, arbejdslamper og lys, når du går til frokost, møde el.lign.
  • slukke for lys, skærme, projektor, smartboard mv., når du forlader et mødelokale
  • tjekke at lys, kaffemaskiner, printere etc. er slukket, når du går hjem.
  • undlade at tage elevator når muligt
  • spare på det varme vand (køkkener og håndvaske)

AU har et mål om at reducere universitetets CO2-udledningen med 25 % i 2025 og 57 % i 2030 sammenlignet med 2018.

På AU.dk/kilowhat kan du læse mere om de forskellige tiltag på AU og se eksempler på, hvad de nytter. Her finder du også mere inspiration til, hvordan du og dine kollegaer kan bidrage til at holde energiforbruget nede i hverdagen.

]]>
ArtsArts Kommunikation16994364181699436418