Bevillinger og priser Offentligheden/Pressen Ph.d.-studerende Teknisk/administrativ medarbejder Videnskabelig medarbejder Health Institut for Klinisk Medicin Health

Forsker vil forstå mutationer i arvemassen

Lektor Søren Besenbacher fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har modtaget 6,7 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til udvikling af analytiske værktøjer, som skal gøre os klogere på effekten af mutationer i arvemassen.

En bevilling fra Novo Nordisk Fonden skal hjælpe forskere med at udvikle analytiske værktøjer til at blive klogere på effekten af mutationer i arvemassen. Foto: Maria Randima Brauer Sørensen
En bevilling fra Novo Nordisk Fonden skal hjælpe forskere med at udvikle analytiske værktøjer til at blive klogere på effekten af mutationer i arvemassen. Foto: Maria Randima Brauer Sørensen

Vores arvemasse er hele tiden i forandring. Nogle mutationer er harmløse, mens andre er skadelige og kan lede til nedarvede sygdomme eller kræft.

I takt med at forskere i større grad udnytter genetisk data til at blive klogere på sygdomme, er der et stigende behov for værktøjer til at analysere på de uendeligt store datasæt, der kommer ud af kortlægningen af arvemassen.

Netop analytiske værktøjer til at kigge på mutationer har i mange år haft nogle huller, som lektor Søren Besenbacher nu vil lappe med den nye bevilling på 6,7 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens ambitiøse Data Science Investigator Programme.

”Det er helt fantastisk med dette initiativ fra Novo Nordisk Fondens side, fordi der i dag bliver produceret rigtig mange store datasæt med genetisk information. Her er det bydende nødvendigt med de rigtige analytiske værktøjer til at få mest muligt ud af datasættene, og formålet med dette projekt er netop at udvikle de værktøjer,” fortæller Søren Besenbacher.

Forbedrede analytiske modeller vil gøre forskere i stand til meget bedre at forstå de mutationer, der er ansvarlige for såvel de arvelige sygdomme som for udvikling af kræft.

Kontakt

Lektor Søren Besenbacher
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk medicin og Aarhus Universitetshospital, Molekylær Medicinsk Afdeling
Mobil: 40 76 72 86
Mail: besenbacher@clin.au.dk