Aarhus BSS Nyheder fra ledelsen

Danske business schools: Uddannelsesbesparelse vil ramme dansk erhvervsliv

Mens dansk erhvervsliv efterlyser kvalificeret og højt uddannet arbejdskraft til vækst og grøn omstilling er regeringen i færd med at forringe de kommende medarbejderes uddannelser. Sådan lyder den klare advarsel fra Danmarks to business schools, Copenhagen Business School (CBS), og Aarhus BSS, Aarhus Universitet.

Dekan Thomas Pallesen, Aarhus BSS (tv) og rektor Nikolaj Malchow-Møller, CBS. Foto: Lars Kruse/AU Foto og Bjarke MacCarthy

Det kan få alvorlige konsekvenser for dansk erhvervsliv og det danske samfund, hvis regeringen fjerner den såkaldte takst-1-forhøjelse på de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser i den kommende finanslov.

Det vil koste de to business schools i Danmark, Copenhagen Business School (CBS) og Aarhus BSS, Aarhus Universitet, i omegnen af 100 millioner kroner hvert år, og det kommer til at gå ud over kvaliteten af uddannelserne, påpeger rektor Nikolaj Malchow-Møller, CBS, og dekan Thomas Pallesen, Aarhus BSS.

”Det er vores studerende, der skal ud og skabe den grønne omstilling og håndtere den digitale transformation - som erhvervsledere og dygtige specialister. Hvis de skal løfte alle de store opgaver, der venter de næste mange år, duer det simpelthen ikke, at vi nu skal til at skære i uddannelsernes kvalitet ved at give langt færre timer og meget mindre interaktion med virksomheder. Det hænger simpelthen ikke sammen,” siger Nikolaj Malchow-Møller.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2009 en forhøjelse af den såkaldte takst til de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser i erkendelse af, at området var kraftigt underfinansieret. Det misforhold har ikke ændret sig i den mellemliggende periode, påpeger de to business schools.

”Vi uddanner tilsammen 35.000 studerende, som i dag er blandt de allermest eftertragtede kandidater i dansk erhvervsliv. Det er meget uklogt at begynde at forringe kvaliteten af deres uddannelser, for nu at sige det på jysk, ” siger dekan Thomas Pallesen, Aarhus BSS, Aarhus Universitet.