5 gode råd til dit ph.d.-forløb

Du er kommet igennem nåleøjet og er netop startet som ph.d.-studerende på Aarhus BSS. Du har dermed taget hul på en spændende, udfordrende og ganske særlig periode i dit liv – både professionelt og personligt. Men hvordan kommer du godt igennem forløbet? Få 5 gode råd her.

Ill.: Colourbox

Hvis du er én af de ca. 40 ph.d.-studerende, der netop er startet på Aarhus BSS, ved du nok allerede, at livet som ph.d.-studerende er både spændende og udfordrende.

Som ph.d.-studerende får du lov at dykke ned i et fagligt emne og blive en del af et internationalt fagligt miljø. Du får kort sagt mulighed for at dyrke din nysgerrighed og det emne, du brænder for.

Der er dog også meget nyt, du skal forholde dig til. Du skal orientere dig på en ny arbejdsplads og blive en del af et fagligt og socialt fællesskab. Du skal finde ud af, hvordan du kommer videre fra din projektbeskrivelse og skal måske også snart i gang med at undervise.


På Aarhus BSS er der forskellige tilbud, som støtter de ph.d.-studerende i løbet af ph.d.-forløbet. Der holdes blandt andet en fælles introdag for nye studerende, du kan få hjælp til karriereplanlægning hos AU Career & PhD, ligesom de enkelte institutter også sætter lokale initiativer i værk.

Men hvad kan du selv gøre for at få så godt et ph.d.-forløb som muligt? Her får du 5 gode råd fra Mathilde Cecchini, der som ph.d.-studerende var formand for ph.d.-foreningen PHABUSS og i dag er ansat som adjunkt på Institut for Statskundskab:

1. Tro på dig selv og lad være med at sammenligne dig med andre

Der er en grund til, at du kom ind på ph.d.-uddannelsen, så husk at tro på dig selv og dine evner. Find dine egne ben i dit projekt og følg din intuition. Vær modig og gør tingene på den måde, der giver mening for dig. Der ligger også en styrke i at gøre tingene anderledes end alle andre.

2. Bed om hjælp helt fra starten

Lad være med at tro, at du skal vide det hele, og vær åben omkring din usikkerhed. Vær god til at søge om hjælp både hos din vejleder og dine kolleger. Som ph.d.-studerende er man ofte usikker på om det, man laver, er godt nok, fordi man er i tvivl om, hvad der forventes. Man tror, at man skal levere det perfekte, hvilket man hverken kan eller skal. Så spørg din vejleder lige ud, hvad der forventes.

3. Løft hovedet fra din ph.d.-afhandling

Prioritér at deltage i arrangementer på instituttet – også selvom du har travlt. Det er med til at give dig et godt netværk, som du kan bruge både fagligt og socialt. Udnyt, at du har adgang til så mange kloge mennesker, og vær ikke nervøs for at bidrage til faglige diskussioner. Engagér dig i din arbejdsplads og menneskerne omkring dig.

4. Vær en god kollega

Husk, at selvom den akademiske verden kan være konkurrencepræget, er du også ansat på en helt almindelig arbejdsplads, som skal være et rart sted at være. Se dine medstuderende som kolleger og ikke konkurrenter – og brug og hjælp hinanden. Som Scooter synger ”It’s nice to be important but it’s more important to be nice.”, og det er så rigtigt.

5. Husk, at du er meget mere end din ph.d.

Hav et liv uden for universitetet, hvor du laver det, du har lyst til. Løb en tur, læs en bog, vær sammen med venner og familie. En ph.d. kan nemt overtage ens liv, og det kan være svært at adskille sig selv fra projektet. Men du er jo et menneske ud over det at være ph.d.-studerende, og det menneske er der jo også efter din ph.d. – uanset om du fortsætter i den akademiske verden, erhvervslivet eller den offentlige sektor. 


Hvem kan du sparre med?

Få et godt samarbejde med din vejleder og snak med dine kolleger. Hvis du har brug for hjælp, kan du altid kontakte din programudvalgsformand, som hjælper dig videre. 

Ph.d.-foreninger

På Aarhus BSS og Aarhus Universitet findes der foreninger særligt for ph.d.-studerende, som du kan engagere dig i:

  • AUPA (Aarhus University PhD Association). Læs mere om AUPA og følg dem på Facebook.​ 
  • PHABUSS (PhD Association at Aarhus BSS). Læs mere om PHABUSS og følg dem Facebook.

AU Career PhD and JR

På Aarhus BSS kan du få hjælp til din karriereudvikling gennem hele dit ph.d.-forløb: https://talent.au.dk/career/