Forskellen på at stå og sidde

Hvis du står op tre timer i løbet af din arbejdsdag i stedet for at sidde ned, øges din hjerterytme og dermed din forbrænding. På årsbasis svarer det til at løbe adskillige maratons, viser et nyt studie, som dermed bekræfter de gode effekter ved at rejse sig op.

21.10.2013 | Andreas G. Jensby

På AU er vi mange, der bruger det meste af arbejdsdagen ved skrivebordet. Og nogen er sikkert bedre end andre til at variere stå- eller siddeposition. Skulle man imidlertid være i tvivl om, hvad forskellen - udover selve variationen – er, kommer her et par konklusioner fra et nyligt studie fra University of Chester, som BBC omtaler.

Vi sidder ned mange timer om dagen
En undersøgelse viser, at mange sidder ned op mod 12 timer om dagen. På arbejde, i bilen, derhjemme, osv. Lægger man nattesøvnen til, er det ret mange timer, man befinder sig siddende eller liggende.

Ændrer kroppen blodsukkerkontrol og forbrænding
Nedbrydelsen af mad til sukker og den samtidige produktion af insulin til at kontrollere blodsukkerniveauet påvirkes af, hvor fysisk aktive vi er. Ved at stå op øges muskelaktiviteten, og personerne i testen øgede deres hjerterytme med i gennemsnit 10 slag per minut. Det giver en forskel på 0,7 kalorie per minut og lidt over 40 kalorier per time.

Står du op tre timer om dagen ugens fem dage, forbrænder du dermed over 600 ekstra kalorier i forhold til at sidde ned.

Et maraton hver femte uge
Ud fra en tommelfingerregel om, at man bruger én kilokalorie pr. kilo kropsvægt pr. km, man løber, vil en mand på 70 kilo merforbrænde, hvad der svarer til et maratonløb på ca. 5 uger eller ca. 8-10 marathonløb om året baseret på 45-46 arbejdsuger. Det er en del.

Er anderledes end motion
Mens motion generelt er godt for mange ting, har kroppen også brug for den mere konstante muskelaktivitet, som man får ved at stå op, blandt andet til at kontrollere blodsukkerniveauet i kroppen.

 

Tallene i undersøgelsen har været forbi en af AU’s egne eksperter inden for folkesundhed og motion, som kalder tallene og beregningerne for sandsynlige.

Aarhus BSS