Antivirus

På denne side kan du finde information om antivirus. På Aarhus Universitet benytter vi McAfee antivirus. 


Hvordan ved jeg, om jeg har fået virus?

I modsætning til de tidligste vira, hvor man slet ikke var i tvivl – maskinen nægtede at starte eller filer blev slettet eller omdøbt – er moderne vira eller malware, langt mere sofistikerede og gør så lidt væsen af sig som muligt.

Det er altså svært at vide, om ens maskine er angrebet, men hvis du få mistanke om, at den opfører sig ”sært” (fx er uforklarligt langsom eller forbinder sig til mærkelig steder), og har du konstateret, at antivirus programmet eller styresystemet ikke er opdateret, skal du hurtigst muligt kontakte din lokale it-support, som kan undersøge maskinen. 

Oftest kan en maskine ”renses”; andre gange skal den fuldstændigt reinstalleres. Det er derfor uhyre vigtig, at du altid har en god sikkerhedskopi af data på maskinen (din egne filer og opsætninger), således at det ikke er en tragedie, hvis harddisken skal nulstilles.

Baggrund

Lige siden PC’ens barndom har brugere været plaget af computer ”vira” og malware – ondsindet koder som angriber data på maskinen og/eller får maskinen til at gøre noget bag om ens ryg.

I dag kommer der masser af nye vira og malware hver eneste dag, så det er et krav, at du har et velfungerende og opdateret antivirusprogram på din maskine.

Malware skrives i dag ofte af kriminelle organisationer, og formålet er næsten altid at tjene penge – enten ved at stjæle data og udnytte dem, eller ved at ”overtage” din maskine, så den kan bruges til at angribe andre.