Til webredaktører

På denne side kan du som webredaktør på AU finde nyttig information om, hvad du skal være opmærksom på ift. databeskyttelsesforordningen, og den information du lægger på AU’s hjemmesider.


Når du som webredaktør publicerer personoplysninger om andre på en hjemmeside, anses du for at være databehandler. Det betyder, at du har ansvaret for at vurdere, hvorvidt oplysningerne bør ligge offentlig tilgængeligt på en hjemmeside.

Det kan hjælpe at sætte sig lidt ind i, hvordan data klassificeres på AU, så du ved, hvilke data, du skal særligt være opmærksom på. Find information om de forskellige datatyper.

Generelt set må du gerne vise fx kontaktoplysninger på en ansat ved AU (gælder også forskere), men for en studerende skal du ALTID have et samtykke. Læs mere om samtykke.

Det vil dog altid bero på en konkret vurdering af data og formålet med at vise data, om du bør publicere personoplysninger på en hjemmeside. Et gyldigt formål er fx netop at skabe let adgang til kontakt med medarbejdere ved at vise deres navn, mail og tlf. nummer.

Vær dog opmærksom på, at en medarbejder kan komme på bagkant og bede dig slette sine personoplysninger. Hvis du indsætter data om en medarbejder manuelt, fx uden om PURE, så skal du altid holde styr på præcist hvor, du har indsat personoplysningerne.

Spørg derfor altid dig selv:

  • Er der et velbegrundet formål med at vise data?
  • Kræves der samtykke, og har jeg det?

Både vurdering af et gyldigt formål og/eller et gyldigt samtykke, vil altid bero på en individuel vurdering, som du som databehandler alene kan vurdere.

Deltagerlister

Der må ikke ligge deltagerlister fra konferencer, workshops o.lign. på hjemmesiden, hvis du ikke har fået samtykke fra den enkelte til at offentliggøre personoplysninger som fx navn. Du skal altså ind på alle de hjemmesider, som du er ansvarlig for, både gamle/arkiverede og nye sider, og fjerne deltagerlister, hvis ikke du har samtykke fra deltagerne.

Hvis der er et legitimt formål med at offentliggøre en deltagerliste på hjemmesiden, skal du, når du opretter en tilmeldingsformular til et event, huske at bede om samtykke til at lade deltagerens navn fremgå af en deltagerliste. Du bør specifikt skrive hvor længe en sådan deltagerliste vil være tilgængelig på hjemmesiden.

Filer

Vær opmærksom på hvilken slags filer du har liggende på hjemmesiden. Du må ikke have filer med personoplysninger liggende, som du ikke har samtykke til. Desuden skal filer, der indeholder personoplysninger slettes, når der ikke længere er et formål med offentliggørelsen.

Når du skal slette filer, skal du slette både linket til filen og selve den uploadede fil.
Find vejledning.

Vær opmærksom på at der kan være linket fra flere steder til den samme fil.

Formularer

Hvis du indsamler personoplysninger vha. en powermailformular på hjemmesiden, skal du gøre følgende:

  1. Oplyse brugerne om, hvordan personoplysningerne behandles. Du kan evt. bruge denne standardtekst:
    "Ved at bruge denne formular accepterer du, at Aarhus Universitet opbevarer og behandler de personoplysninger, du giver os, til at [beskriv formål med indsamling af personoplysninger]. Dine personoplysninger opbevares (beskriv hvor længe personoplysningerne opbevares og hvorvidt de slettes/journaliseres efter behandling). Læs mere i vores privatlivspolitik.”
  2. Have sat hjemmesiden op, så de oplysninger, der bliver udvekslet, er krypterede (https). Det kan din lokale websupport hjælpe dig med at sætte op: Find din lokale websupport.
  3. Huske at slette de personoplysninger, der evt. bliver liggende i TYPO3, når du ikke længere har et formål med opbevaringen/efter senest 30 dage.

Lister med ansatte, studerende mm.

Når du opretter en liste over personer, skal der være et formål med listen, som fx at give nem adgang til medarbejderes kontaktinformation.

Lister som består af udtræk fra PURE (om medarbejdere) må gerne ligge på hjemmesiden og kræver ikke yderligere samtykke. 

Andre typer lister med personoplysninger, fx lister over studerende og andre, som ikke er ansat på AU, kræver samtykke inden de offentliggøres på hjemmesiden. 

YouTube-videoer

YouTube-kanalejere har rettighederne til det indhold, der vises på websitet. YouTube opfordrer til, at du kontakter dem direkte, hvis du finder en video, du gerne vil vise eller henvise til. Når du viser en YouTube-video som udsendelse eller webcast, skal du kreditere den relevante indholdsejer både mundtligt og på skærmen ved at vise vedkommendes brugernavn eller virkelige navn.

Sådan kontakter du en YouTube-kanalejer

Hvis du klikker på et YouTube-brugernavn, kommer du til hovedsiden for den pågældende brugers kanal. Herfra kan du bruge YouTubes integrerede meddelelsessystem til at kontakte kanalejeren, når blot du er logget ind på din egen Google-konto. Klik på fanen "Om", vælg "Send meddelelse", og udfyld den elektroniske formular.