Som medarbejder på Aarhus Universitet skal du være opmærksom på IT-sikkerheden - også når du er ude at rejse eller arbejder fra distancen.


BRUG AF TRÅDLØST NETVÆRK

Vær forsigtig med at bruge trådløst netværk (Wi-Fi) i lufthavne, på cafeer og på andre offentlige steder. Der er risiko for, at dine personlige oplysninger som kreditkortoplysninger eller adgangskoder kan opfanges og misbruges.  

Log kun på Wi-Fi, hvor du skal bruge en adgangskode. Brug om muligt internet på din mobiltelefon via mobilnetværket, eventuelt gennem en lokal teleudbyder. Vær dog opmærksom på roaming-afgifter for mobildata, som kan være høje alt efter abonnement og land.  

Slet Wi-Fi fra din telefon og computer, når de ikke længere er relevante. Har du været forbundet til et offentligt netværk i lufthavnen eller andre offentlige steder, bør du slette det bagefter.  

Slå den funktion fra, hvor din telefon automatisk forbinder til netværk med samme navn, som et netværk du før har været forbundet til. Det samme gælder for Bluetooth, og både Wi-Fi og Bluetooth bør være slået fra, når du ikke bruger det. 

OPDATERING AF DIN MOBILTELEFON

Hackere udnytter sikkerhedshuller i programmer, apps og styresystemer. Sørg derfor for, at både din mobiltelefon og computer er opdaterede (software og styresystemer), inden du rejser.   

Du er selv ansvarlig for at opdatere din mobiltelefon. Alle AU-computere (PC og Mac) bliver automatisk opdateret. Du skal dog selv opdatere de programmer, som du selv installerer, og de browsere som du bruger. 

TYVERI

Vær opmærksom på, at din mobiltelefon er en værdigenstand, og at du kan blive udsat for tyveri. Undlad derfor at efterlade din telefon uden opsyn. Vær særlig påpasselig, hvis du bruger din telefon eller computer til elektroniske betalinger, eller hvis de rummer vigtige dokumenter.  

Tag backup af din telefon og computer inden afrejse, så du ikke mister dine data, hvis du er så uheldig at blive udsat for tyveri. 

OPLADNING AF DIN MOBILTELEFON

I mange lufthavne, offentlig transport og på caféer kan du finde USB-stik til opladning af din mobiltelefon. Vær opmærksom på, at USB-stik kan misbruges til at få adgang til din telefon. Brug derfor din egen oplader og en almindelig stikkontakt.  

Du kan også benytte en powerbank (eksternt batteri), men vær opmærksom på, at flere flyselskaber kan have særlige regler for at medbringe batterier i bagagen. 

CFCS (Center for Cybersikkerhed) og Udenrigsministeriet har udarbejdet råd og vejledninger til IT-sikkerhed på rejsen.