Du er her: AU  Medarbejdere  Institutter m.v. Nyhed

Sommertid er en dræber

Det er en både farlig og besværlig manøvre, når der to gange årligt stilles på urene. Det mener Jørgen Bak fra AU IT, der samtidig er formand i Landsforeningen mod sommertid.

23.03.2012 | Peter Nicolaisen

Jørn Bak har gennem en årrække kæmpet mod sommertid, og kampen fortsætter. Han har planer om at alliere sig med ligesindede fra andre europæiske lande og tage sagen op på EU-plan. Privatfoto

Det virker som udgangspunkt meget uskyldigt, når danskerne i foråret og efteråret sætter urene henholdsvis frem og tilbage. Det er det bare ikke. I hvert fald hvis man spørger Jørgen Bak, formand for Landsforeningen mod sommertid og specialkonsulent i AU IT.

– Det er noget forfærdeligt bøvl, og det giver en helt masse forstyrrelser. En afskaffelse af sommertiden ville forenkle vores liv utrolig meget. Derudover er det faktisk en livsfarlig foreteelse på mange måder, siger Jørgen Bak.

Han henviser til resultatet af en svensk undersøgelse, der viser, at 20 svenskere flere end normalt dør af hjertetilfælde i ugen efter skiftet til sommertid. Undersøgelsen peger på, at tendensen skyldes det ekstra stress, tidsforskydningen udsætter kroppen for.

Sommertid koster Bambi livet

Mange mennesker kender til følelsen af, at man lige skal vænne sig til tidsskiftets indgriben i døgnrytmen. Ifølge Jørgen Bak er det ikke kun forvirrende for os tobenede, men i høj grad også for de firbenede. Især for rådyrene er skiftet til sommertid og tilbage igen behæftet med en risiko.

– Falck har i flere år advaret om, at det koster flere hundrede rådyr livet, hver gang vi skifter tid. De følger naturens tid og ved godt, hvornår trafikken er tynd, så de sørger for at komme over vejen på det tidspunkt. Når bilerne kommer en time før eller senere, bliver lille Bambi overrasket og efterfølgende kørt ned.

Planlægger angreb mod Bruxelles

Jørgen Bak ved, at det kræver en stor indsats, hvis foreningen skal opfylde sit formål og få afskaffet sommertiden. Derfor har han planer om at alliere sig med ligesindede aktivister uden for landets grænser i en fælleseuropæisk modstandskamp mod sommertiden. Der er nemlig foreninger med samme sommertidshad i både Tyskland, Frankrig og Belgien.

– Vi skal være tilstrækkeligt mange, og så skal vi angribe Bruxelles. Det er et enormt projekt og en stor skude at vende, for det er hele Europa, den er gal med.

Medarbejdere, Forside
300871 / i40