Nye opgaver efter den 9. marts?

Hvor stor betydning organisationsændringerne på fremtidens Aarhus Universitet får for den enkelte medarbejders daglige opgaver, er meget forskelligt alt efter, hvor man befinder sig i organisationen.

Nogle vil næsten ikke opleve forandringer, nogle vil aftale nye opgaver inden for det administrative forvaltningsområde, hvor de allerede arbejder, og andre igen skal igennem en såkaldt ønskerunde for at finde deres fremtidige placering. Den bedste kilde til information om lige netop din fremtidige arbejdssituation er din nærmeste leder, men på denne side har vi prøvet at ridse nogle scenarier op for henholdsvis videnskabeligt personale, administrative medarbejdere og administrative ledere.

Du er forsker eller leder med videnskabelig baggrund på et institut, der bliver større

En stor del af de videnskabelige medarbejdere på Aarhus Universitet vil opleve at befinde sig på et institut eller center, der bliver større. De vil også opleve at skulle arbejde sammen med nye kolleger, og nogle vil måske også på sigt skulle flytte geografisk placering. Den interne organisering på institutterne er endnu ikke fastlagt og vil langt hen ad vejen blive diskuteret og udmøntet decentralt. Derfor er det meget vanskeligt at sige noget generelt om den enkelte forskers fremtidige placering.

En generel ting kan dog siges: Ingen videnskabelige medarbejdere skal deltage i den planlagte ønskerunde (se faktaboks), der i stedet er rettet mod det administrative personale. De nye ledere af institutter og centre vil blive fundet inden sommerferien.

Du er administrativ medarbejder og skal arbejde med nye opgaver

En række administrative medarbejdere skal i fremtiden arbejde med helt eller delvist nye opgaver, og for den enkelte medarbejder vil der kunne gå uger eller måneder, inden de nye opgaver er endeligt definerede.

Vejen til de nye opgaver kan løbe på to måder:

  • Administrative medarbejdere, der oplever vidtgående ændringer i deres arbejdssituation eller arbejdsopgaver, skal igennem den såkaldte ønskerunde (se faktaboks).
  • Administrative medarbejdere, der oplever mindre vidtgående ændringer, vil blot skulle aftale disse nye opgaver inden for det område, hvor de allerede er placeret.

Det ligger dog fast, at alle administrative medarbejdere, som er parate til at påtage sig nye opgaver, vil bevare deres nuværende løn- og ansættelsesvilkår. Alle medarbejdere, der bliver berørt af omplaceringer eller ønskerunden, vil desuden få et konkret tilbud om en plads i den nye organisation.

En vidtgående ændring kan for eksempel være, hvis en medarbejder, der tidligere har løst varierende opgaver på et institut inden for eksempelvis både økonomi, HR og studieforvaltning, fremover skal specialisere sig i at arbejde med en af delene.

Det er også en vidtgående ændring, hvis en medarbejder får markant længere til arbejde – selv hvis man umiddelbart skal arbejde med det samme område.

Det er ikke umiddelbart en vidtgående ændring, hvis man blot skal skifte geografisk arbejdssted inden for eksempel Universitetsparken, uden at opgaverne i øvrigt ændrer sig.

Det er heller ikke vidtgående, hvis man før har hørt til et institut og nu bliver forankret i fællesadministrationen uden at flytte sig langt geografisk. Eller hvis man før har arbejdet med forskellige opgaver inden for det samme administrative område – for eksempel pressemeddelelser, hjemmesideopdatering og trykte udgivelser inden for kommunikationsområdet – og fremover bliver specialiseret og kun skal arbejde med en af delene.  Som udgangspunkt skal medarbejdere, der er knyttet direkte til forskningsmiljøerne – for eksempel laboranter og bioanalytikere – dog ikke i ønskerunde, og heller ikke driftspersonale som betjente og rengøringsassistenter er omfattet af denne.

Du er administrativ leder på et område, hvor strukturen ændrer sig

En række administrative ledere vil også opleve forandringer af deres arbejdsområder, når organiseringen ændrer sig.

De kan blive en del af den planlagte ønskerunde (se faktaboks) af de samme grunde som alle andre administrative medarbejdere – hvis de oplever væsentlige opgaveændringer eller får markant længere til arbejde.

Det kan for eksempel være, hvis den lederfunktion, de har varetaget, forsvinder i den nye organisering, eller hvis de går ”ned” i ansvarsniveau (såkaldt charge) ­– for eksempel en leder, der fremover ikke mere vil have økonomi- og personaleansvar på grund af organisationsændringerne.
I ønskerunden kan de berørte administrative ledere byde ind på de nye lederstillinger, som organisationsændringerne skaber, men de kan dog ikke ønske at gå op i ansvarsniveau.

Fakta: Hvad er ønskerunden?

Administrative medarbejdere eller ledere, der oplever vidtgående forandringer i deres opgaver eller geografiske placering, vil blive en del af den kommende ønskerunde. Allerede i marts/april vil de berørte medarbejdere og ledere få direkte personlig besked.

I ønskerunden kan de berørte medarbejdere og ledere ønske sig nogle af de nye stillinger, som organisationsændringerne skaber. Inden medarbejderne skal ønske, vil de få tilbudt et forløb, hvor de kan få afklaret deres kompetencer og interesser, så de kan ønske så kvalificeret som muligt. En nedsat task force vil stå for den formelle proces og indsamle alle ønskerne, og i sidste ende afgør universitetsledelsen, hvordan de omfattede medarbejdere og ledere skal placeres. Tidsplanen for ønskerunden fremgår af tidsplanen på side 8-9 i denne avis.

I ønskerunden kan man kun ønske sig nye stillinger i organisationen – eksisterende stillinger, som allerede er besat af en anden medarbejder, kommer altså ikke i spil.