Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 3/2019

Nye midler til partnerskaber om FN's verdensmål

I forbindelse med Aarhus Universitets konference om FN’s verdensmål den 4. februar blev det annonceret, at Aarhus Universitets ledelse har afsat midler til partnerskaber mellem AU’s forskere, offentlige instanser og private virksomheder. Hvert netværk skal i det tværgående samarbejde adressere mindst et af verdensmålene, Sustainable Development Goals (SDG).

Ønsker man at søge midler til et sådant SDG-netværk, skal det i 2019 søges senest 15. marts.

Konferencen var et tilløbsstykke. Den fuldt bookede konference havde deltagere fra det private erhvervsliv, offentlige organisation, NGO'er og universiteter. Connie Hedegaard var hovedtaler, og ST-dekan Niels Christian Nielsen rundede konferencen af. ST har været primus motor i at stable konferencen på benene og få mobiliseret et tværgående AU-samarbejde om verdensmålene.

Læs mere om SDG-netværk og ansøgning (på engelsk)

Se video med hovedtaler, bestyrelsesfmd. Connie Hedegaard om universitetets rolle i forhold til bæredygtighed


... og mere bæredygtighed:

Seminar: Hvordan skaber vi et mere bæredygtigt AU?

Den 21. marts holder Aarhus Universitet et seminar om bæredygtighed for alle interesserede medarbejdere og studerende. 

På seminaret vil der være inspirationsoplæg ved AU-forskere med forskellige perspektiver på miljømæssig bæredygtighed samt en kort præsentation af konkrete bæredygtige løsninger, som universitetet allerede arbejder med. Derudover kan man på seminaret komme med input og sammen udvikle på ideer til flere bæredygtige løsninger. 

Seminaret er startskuddet til et mere fokuseret arbejde med bæredygtighed på AU fremadrettet, og de konkrete idéer, der kommer ud af seminaret, vil efterfølgende blive præsenteret for AU’s ledelse. Desuden vil drøftelserne på seminaret fungere som input til den bæredygtighedsstrategi, som universitetet er i gang med at udvikle. 

Bæredygtighedsseminaret er den 21. marts kl. 14-17.

Læs mere om seminaret, og tilmeld dig her (på engelsk)


God og vigtig debat om forskningsfrihed 

Aarhus Universitet havde mandag den 28. januar valgt at sætte fokus på forskningsfrihed med en offentlig paneldebat mellem forskere, universitetsledere og repræsentanter fra danske fonde. Debatten var en opfølgning på arbejdet med forskningsfrihed i de akademiske råd og universitetsledelsen, der sidste år igangsatte en undersøgelse af forskningsfrihed på Aarhus Universitet. Undersøgelsen og den efterfølgende debat er mundet ud i, at universitetsledelsen har stillet en række forslag, bl.a. om at etablere en ordning med en forskningsambassadør på hvert fakultet. Forskningsambassadøren skal fungere som en uafhængig kanal, hvor forskere kan henvende sig anonymt og få støtte og rådgivning, hvis de oplever eksternt såvel som internt pres på forskningsfriheden.

Universitetsledelsens forslag er i høring i de akademiske råd. 

Det var en rigtig god og vigtig debat mandag den 28. januar. Den er i øvrigt tilgængelig nu på Aarhus Universitets Youtube-kanal. Her kan man se eller gense debatten om forskningsfrihed og pres i den akademiske verden.

Se anden del (paneldebat og spørgsmål fra salen)

Se første del (velkomst, gennemgang af rapporten, samt oplæg fra paneldeltagere)


Til undervisere: Søg midler til Educational IT-projekter

Som en central del af EDU-IT-satsningen på Aarhus Universitet er der i perioden 2018-2024 afsat særlige EDU-IT puljemidler, der kan søges af undervisere på AU. Hovedformålet med midlerne er at give undervisere ekstra muligheder for at eksperimentere med inddragelse af digitale læringsteknologier i undervisningen. 

Der kan frem til 11. februar søges midler til EDU-IT-projekter i 2019.

Læs mere om, hvordan du søger midler

Se introvideo om midlerne med prorektor Berit Eika, studieleder Sune Dueholm Müller og EDU-IT hub-leder Anders Hyldig
 


Nyt AU-center skal forske i bedre blockchain-teknologi

Fredag den 1. februar klippede udenrigsminister Anders Samuelsen snoren til det nye Concordium Blockchain Research Center på Aarhus Universitet. Centret skal forske i blockchain-teknologi med fokus på sikkerhed, gennemsigtighed og generel anvendelighed. Det er støttet af Concordium Foundation med 50 millioner kroner over fem år og har hjemme på Institut for Datalogi på AU.

Ud over udenrigsministeren deltog rektor Brian Bech Nielsen og formand for Concordium Foundation Lars Seier Christensen i åbningsarrangementet sammen med forskere, repræsentanter fra erhvervslivet og studerende.

Læs mere om centeråbningen her

Læs mere om Concordium Blockchain Research Center


Fem AU-forskere får Semper Ardens-bevilling fra Carlsbergfondet

Fem forskere fra Aarhus Universitet blev fredag den 1. februar tildelt en Semper Ardens-bevilling af Carlsbergfondet. Bevillingerne skal, ifølge fonden, skabe videnskabelige nybrud, der skal sikre Danmark en fortsat førerposition i international topforskning og bidrage til at løse verdens store udfordringer. Der blev uddelt 13 bevillinger i alt. 

Følgende AU forskere modtog Semper Ardens-bevilling:

Mere information:

Semper Ardens-bevillinger på Carlsbergfondets hjemmeside


31 millioner fra Novo Nordisk Fonden til avanceret forskningsteknologi

Tre forskere fra Aarhus Universitet har med store investeringer i laboratorieudstyr støttet af Novo Nordisk Fonden fået mulighed for at booste deres forskning inden for proteiner, nanopartikler og biologiske molekyler.

De tre modtagere er:

Læs mere om deres bevillinger

Læs pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden


AU er nu officielt "rum-universitet"

Torsdag 31. januar klokken præcis 13.00 trådte Aarhus Universitet officielt ind i rækken af universiteter i verden, der har en satellit i rummet. Her blev Delphini-1 nemlig sendt i kredsløb fra den internationale rumstation ISS. Alt er indtil videre forløbet planmæssigt, siden Delphini-1 blev sendt op fra Kennedy Space Center i Florida med SpaceX-raketten Falcon-9 den 5. december 2018 til ISS.

I slutningen af januar fik Aarhus Universitet besked om, at astronauterne på ISS var parate til at sende Delphini-1 ud. Det betyder, at Delphini-1 nu er kommet ud i sin egen bane om Jorden, hvor de studerende forhåbentlig kommer til at kunne kommunikere med den og hente data ned i det næste års tid. De studerende afventer stadig at kunne få kontakt til satellitten, men det arbejdes der intensivt på.

Delphini-1 er et samarbejde imellem Institut for Fysik og Astronomi, Institut for Ingeniørvidenskab og Institut for Geoscience samt den nordjyske virksomhed GomSpace A/S, der er specialiseret i nano-satellitter. Opsendelsen var sponsoreret af European Space Agency, ESA, via Ministeriet for Forskning og Undervisning.

Læs "Aarhus Universitet får sit eget rumprogram"


Universitetsdirektørens blog: spændende projekter på vej i studieadministrationen

Arnold Boon har været på besøg i de fire fakulteters studieadministrationer og fået nye indsigter i arbejdet med digitalisering og procesoptimering. Formålet med hans besøg var at få en bedre forståelse af arbejdet i studieadministrationerne og af, hvordan de her arbejder med at udvikle det studieadministrative arbejde. Der er travlhed i afdelingerne - og samtidig en stærk entusiasme. Centrene har desuden et vedholdende fokus på at tænke digitalisering og optimering ind i det studieadministrative arbejde og kommende projekter.

Læs universitetsdirektørens blog


Informationssikkerheden er et fælles ansvar

Landets fem største universiteter har fået efterset deres informationssikkerhed af Rigsrevisionen, der udtrykker en vis kritik. Aarhus Universitet hilser fokusområdet velkomment, da man er godt i gang med indsatsen for at højne sikkerheden på det organisatoriske og tekniske niveau allerede.

Et af de væsentligste kritikpunkter i Rigsrevisionens gennemgang af informationssikkerheden på landets universiteter er, at medarbejdere kan medbringe deres eget IT-udstyr. Aarhus Universitet har bevidst valgt at give sine forskere mulighed for at tilslutte egne PC’ere. Men det kræver, at man er bevidst om de sikkerhedskrav, der følger med - ellers risikerer man at bringe informationssikkerheden på universitetet i fare. 

Det blev i øvrigt i 2018 besluttet af universitetsledelsen, at der investeres 32,7 millioner i at forbedre informationssikkerheden i perioden 2018-2022. Endvidere vil der fra og med 2023 investeres 7,2 mio. kroner årligt til en kontinuerlig opgradering af informationssikkerheden. 

Læs "Informationssikkerhed begynder hos dig" 


Kalender

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her.