Æresalumne 2013 Jens Erik Sørensen

Jeg møder mig selv i kunsten

Kunsten kan vælte dig bagover. Det oplevede den unge elektriker Jens Erik Sørensen på sin egen krop og skiftede spor til kunsthistorie på Aarhus Universitet. Siden har han brændt for at formidle kunsten til andre og har skabt et kunstmuseum i international klasse. Direktøren for ARoS, Jens Erik Sørensen, er årets æresalumne 2013.

Af Ida Hammerich Nielson

Jens Erik Sørensen havde netop sat sig til rette i direktørstolen på det daværende Aarhus Kunstmuseum i 1984, da borgmester Thorkild Simonsen kom på besøg med en vigtig besked. Den unge museumsdirektør skulle sørge for, at Aarhus fik et nyt kunstmuseum.

”Jeg svævede hjem. Det var en stor drøm at få lov til at skabe et museum fra bunden,” siger Jens Erik Sørensen.

De næste 20 år brugte han på – ved siden af sit direktørarbejde – at planlægge et nyt, storstilet dansk museum med kunst i international klasse, som skulle ligge midt i Aarhus. Det blev til det ni-etager høje, arkitektonisk prangende museum ARoS, som åbnede i april 2004.

Træt af sit liv

Jens Erik Sørensen var oprindelig uddannet elektriker og arbejdede som 23-årig på én af Søværnets torpedobåde. Da båden nåede Bergen, gik han ind på byens kunstmuseum og så en række malerier af Edvard Munch. Her var mørke, dystre landskaber. Og her var blege ansigter med angstfyldte øjne, der spøgelsesagtigt bevægede sig frem mod ham. Billederne ramte noget i Jens Erik Sørensens sind – og overbeviste ham om, at hans liv måtte skifte kurs.

”Munchs billeder er fulde af følelser, og når man befinder sig i en presset situation, bliver man ramt af de følelser. Jeg havde det skidt på det tidspunkt: Jeg var træt af mit liv, jeg kunne ikke lide at være elektriker. Munchs billeder væltede mig bagover. Jeg sagde til mig selv: Hvis billeder kan gøre det, så vil jeg arbejde med billeder.”

Efter hjemkomsten forlader han elektrikerfaget, tager studentereksamen og begynder at læse kunsthistorie på Aarhus Universitet. Det var en helt anden – og bedre – verden.

En fortryllende verden

Den unge elektriker, der var vant til at traske rundt på kolde, regnfulde byggepladser, sad nu pludselig inde i varmen på det daværende Aarhus Kunstmuseum i Vennelyst Parken og lyttede til kunsthistorikeren Poul Vad, der analyserede billeder. De studerende sad på kunstmuseets grå gulvtæppe, der var tykt og blødt.

”Jeg var kommet i paradis. Det var en ny, fortryllende verden, der blev åbnet for os. Jeg var fuldstændig rundt på gulvet over, at man kan få så meget ud af billeder.”

Jens Erik Sørensen fandt sammen med nogle andre studerende, der ligesom han ønskede at åbne kunsten for folket.

”På den tid blev kunst ofte betragtet som noget særlig fint, der var forbeholdt borgerskabet. Museerne var kedelige. Det ville vi gøre op med, vi ville åbne kunstmuseerne for alle mennesker. Vi ville have virkeligheden, formidlingen og den nye kunst ind på museerne. Vi ville have flere aktiviteter, vi ville have fat i børn og unge. Vi gjorde oprør mod museerne og mod vores egen skoling.”

I dag er fem kunsthistorikere fra lige præcis denne årgang direktører for kunstmuseer rundt omkring i Danmark.

Jens Erik Sørensen har aldrig sluppet forbindelsen til Aarhus Universitet og har altid insisteret på at samarbejde med de faglige kolleger på Kunsthistorie. Dette samarbejde har resulteret i flere samfinansierede ph.d.-stipendier, og senest er udstillingen ”Guld” på ARoS blevet til med inddragelse af en gæstekurator fra Kunsthistorie.

ARoS og Jens Erik Sørensen

Jens Erik Sørensen har stået bag et væld af spektakulære udstillinger på ARoS, som har skabt opmærksomhed både nationalt og internationalt. På ARoS har man blandt meget andet kunnet opleve Michael Kvium, Asger Jorn, Bill Viola, Mariko Mori og Edward Munch. Sidstnævnte udstilling tiltrak et rekordstort publikum på 280.000 mennesker. Jens Erik Sørensen har også stået bag en kontroversiel, men meget velbesøgt udstilling med racerbiler og den nærmest folkevandringsskabende skulpturudstilling langs Aarhus bugt ”Sculpture by the sea”.

Jens Erik Sørensen trådte tilbage som direktør for ARoS ved udgangen af 2013.

Jens Erik Sørensen - CV

2004-: Museumsdirektør ved ARoS

1984: Museumsdirektør ved Aarhus Kunstmuseum

1983: Inspektør på Statens Museum for Kunst

1979: Museumsinspektør ved Aarhus Kunstmuseum

1979: Mag.art. ved Aarhus Universitet

1972: Student ved Aalborg Studenterkursus

1969: Uddannet elektriker