Æresalumne 2015 Sten Scheibye

”Heldet følger den flittige”

Oprindeligt var årets æresalumne en talentfuld forskerspire i kemi ved Aarhus Universitet. Alligevel var han aldrig i tvivl om, at hans vej førte ud i erhvervslivet. Sten Scheibye, formand for Novo Nordisk Fonden, er i dag en af hovedpersonerne i toppen af den danske medico-branche.

Af: Camilla Schrøder, cams@au.dk

Når man taler med 63-årige Sten Scheibye, taler man med en mand, som har opnået mere i sit arbejdsliv end de fleste. Man kunne derfor godt forvente at møde en fortravlet mand med store armbevægelser. Men ens fordomme om direktører bliver hurtigt gjort til skamme! Selvom hans sekretær står klar, koordinerer han selv interview og fotograf. Og det interview, vi havde sat en halv time af til, ender med at vare dobbelt så lang tid, mens han tålmodigt og med ydmyghed fortæller om milepælene i en imponerende karriere.

Mange kender måske bedst Sten Scheibye for hans 13 år som administrerende direktør i den danske hæderkronede virksomhed Coloplast, der producerer sygeplejeudstyr. Men siden 2008 har Sten Scheibye udfyldt de rummelige erhvervssko som bestyrelsesformand i en række store selskaber, bl.a. Novo Nordisk og senest Novo Nordisk Fonden. Trods sine store sko, træder han ikke nogen over tæerne, når han med en vis beskedenhed fortæller, hvordan han er nået hertil, hvor han bestrider intet mindre end syv bestyrelsesformandsposter.

”Jeg var heldig at komme ind i Novo Nordisks bestyrelse tilbage i 2003, hvor jeg kendte daværende bestyrelsesformand Mads Øvlisen. Vi konkurrerede lidt om, hvem der var bedst til CSR og triple bottom line, og vi havde meget enslydende værdier på virksomhedsniveau”, siger Sten Scheibye, der på daværende tidspunkt var direktør i Coloplast.

Men Sten Scheibyes karriere begyndte i virkeligheden et helt andet sted – nemlig på Aarhus Universitet, da han dumpede i astronomi.

Et chok at dumpe
”Jeg læste matematik og fysik og led den tort at dumpe i astronomi. Jeg kunne ikke finde ud af den meget teoretiske matematik. Det var et stort chok, at der var noget, jeg ikke kunne finde ud af. Jeg skiftede til fysik og kemi, og jeg har aldrig fortrudt, at jeg havnede dér”, siger han.

Med nysgerrighed og flittighed som en eksplosiv cocktail fik Sten Scheibye ni gode år med det, han kalder ”vildt fascinerende”, og hvor han som ph.d.-studerende var med til at syntetisere og karakterisere nye stoffer.

”Jeg var grebet af fascinationen ved at lave noget, ingen havde lavet før og være på den yderste kant af innovation. Sjovt nok interesserede vi os ikke så meget for anvendelsen, og vi overvejede aldrig patenter. Det at frembringe noget nyt, offentliggøre resultaterne og stille det til rådighed for andre var nok i sig selv”, fortæller han.

Den erfaring har siden hjulpet ham som erhvervsleder i en forskningstung branche. At forstå og respektere den frie udvikling og den nysgerrighed, som kan lede til nybrud – og give plads til, at innovation tager tid.

”Jeg har nok mere tålmodighed end de fleste, når det gælder innovation. Det er nødvendigt at fordybe sig, og det kan tage tid at vente på den rigtige løsning”, forklarer Sten Scheibye.

Den indstilling var med til at sikre Coloplast en stor indkomstkilde, da virksomheden efter et langt og udfordrende udviklingsforløb kunne præsentere markedet for et nyt kateter med en revolutionerende overfladebehandling.

Flittig og ambitiøs
Men før han blev tilbudt direktørtitlen i Coloplast, var der mange andre veje, der skulle udforskes. Og selvom Sten Scheibye er af den overbevisning, at det også kræver en god portion held at nå de ting, han har nået, så har han dog også et andet mantra – heldet følger den flittige!

Derfor var det heller ikke nok for ham at tage en ph.d. Faktisk mener Sten Scheibye, at han var trådt direkte ud i erhvervslivet med sin kandidatgrad, hvis det ikke havde været for hans vejleder.

”Jeg er i dag meget taknemlig for, at min vejleder dengang overbeviste mig om at tage en ph.d. Han betød i det hele taget meget for de valg, jeg traf dengang. Men jeg var også klar over, at jeg ikke skulle være i et laboratorium resten af mit arbejdsliv – det var for ensformigt for mig. Jeg var i det hele taget meget bevidst om ikke at male mig op i et hjørne rent arbejdsmæssigt”, fortæller Sten Scheibye, som hellere så sig i erhvervslivet, hvor han havde mulighed for at kombinere det tekniske med det kommercielle og innovative.

Derfor forlod han ikke bare Aarhus Universitet i 1981 med en ph.d. i kemi, men også 1. del af en HD. Han indrømmer selv, at det var ”en smule ambitiøst”, men det åbnede døren til Løvens Kemiske Fabrik (i dag Leo Pharma) og et – med hans egne ord – nyt kolossalt uddannelsestogt.

Mens anden del af HD’en blev færdiggjort i København, åbnede sig en ny verden i den medicinske registreringsafdeling, hvor Sten Scheibye lærte om alle aspekter af medicinalindustrien.

”Så var det, jeg bad om at komme i salg. Og da de manglede en management trainee med ansvar for Canada og Sydafrika, fik jeg lov.”

Med den mulighed fulgte en udstationering til England på et tidspunkt, hvor han selv var nybagt far til en tre måneder gammel pige og en lille dreng på 2½ år. En oplevelse, han selv definerer som en milepæl i sin karriere. Og selvom han stadig taler hjemmevant om iltatomer og svovlforbindelser, så blev det karriereskridt samtidig definitivt slutningen på det praktiske arbejde med kemi. Og selvom han sidenhen i en længere årrække har været tilbage på Aarhus Universitet som adjungeret professor i anvendt kemi, er det salg, innovation og ledelse, der har domineret.

Evnen til at trække sig selv op
Der skulle kun gå to år på direktionsgangen i Coloplast, før Sten Scheibye blev valgt som afløser, da den daværende administrerende direktør gik på pension. Og der skulle gå 13 år mere, hvor Coloplast seksdoblede sin omsætning, syvdoblede sit overskud og ottedoblede sin aktiekurs, før det hele fik en dramatisk afslutning i 2009, da bestyrelsen uden varsel bad Sten Scheibye give plads til nye og yngre kræfter.

Om det er den kampgejst, der opstår som yngste mand i en søskendeflok på fem, en stærk og trofast kone i ryggen, hans fortid som ung major af reserven eller ren og skær rationalitet, der har givet Sten Scheibye den eminente styrke til at rejse sig, komme hurtigt videre og bevare sin integritet intakt, er svært at sige. Selv siger han:

”Jeg tror, at mit rolige temperament kom mig til gode, så jeg intellektuelt kunne skabe den nødvendige afstand og få skabt grobund for noget nyt”.

Og noget nyt og frugtbart er vokset mellem hænderne på Sten Scheibye gennem de seneste seks år. Med en række nye bestyrelsesposter i bl.a. DTU, Rambøll-Gruppen og Eksportrådet samt formandsposten i Komitéen for god Selskabsledelse byggede Sten Scheibye en ny karriere op omkring professionelt bestyrelsesarbejde, som han i dag føler sig meget privilegeret over. De nævnte bestyrelsesposter er siden erstattet af nye, og lige nu har han ud over Novo Nordisk Fonden og Novo A/S, formandskabet i Industriens Fond, Knud Højgaards Fond og dennes ejendomsselskaber samt perforeringsvirksomheden Rich Müller A/S og ejerfonden.

”Jeg har fået mulighed for at brede mit kendskab ud og være involveret i rigtig mange forskellige ting. Og samtidig har jeg ikke længere det hektiske arbejdsliv, hvor jeg er i gang 24/7”, lyder det fra Sten Scheibye, som nu ”kun” arbejder omkring 40 timer om ugen og nyder at have mere tid til sin kone, deres to voksne børn, golf og jagt.

Sten Scheibye – CV (highlights)

I dag:                  Bestyrelsesformand for Novo Nordisk Fonden, Novo A/S, Industriens Fond, Knud Højgaards Fond, Højgaard Ejendomme A/S og EA/S Knud Højgaards Hus, Rich. Müller A/S, Rich. Müller Fonden

1999-2009:          Adjungeret professor i anvendt kemi ved Aarhus Universitet

1996-2014:          Bestyrelsesposter hos bl.a. A/S Th. Wessel & Vett, Magasin du Nord, Danisco A/S, Danske Bank, DTU, Rambøll-Gruppen, Eksportrådet og Danmark-Amerika Fondet

1995-2008:          Administrerende direktør, Coloplast

1993-1995:          Koncerndirektør, Salg og marketing, Coloplast

1990-1992:          Koncerndirektør, Salg og markedsføring, Løvens Kemiske Fabrik

1989-1990:          Underdirektør, Salg og markedsføring, Løvens Kemiske Fabrik

1987-1989:          Koordinationschef, Human farmaka salg, Løvens Kemiske Fabrik

1985-1987:          Udsendt til Leo Laboratories (UK datterselskab) med ansvar for datterselskaber i Canada og Sydafrika

1981-1985:          Registreringsmedarbejder og senere lægemiddelkonsulent, Løvens Kemiske Fabrik A/S (nu Leo Pharma)

1983:                   HD (Marketing), Copenhagen Business School, 1983

1981:                   Lic.scient. (Organisk Kemi), Aarhus Universitet, 1981

1978:                   Cand.scient. (Kemi & Fysik), Aarhus Universitet, 1978