Æresalumne 2018 Ulrik Federspiel


En særlig sans for diplomati

Han har arbejdet for en mere fredelig verden, tæt på verdens mest magtfulde mennesker. Han har en unik evne til at skabe relationer og et enestående netværk, men trækker helst læsset fra kulissen. Mød årets æresalumne 2018 Ulrik Federspiel, der gik til tops som embedsmand, diplomat og direktør.

Året er 1952. Familien Federspiel har besøg af en række danske og internationale gæster, og politikerhjemmet i Hørsholm summer af samtaler. Den yngste søn, 10-årige Ulrik, hjælper med at servere middagen og skal lige til at sætte Carlsberg-øl på bordet. Men da drengen opdager, at direktøren for Tuborg er til stede i spisestuen, skjuler han straks øllene. En af gæsterne, den engelske diplomat Harold Nicolson, kigger på Ulriks far og siger anerkendende: ”He could be a big diplomat”.

Nicolson, som har beskrevet episoden i sine erindringer, skulle få ret.

Ulrik Federspiels årtier lange karriere i udenrigstjenesten er tæt knyttet til en række skelsættende begivenheder, som har fået plads i historiebøgerne. Han var direktør for Udenrigsministeriet, da danskerne sagde nej til Maastricht-traktaten. Han var Danmarks ambassadør i USA, da terrorflyene bragede ind i World Trade Center og Pentagon, og da krigen i Irak blev indledt. Ulrik Federspiel var direktør for Udenrigsministeriet under Muhammed-krisen - den største danske udenrigspolitiske krise siden 2. Verdenskrig -  og rejste rundt i Mellemøsten for at skabe dialog. Under krigen i Libanon i 2006 evakuerede Ulrik Federspiel på en uge knap 6000 danskere fra landet – det er den største statslige evakuering i Danmarkshistorien.

Uden tillid får man ikke noget at vide

Vi møder Ulrik Federspiel på Aarhus Universitet til en snak om studietiden, karrieren og diplomatiets rolle i dag. Han er venlig, interesseret og med et underfundigt smil, som hele tiden ligger på lur. Typen, man gerne vil sidde ved siden af til en fest. Fra flere sider lyder det, at det netop er hans unikke evne til at skabe kontakt til andre mennesker, der har ført ham til tops som embedsmand, diplomat og direktør.

”I min tid som diplomat har jeg haft fokus på at skabe relationer, og her er det helt afgørende, at andre mennesker har tillid til én. Ellers får man ikke noget at vide. Man skal være indstillet på at løse problemerne i fællesskab. Så åbner folk sig op. Det har været meget spændende at kunne bidrage til at løse små og store problemer for mit land”, siger Ulrik Federspiel.

Æresalumnen begyndte at læse statskundskab i 1963 på én af de første årgange på faget. Til at begynde med havde de studerende ikke noget lokale, da universitetets ledelse var lidt usikker på det nye fags fremtid. Men efter få måneder flyttede de omkring 40 studerende ind i en nybygget barak syd for Nobelparken. Ulrik Federspiel husker, hvordan han og hans medstuderende sad og ordnede verdenssituationen over leverpostejmadderne, og til trods for fagets usikre start havde de en fornemmelse af, at de engang skulle indtage betydningsfulde positioner i det danske samfund.

”Nogle af de studerende – blandt andre Svend Auken, som jeg blev gode venner med – gav tydeligt udtryk for deres politiske holdninger, mens andre – herunder mig selv – blev mere på det empiriske grundlag. Og sådan blev rollerne fordelt allerede dengang. Jeg har det særdeles godt med at være med, hvor det sker, men i den mere tilbagetrukne rolle”, siger Ulrik Federspiel.

I det gryende ungdomsoprør i 1968 samledes de politisk bevidste statskundskabsstuderende om at udforme en bandbulle til professorerne. Deres ønske var enkelt: De ville før efterårssemestret have at vide, hvad de skulle læse i efterårssemestret.

”Det lyder nok ikke særligt revolutionært i dag, men det var det dengang, og professorerne blev stiktossede”, siger Ulrik Federspiel.

Diplomati kan skabe fred

At Ulrik Federspiel blev diplomat er ikke overraskende. Middagsselskabet med Tuborg-direktøren og den engelske diplomat var kun ét ud af mange internationale, højpolitiske selskaber i barndomshjemmet i Hørsholm. Ulrik Federspiels far var Venstre-politikeren og ministeren Per Federspiel.

”Det internationale fyldte meget derhjemme. Min far var formand for Europarådet, og der kom derfor tit udenlandske gæster i hjemmet. Det blev naturligt for mig at omgås mennesker fra andre lande. Det var imidlertid ikke så meget det politiske, der fangede mig, men mere det internationale aspekt,” siger Ulrik Federspiel.

Han oplevede tidligt, hvordan diplomati kan bygge bro mellem mennesker, løse konflikter og skabe fred, og Ulrik Federspiel er overbevist om, at diplomati er nøglen til en mere fredelig verden.

”Vi har brug for diplomati mere end nogensinde før. De institutioner, som blev dannet efter 2. Verdenskrig – FN, NATO, WTO og WHO – er under pres i dag. Og uden velfungerende internationale organisationer har vi ikke nogen god metode til at afgøre uenigheder mellem lande og i sidste ende undgå krig. Vi må erkende, at institutionerne på mange måder er forældede i dag. Diplomater var med til at skabe dem i sin tid, og de kan også være med til at forandre dem”, siger han.

Den første departementschef i det private

Efter 37 år i offentlig tjeneste tog Ulrik Federspiel i 2009 hul på en ny karriere i det private erhvervsliv som Vice President for global affairs i ingeniørvirksomheden Haldor Topsøe A/S. Kort efter blev han koncerndirektør. Fra det offentlige til det private. Et helt nyt arbejdsliv – og dog. Globaliseringen er stadig Ulrik Federspiels følgesvend, og han gør dagligt brug af sit enestående internationale netværk og sin viden om politiske forhold.

”Jeg var den første departementschef, som gik over i det private. Forskellen var stor i begyndelsen: Nyt persongalleri og rigtig mange ingeniører, men relativt hurtigt gik det op for mig, at jeg egentlig bare skulle fortsætte med at lave det, jeg også havde gjort i det offentlige: opbygge og vedligeholde internationale relationer”, siger han.

Det er netop Ulrik Federspiels særlige evne til at skabe relationer og knytte de rigtige kontakter, der har ført ham til tops som embedsmand, diplomat og direktør – det mener dekan på Aarhus BSS Thomas Pallesen, som har arbejdet sammen med Ulrik Federspiel i blandt andet Advisory Board på Aarhus BSS.

”Ulrik Federspiel kender gud og hvermand. Han har en evne til at skabe personlige relationer på sin egen stilfærdige facon, og rent menneskeligt favner han bredt. Samtidig har han en enorm viden om politik og kultur. Diplomatens natur er ikke at gøre stads ud af sig selv, og den rolle udfylder Ulrik Federspiel til perfektion. Han er en flot repræsentant for sit fag og er guld værd for Aarhus BSS og Aarhus Universitet. Han har blandt andet spillet en afgørende rolle for oprettelsen af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse”, siger Thomas Pallesen.

Et stort netværk

Mod slutningen af interviewet går Ulrik Federspiel forbi hovedindgangen til Aulaen, hvor portrætterne af æresalumnerne gennem årene hænger. Snart vil hans portræt få en plads i rækken.

”Jeg er meget taknemmelig over at få æresalumne-prisen. Jeg ser det som en pris for det, jeg har udrettet i det offentlige og private, og jeg vil gerne give takken videre til Institut for Statskundskab, der har givet mig det faglige grundlag, jeg har gjort brug af i de forskellige roller”, siger han.

Ulrik Federspiel nikker genkendende til de 10 andre æresalumner på den gule murstensvæg.

”Jeg har arbejdet sammen med mange af dem. Nogle af dem har jeg haft kontakt med i andre sammenhænge. Én af dem er min nabo hjemme i Rungsted”.

Ulrik Federspiel kender dem alle.

Ulrik Federspiel gik af som fuldtidsansat for Haldor Topsøe A/S for et år siden men fungerer stadig som rådgiver for virksomheden. Der er blevet mere tid til tennis, svømmeture i Øresund og ophold i sommerhuset i Thy sammen med hustruen, overlæge Birgitte Hartnack Federspiel.

Sagt om Ulrik Federspiel

”Ulrik er en sfinks. Men en klog sfinks. Han forsnakker sig ikke” (Fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen).

”Han er en superdygtig mand. Jeg har stor tillid til hans dømmekraft og hans dygtighed” (Fhv. udenrigsminister Per Stig Møller).

Ulrik Federspiel – Curriculum Vitae (uddrag)

2018 -  : Associate Dean, Aarhus BSS, Aarhus Universitet

2017 - : Special Advisor to the CEO and the Boards of Haldor Topsøe A/S 

2009-17: Koncerndirektør i Haldor Topsøe A/S

2011- : Medlem af Advisory Board for Business and Social Sciences, Aarhus Universitet

2011-17: Medlem af Bilderberg mødernes steering committe

2011: Årets Alumne Business and Social Sciences, Aarhus Universitet

2005-2009: Direktør for Udenrigsministeriet

1997 – 2005: Ambassadør i Irland og 2000-2005 Ambassadør i Washington D.C.

1993-97: Departementschef i Statsministeriet, Statsrådssekretær

1991 -93: Direktør for Udenrigsministeriet

1989-91: Sekretær for Udenrigskommissionen af 1989

1984 – 89: Ministerråd, souschef ved ambassaden i Washington D.C.

1971   - 1984: Forskellige stillinger i udenrigsministeriet og ved ambassaden i London

1970: Uddannet cand.scient.pol fra Aarhus Universitet og 1971, M.A. University of Philadelphia