Æresalumne 2019: Marianne Dahl

Årets æresalumne er topchef i Microsoft, aktiv i samfundsdebatten og rollemodel for mange kvinder

Hun er med egne ord en ret dårlig bilist. Men Marianne Dahl har ikke problemer med at styre milliardforetagendet Microsoft sikkert igennem transformation og disruption. Hun har netop overtaget rattet som vice president for softwaregiganten i Vesteuropa, og så er Marianne Dahl modtager af Aarhus Universitets æresalumnepris 2019.

Der er noget, der ikke stemmer her i Microsofts domicil i Lyngby. Hoveder vendes og overraskes i den ellers travle og professionelle atmosfære. Der er besøg fra en nær og vellidt fortid, fornemmer man. Hun står midt i det hele og hilser smilende på dem, der opdager hende i foyeren.

Marianne Dahl er på besøg i dag.

Hun tog ellers afsked med Lyngby, da hun overtog posten som europæisk topchef for Microsoft Western Europe i juni 2019. Indtil da havde hun været administrerende direktør for Microsoft i Danmark i fire år, så det er lidt specielt at være tilbage i domicilet – uden rigtigt at høre til. Nu er sekretæren placeret i Lissabon, og Marianne Dahls arbejdsdag kan lige så vel foregå i Amsterdam, Rom, Stockholm eller Paris i hendes nye funktion. Men i dag er det her, og det giver en lille hverdagsudfordring:

”Det er faktisk lidt sært at opleve, for jeg er jo efterhånden nået til et sted, hvor jeg nærmest er lidt hjælpeløs uden folk omkring mig,” siger Marianne Dahl, mens hun tilbyder sine gæster fra Aarhus Universitet en kop kaffe, og fokus rettes mod meningen med besøget: en samtale om det at blive udnævnt som årets æresalumne. 

”Det har overrasket mig, hvor meget det betyder for mig at blive udnævnt som æresalumne,” siger Marianne Dahl om at modtage æresalumneprisen, der hvert år gives til en tidligere alumne, som har opnået en helt unik profil eller karriere.

”Det har ramt en dybt funderet referenceramme i mig, som gør mig inderligt glad, og som giver mig et perspektiv på tiden efter AU. Det er sådan en livsbegivenhed, man kan ringe hjem til sin mor om. Jeg er oprigtigt stolt over udnævnelsen,” siger hun.

En lille nørd i provisen
Marianne Dahl er født i Aarhus, men opvokset i Skive. Hun er datter af en pædagog-mor og en merkantil-far. Hun husker, hvordan hun som ganske lille blev tiltrukket af historieleksika og dyb viden.

”Som barn var jeg en videbegærlig pige. Måske var jeg endda lidt nørdet. Jeg kunne sidde i timer med de her små ’Fokus’-leksika, og læse om alt fra ballerinaer og konkylier til planeter og alger. Jeg slugte viden råt og lærte at læse komplicerede tekster i en ung alder. Det har jeg båret med mig siden: At være nysgerrig over for alt omkring mig og at have en lyst til at lære om ting, jeg ikke kender,” fortæller hun.

Omverdenen var måske ikke helt parat til sådan et sultent sind i en ung pige, og på et tidspunkt blev der ringet fra skolen. Marianne Dahl læste på det tidspunkt voksenbøger, og på skolen var man bekymret for, om hun kunne forstå de ting, hun læste om.

”Jeg tror, min mor havde det sådan, at hvis jeg ikke forstod det, så var der nok ikke noget at bekymre sig for. Mine forældre gav mig plads, og der var ikke ambitioner, som jeg skulle leve op til, lige som der heller ikke var nogen begrænsninger. Det var der en kæmpe frihed i, og jeg fortsatte i hvert fald ufortrødent med at rage viden til mig,” husker hun tilbage.

Havde man spurgt Marianne Dahls forældre og familie dengang, ville de nok have gættet på, at der var en historiker gemt i den unge kvinde. Yndlingsfagene i folkeskolen og på gymnasiet var historie, dansk og samfundsfag, og den unge studine kom ind på Handelshøjskolen i Aarhus med en lille plan i baghovedet om at tage en ph.d. og siden få en akademisk karriere. Troede hun.

Chef ved et tilfælde
Efter studietiden fulgte Marianne Dahl en nyere trend i erhvervslivet og tog et job inden for management og strategiudvikling. Egentlig ikke ud fra et dybt karrieremæssigt valg, men ud fra nysgerrighed. Det viste sig, at den nu 25-årige cand.merc. havde et stort talent inden for organisatorisk ledelse, og karrieren tog for alvor sin begyndelse hos en konsulentvirksomhed.

Videbegærligheden og evnen til at fordybe sig har ikke fortaget sig. Tværtimod. Den er der endnu, og har måske fundet ny styrke. En brugbar egenskab, når man som Marianne Dahl indgår i en lang række bestyrelser i en lige så lang række brancher og sektorer.

”Studietiden på AU gav mig redskaber til at bruge viden konstruktivt, og den kompetence har fulgt mig i min karriere. I virkeligheden er næsten alt spændende, når først du har sat dig ind i stoffet. Viden er på den måde værdiskabende for mig og central i det, der gør mig til en god leder og samarbejdspartner – ja, og borddame for den sags skyld. Jeg forstår værdien i at sætte mig ind i et område, for det gør mig i stand til at agere i en kontekst, hvor man sammen kan ændre på noget,” forklarer hun.

Pippi som rollemodel
Hendes egen karriere bærer præg af evnen til at kunne flytte sig. Hun har bevæget sig fra en konsulentvirksomhed til et teleselskab til et forsikringsselskab til et softwareselskab. Altid centreret omkring transformation og forandringsledelse.

Der er skam også blevet flyttet på noget i løbet af hendes karriere. Senest i Microsoft, hvor man med hende i direktørstolen har ændret fundamentalt på selve grundydelsen, man tilbyder kunderne. Marianne Dahl bruger gerne det billede, at nu sælger man ikke boremaskiner mere: Nu sælger man i stedet hullet i væggen, som kunden reelt set har brug for. På den måde har Microsoft Danmark fået nyt image og skiftet gear på kundetilfredsheden og har samtidig mere end fordoblet væksten de sidste år:

”Jeg har altid været god til at flytte mig, hvis der har været grund til det. Det er også mit råd til andre. Du skal være i det her liv og job: Og du skal være her lige nu! Du skal helst glæde dig til at møde ind på jobbet efter ferien. Jeg tror ikke på, du bliver god til noget, hvis du ikke har lysten til det inderst inde – og jeg er selv passioneret omkring de forskellige ting, jeg laver. Det tager jeg med mig, for jeg tror på, det kan transformere en arbejdsplads, når direktøren har passion og følelser med på arbejde.”

Der er også et andet paradigme, der har fulgt hende gennem karrieren: Verdens stærkeste svenske pige med rødt hår, der kan løfte heste. ”Pippi-doktrinet” kalder Marianne Dahl det:

”Jeg har egentlig altid haft det billede med mig mentalt. Det her, hvor Pippi står med hesten over hovedet og smiler så sødt. Det resonerer i mig, når Pippi Langstrømpe siger, at du skal være sød, hvis du er stærk. Det skal en moderne succesfuld leder også være. Der er nogle mennesker, der har valgt mig til at være deres leder og til at lade mig ’bestemme’ over deres arbejdsliv. Hvis de ikke er tilfredse, så finder de andre steder hen, og så er du ikke noget som helst. Du har ikke magt i dag, du har i stedet følgeskab til et projekt. Det betyder, du skal give folk mulighed for at se dig og vælge dig. I gamle dage kunne du måske være et dumt svin, hvis du ville. Det er heldigvis ovre.”

Personlighed og ledelse
Marianne Dahl er dermed i front på en nyere ledelsestendens, hvor personen bag jobfunktionen i højere grad træder frem og viser sine værdier og holdninger. Hun har de sidste år taget et ledelsesmæssigt samfundsansvar, og handler aktivt inden for en række agendaer om bl.a. demokrati i den digitaliserede verden, talentudvikling og inklusion på arbejdsmarkedet.

Hun deltager i alt fra bestyrelsesarbejde, tænketanke til Disruptionrådet, hvor emner og beslutninger favner bredt og dybt i samfundet. Og så stiller hun gerne op på Folkemødet om alverdens emner, skriver klummer og blogindlæg og blander sig i debatten om alt fra integration af flygtninge til ligestilling.

”Der er ikke kun tre ting, der interesserer mig, og måske er vi tilbage ved den lille pige med bøgerne, for jeg interesserer mig for rigtigt mange emner. Det har bidraget til, at jeg gerne vil give af mig selv, og jeg oplever at få en masse igen ved at stille op.”

Et område, hvor hun især bruger sin stemme, er inden for ligestilling. På Twitter kalder hun sig selv @LivogStormsmor, og hun har i årevis omtalt sig selv som feminist.

”For 20 år siden blev jeg lidt træt, når min mors generation talte om ligestilling. Min indstilling var, at de problemer allerede var løst. Men jeg må sige, at jo ældre jeg bliver, desto mere kan jeg se, at vi er nødt til at holde fast i det faktum, at vi ikke har ligestilling i Danmark. For nogen. Heller ikke for mændene.”

Rollemodel by choice
For en ung Marianne Dahl var det tiden hos TDC, der fik stor betydning. Især på grund af en af hendes egne ligestillings-rollemodeller Henning Dyremose. Den tidligere konservative folketingspolitiker havde dels været med til at sikre ligeløn i sin tid på Christiansborg i 1978, og hos TDC indførte han bl.a. 13 ugers barsel til mænd i 1999 og skabte talentprogrammer med lige fordeling mellem kønnene.

”Han arbejdede aktivt med diversitet, inden andre kunne stave til det,” husker Marianne Dahl.

Der ligger store overvejelser bag Marianne Dahls involvering i samfundsdebatten.

”Jeg har valgt, at jeg gerne bruger mig selv som rollemodel, selvom det ikke handler om mig. Jeg vil gerne give råd til de mange unge, som henvender sig til mig. Jeg vil gerne vise den næste generation, at man kan være alt muligt samtidigt. Man behøver ikke vælge. Da jeg selv var mellem 25 og 35 år, var jeg utroligt bekymret for, om jeg valgte rigtigt. Jeg forsøgte at regne ud, hvad kunne jeg gøre for at få en familie og en karriere. Men se! Så fik jeg tvillinger, og nu er de ti og verdens bedste børn, og min karriere er bestemt ikke gået langsommere i de år. Man kan få godt få hele paletten. Hvis man vil det nok.”