Professor Stephen A. Mitchell

Professor Stephen A. Mitchell fra Harvard University er udnævnt til æresdoktor ved Aarhus Universitet på baggrund af sin banebrydende forskning i vikingetid og skandinavisk middelalder. Stephen A. Mitchell har med sin forskning bidraget med ny viden til den nordiske kulturhistorie ved at genetablere vigtigheden af at fokusere på det skjulte inden for heksekunst, magi og kvinders historie. Han har beskæftiget sig med ikke-kanoniske tekster, som ikke før – eller kun i meget ringe grad – har været belyst. Mitchell er ekstremt produktiv og arbejder aktuelt på et bogprojekt om ”Nordic Charm Magic: Word Power and Tradition in Medieval and Early Modern Scandinavia”.

Stephen A. Mitchells fremtrædende forskning har sikret ham mange internationale udmærkelser i form af priser og forskningsstipendier. Han har en baggrund i Scandinavian Studies og Folkloristics, men hans forskningsmæssige kapacitet spænder over et imponerende kulturhistorisk felt, som ligger i krydsfeltet mellem litteratur, filologi, historie og religionshistorie, hvilket gør ham velkendt i flere forskellige forskningsmiljøer.

Stephen A. Mitchell er tæt knyttet til Aarhus Universitet. Han har afholdt The Harvard Summer School (The Viking Studies Program in Scandinavia) på Aarhus Universitet siden 2007. Han var gæsteprofessor I 2009, og han holdt keynote-forelæsning ved the 15th International Saga Conference på Aarhus Universitet i sommeren 2012. En udnævnelse af Mitchell som æresdoktor på Aarhus Universitet skal styrke forbindelsen mellem universitetet og Harvard University og kan potentielt danne grundlag for øget samarbejde.

CURRICULUM VITAE

Uddannelse:

1980:                      Ph.d. i Skandinavisk med sidefag i Antropologi, University of Minnesota

1977:                      Kandidat i Skandinavisk med sidefag i Antropologi, University of Minnesota

Stillinger i de senere år:

1987:                      Professor i Skandinavisk og Folklore, Harvard University

1985-87:                 Lektor i Skandinavisk, medlem af Uddannelsesfagudvalget i Folklore og Mytologi, Harvard University
                               

Udvalgte priser og hædersbevisninger

2013:                      Fellow, Swedish Collegium for Advanced Studies, Uppsala University

2012:                      The Ambiguities of Memory Construction in Medieval Texts: The Nordic Case

2011:                      Walter Channing Cabot Fellow for udmærkelse i akademisk udgivelse

2009:                      Gæsteprofessor, Aarhus Universitet, Danmark

2007:                      Dag Strömbäck-prisen, Kungl Gustav Adolfs Akademien, Uppsala for sin forskning i heksekunst, folklore og middelalderlitteratur

2004-2005:              American Fellow, Radcliffe Institute for Advanced Studies, Harvard University