Vinder af Victor Albeck-prisen 2023

Professor Mette Løvschal

Professor i arkæologi Mette Løvschal modtager Victor Albeck-prisen for sin innovative forskning i forholdet mellem menneske og natur.

Professor Mette Løvschal bevæger sig gennem tusinder af år, når hun graver sig gennem de menneskeskabte landskabers historie. Ved at sammenstille satellitbilleder, udgravninger, pollenanalyser og meget mere kan hun f.eks. vise, hvordan mennesker har skabt og vedligeholdt hedelandskaberne gennem årtusinder.

Hendes forskning fortæller os ikke kun noget om fortiden. Den gør os også klogere på menneskeskabt natur i dag, for eksempel i Østafrika, hvor Mette Løvschal i samarbejde med blandt andre biologer og antropologer har dokumenteret, hvordan den øgede brug af hegn på de fælles græsningsarealer får økosystemer til at bryde sammen. Forskningen bruges lokalt som et planlægningsværktøj til, hvor man skal forhindre, at der opsættes nye hegn for at sikre f.eks. dyrenes migrationer.

Mette Løvschals tværfaglige forskning bringer nye perspektiver ind i debatten om den grønne omstilling, hvor hun mener, at vi i højere grad bør give kulturlandskaber en stemme.

Mette Løvschal er ansat i en delt stilling mellem Aarhus Universitet og Moesgaard Museum og arbejder på at styrke forskningssamarbejdet med den danske museumsverden, bl.a. sidder hun i Organisationen af Danske Museers arkæologiske udvalg og forskningsudvalg.  

Mette Løvschal har udgivet sin forskning i bl.a. PNAS, Nature (Scientific Reports), Current Anthropology og World Archaeology, og hun modtog i 2019 et ERC Starting Grant til projektet ANTHEA - Anthropogenic Heathlands: The Social Organization of Super-Resilient Past Human Ecosystems.

Professor Mette Løvschal modtager i 2023 desuden Dronnning Margrethe II’s Videnskabspris.

Hør mere og mød Mette i podcastserien 'De unge forskere' i specialeafsnittet: Når commons opstår - og kollapser

Visninger