10 yngre forskere fra AU får del i Lehmann-millioner

Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt bevillinger under Inge Lehmann-programmet, som skal støtte talentudviklingen og fremme kønsbalancen i forskningsmiljøerne i Danmark. På AU får 10 forskere i alt ca. 29 mio. kroner.

Denne omtale baserer sig på en pressemeddelelse fra Danmarks Frie Forskningsfond

Påvirker epilepsimedicin børns indlæring? Rammer valgsnyd i Uganda og Malawi kvindelige kandidater hårdere end mænd? Hvad betyder gener for udvikling af borderline? Og hvad er følgerne af, at der løber mere ferskvand i det arktiske hav?

Sådan lyder et udsnit af de 10 meget forskellige projektbeskrivelser, som netop er begunstiget med bevillinger fra Inge Lehmann-programmet under Danmarks Frie Forskningsfond (DFF). De 10 yngre forskere fra Aarhus Universitet modtager hver især knapt tre mio. kroner til at realisere deres projekter.

Inge Lehmann-programmet er sat i verden for at få flere kvindelige forskere på de danske universiteter. DFF vælger som udgangspunkt den kvindelige ansøger frem for en mandlig i de tilfælde, hvor kvalifikationerne vurderes at være lige mellem de to ansøgere. Ifølge ministeriets rapport om mænd og kvinder på de danske universiteter fra 2020, er der stadig næsten dobbelt så mange mandlige som kvindelig forskere på de danske universiteter. Muligheden for at foretrække de kvindelige ansøgere sker gennem en dispensation i ligestillingsloven §3.  

I forbindelse med uddelingen siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, at han er glad for, at der har været en stor interesse for og søgning til Lehmann-programmet.

”Dansk forskning har brug for både mænd og kvinder, og vi risikerer at gå glip af dyrebart talent, hvis vi ikke i højere grad får begge køn i spil. Derfor er jeg glad for, at ambitiøse forskere nu får styrket deres karriere via programmet, og at vi samtidig fremmer talentmassen i dansk forskning”.

I alt får 39 forskere del i bevillingen på 110 mio. kr.

Her er modtagerne på Aarhus Universitet:

Simona Zetterberg-Nielsen                                                            The Science of Fiction - How Fiction Shaped Science and Science Shaped Fiction
Elizabeth le Roux            The chemical landscapes of Danish rewilded ecosystems
Mia Sloth Lundkvist Evaporated planets and trembling stars
Johnna Michelle Holding The impacts of Arctic Ocean freshening across the land-ocean-atmosphere continuum
Merete Bech Seeberg Women in Politics in Africa
Mette Trier Damgaard Behavioural sources and mediators of health inequality
Chen Huang New Methods for Tail Dependency Analysis with High-dimensional Time Series
Anna Aleksandra Starnawska Epi-curious: estimation of how much environment acts through epigenetics to cause mental disorders
Julie Werenberg Dreier Maternal and childhood epilepsy and their implications for neurodevelopment
Katherine Louise Musliner Genetics of borderline personality disorder and its associations with other psychiatric disorders and adverse childhood experiences

Den Frie Forskningsfonds pressemeddelelse