AIAS-direktør Morten Kyndrup træder tilbage
Efter otte år træder Professor Morten Kyndrup tilbage som direktør og formand for bestyrelsen for Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS). Morten Kyndrup, der var med til at etablere og starte centeret, ønsker at fokusere på sin egen forskning på Institut for Kommunikation og Kultur.
Frie rammer, høj kvalitet og forskning på forskningens egne præmisser. Sådan lød parolen, da professor Morten Kyndrup blev sat i spidsen for det selvstændige institut, Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS), der åbnede i foråret 2013.
Morten Kyndrup havde op til åbningen været med til at udvikle og initiere instituttet og har som direktør været en helt central figur i at realisere AIAS’ mission om at opbygge et forskningsmiljø, der samler danske og internationale topforskere fra alle fagområder under ét tag. Alle med det formål at fordybe sig inden for deres eget forskningsområde, og at denne forskning skal smitte af på Aarhus Universitet. AIAS tilbyder forskere fra hele verden mulighed for at tage ophold på instituttet mellem et til tre år for at arbejde fokuseret med selvstændig og innovativ forskning med stor forskningshøjde.
Da AIAS åbnede, var instituttet det første af sin art i Danmark, og tankegangen viste sig at tiltrække både forskere og bevillinger. AIAS har løbende været støttet af Aarhus Universitets Forskningsfond, men har også formået at tiltrække meget store EU-bevillinger. I 2013 modtog instituttet 46 mio. kroner fra EU’s Marie Skłodowska-Curie-fond. Samme fond bevilgede yderligere 36 mio. kroner i 2017 fordelt over fem år fra 2018. Alt i alt har instituttet ekstern finansiering af mere end en tredjedel af sine samlede udgifter frem til 2023.
”AIAS blev grundlagt med den vision, at den frie forskning skulle være i højsædet, og at mulighederne for udvikling af nye forskningsprojekter, også på tværs af disciplinerne, ville være ubegrænsede. Det er mig en stor glæde, at det er lykkedes at indfri målsætningen. Når jeg nu i år vælger at træde tilbage fra posten som direktør, er det, fordi tidspunktet er det rigtige, både for instituttet og for mig selv. Nu skal et AIAS 2.0 udvikles. Det har været en stor ære for mig at medvirke til skabelsen af AIAS, og jeg glæder mig over, at AIAS har formået at tiltrække både bevillinger og talenter fra mange discipliner gennem årene – og ikke mindst stor international opmærksomhed om Aarhus Universitet,” siger professor Morten Kyndrup.
Han stopper som direktør d. 1. oktober 2019.
Stor opgave venter
I 2018 blev der gennemført en uafhængig, international evaluering af AIAS. Evalueringen, der var initieret af Aarhus Universitet, fandt, at AIAS på få år havde formået at tiltrække højtkvalificerede forskere, og at der var klare indikationer på, at det var lykkedes AIAS at skabe grobund for banebrydende ideer og opdagelser.
”Morten har ydet en fremragende indsats med at få etableret og udviklet AIAS til det, det er i dag. Instituttet har indtaget en plads i den internationale topklasse, og i den netop afsluttet evaluering understregede panelet bl.a., at AIAS inden for relativt kort tid har skabt både betydningsfulde resultater og opmærksomhed på den internationale scene. Det er et flot resultat, som vi på AU kan være stolte af, og jeg vil gerne takke for den store indsats,” siger rektor Brian Bech Nielsen.
Den tidlige udmelding giver rektor Brian Bech Nielsen og bestyrelsen for AIAS tid til at finde den rette kandidat til at tage stafetten op efter Morten Kyndrup. Det bliver en spændende proces og en udfordrende opgave, forklarer næstformand for bestyrelsen, professor Jørgen Frøkiær:
”Først vil jeg på bestyrelsens vegne gerne takke Morten for en stor, vedholdende og dedikeret pionerindsats. Det har været en stor fornøjelse at samarbejde med Morten i alle årene. Han har formået at finde den ånd og det drive, der har skullet til for at udvikle AIAS til noget unikt på Aarhus Universitet. Det er nogle store sko, der nu skal fyldes, men med Mortens smidige afgang får AU nu god tid til at sikre, at den rette kandidat kan tage over til efteråret,” siger Jørgen Frøkiær.