AU-legat sætter skub i iværksætterambitioner hos forskere og studerende

Ansøgningerne vælter ind til iværksætterlegatet AU Launch, der skal gøre op med investeringstørke hos nystartede iværksættere ved Aarhus Universitet. Første ansøgningsrunde betyder et økonomisk boost til syv lovende virksomheder.

Forskerne Line Dubois og Malthe Hansen vil indtage udlandet med virksomheden MedicQuant. De har modtaget næsten 200.000 kr. fra AU Launch til at komme ind på markeder i Europa og USA. Foto: AU
Forskerne Line Dubois og Malthe Hansen vil indtage udlandet med virksomheden MedicQuant. De har modtaget næsten 200.000 kr. fra AU Launch til at komme ind på markeder i Europa og USA. Foto: AU

Nu skal ambitionerne løftes til det næste niveau hos en række entreprenante forskere og studerende, der netop har modtaget et økonomisk rygstød fra Aarhus Universitet.

Gennem legatet AU Launch modtager fem virksomheder grundlagt af forskere og to studentervirksomheder kapital til deres iværksætterrejse for et samlet beløb på 800.000 kr. Pengene er øremærket til at kommercialisere nye teknologier eller styrke virksomhederne i at blive attraktive for investorer og fremtidig funding.

Medicinalvirksomheden MedicQuant er blandt de største legatmodtagere. Virksomheden har udviklet en ny teknologi, som lynhurtigt kan afsløre medicinniveauet i blodet på strokeramte og dermed nedsætte dødelighed og mén hos slagtilfældepatienter.

I spidsen for virksomheden står forskerne Line Dubois og Malthe Hansen fra Institut for Kemi, der har modtaget 197.600 kr. fra AU Launch til at skabe de bedste forudsætninger for at virksomheden kan indtage de europæiske og amerikanske markeder.

Ifølge Malthe Hansen kommer legatet derfor til at definere retningen for MedicQuant.

”Helt konkret skal midlerne bruges på at bestemme den mest optimale vej til godkendelse af vores produkt i EU og USA i samarbejde med en ekstern konsulent.  AU Launch muliggør, at vi kan tage et klart valg omkring, hvilket af de to markeder vi først skal satse på,” siger iværksætteren.

Skal løfte uprøvede koncepter
AU Launch blev lanceret i august 2022 for at imødekomme yngre AU-virksomheder, der har svært ved at rejse såkaldt risikovillig kapital til udvikling af forretningen.

En udfordring som skyldes, at forskningsbaserede forretningsidéer ofte er funderet på uprøvede koncepter eller spæde teknologier, hvilket komplicerer vurderingen af det kommercielle potentiale. Ekstern kapital er derfor afgørende for, at virksomhederne vokser sig store og bidrager til antallet af danske arbejdspladser og vækst.

I første ansøgningsrunde strømmede ansøgningerne ind fra stort set alle fakulteter på Aarhus Universitet. Sammenlagt blev der ansøgt kapital for næsten 3,2 mio. kr., og behovet for en økonomisk indsprøjtning hos de nystartede iværksættere tyder på, at AU Launch har ramt en vigtig åre ude i studie- og forskningsmiljøerne.

Det mener Jonas Brandt, der som ledende forretningsudvikler ved AU har deltaget i udvælgelsen af legatmodtagerne.

”Interessen er virkelig kommet bag på os, og vi er både glade og stolte over, at så mange iværksættere ved AU brænder for at skabe en forretning baseret på forskning. Blandt modtagerne er både forskere og studerende, men til fælles har de, at de kæmper for at bringe værdi til samfundet – værdi skabt på Aarhus Universitet,” siger Jonas Brandt.

Faktisk er Aarhus Universitetets entreprenante forskere og studerende ekstraordinært gode til at skabe værdi, når de først er kommet igennem opstartsfasen. Det bekræfter en ny analyse på iværksætteri ved universitetet. Alene i 2019 beskæftigede forskere, studerende og dimittender knap 2.800 årsværk og havde en samlet omsætning på 3,8 mia. kr.

AU Launch har deadline for næste ansøgningsrunde den 13. november.

Læs mere her.

Fakta
AU Launch

  • Ansøgere af legatet kan modtage op til 500.000 kr.
  • Udvælgelsespanelet består af repræsentanter fra AU’s fagmiljø, The Kitchen og investeringsbranchen.
  • Pengene gives til udviklingen af forretningsidéer, der kræver en særlig økonomisk indsats at omsætte til praksis.
  • Et bredt udvalg af AU-iværksættere kan søge legatet. Det kan være tunge forskningsprojekter med spinoutpotentiale eller studieprojekter, som har modnet sig til en konkret forretning.

Legatmodtagere i første ansøgningsrunde: 

  • Ardos DoseTracker
  • Coana
  • Decameal
  • Kripthonite Therapeutics
  • MedicQuant
  • Norfalk
  • Science Melting Pot