Løven vendte vrangen ud

Naturhistorisk Museum nøjes ikke med at udstille udstoppede dyr i efterårsferien. Hver dag dissekerer museet et dyr, og onsdag gik det ud over en løve. Samtidig gik en brun bjørn ud af sit gode skind.

Børn og andre nysgerrige kunne både røre ved og lugte til den lille hunløve, som onsdag blev dissekeret på Naturhistorisk Museum. I baggrunden ses biolog Lars Bøgh, der førte kniven. Foto: Lise Balsby/AU Kommunikation
Løvens lunger blev pustet op som to røde balloner. Foto: Lise Balsby/AU kommunikation
Biolog Lars Bøgh var forsigtig med kniven, både for ikke at strinte blod og kød på publikum på første række, og for at bevare skindet intakt. Foto: Lise Balsby/AU Kommunikation
Der var så stor interesse for at se løven, at auditoriet på Naturhistorisk Museum blev fyldt to gange. Foto: Lise Balsby/AU Kommunikation
Biolog Rikke Bruun (tv) fortalte undervejs om løvelivet på savannen og om løvens organer. Foto: Lise Balsby/AU Kommunikation

Lugten af dødt dyr bredte sig hurtigt fra kælderetagen og op til hovedindgangen på Naturhistorisk Museum onsdag middag. I kælderen var museets konservatorer nemlig ved at skære skindet af en brun bjørn, som museet havde fået af Zoologisk Have. Børn og andre nysgerrige kunne følge arbejdet med at flå det store dyr.

- Er det en rigtig bjørn, ville en lille dreng vide, mens han interesseret fulgte konservatorens kniv løsne skindet fra kødet. Hun bekræftede, at det skam var en vaskeægte bjørn.

- Gør det ikke ondt på den? Spurgte han og stirrede på bjørnen, som hang ned fra loftet i en kæde med åben bug og næsten helt befriet for sit brune skind.

- Nej, for den er jo død, så den kan ikke mærke noget, lød det beroligende fra konservatoren.

Løve i overskud

Ved siden af lå dagens virkelige stjerne lit de parade på en europapalle. En lille gylden hunløve på knap et år var dagens helt store trækplaster, og faktisk var interessen for at se løven så stor, at museet måtte dissekere løven ad to omgange.

Løven blev båret ind i det stopfyldte auditorium, hvor biolog Lars Bøgh forsigtigt skar bugen op på den lille løve. Han blev assisteret af kollegaen Rikke Bruun, som undervejs fortalte, hvordan Naturhistorisk Museum var endt med at blive endestationen for den lille løve.

- Vi har fået løven fra Zoologisk Have, hvor der bliver født mange dyr, som bruges i avlsprogrammer. Men indimellem er der dyr i overskud, som der ikke er plads til i Zoologisk Have, og da der ikke var andre, der havde plads til den, blev den aflivet sidste efterår, og så har den ligget i vores fryser indtil nu, forklarede Rikke Bruun og aede den døde løve.

Løvens bror var også til stede i form af en kasse knogler og et kranium. Han led nemlig samme skæbne sidste efterårsferie.

- Når vi er færdige med løven her, kommer den ned i vores atelier, forklarede Rikke Bruun.

Oppustelige lunger og løveprutter

Efter at have arbejdet nogle minutter i løvens åbne bug, kunne Lars Bøgh fremvise et sæt blodige lunger, hjertet og luftrøret. For at vise, hvordan lungerne kan udvide sig under vejrtrækningen pustede han luft i dem med et langt rør. Lungerne foldede sig ud som to, røde balloner, hvilket udløste klapsalver fra auditoriet.

- Nå, nu begynder den at prutte, for nu kommer vi til tarmene. Og her i endetarmen sidder vist en stor prut, lød det fra Rikke Bruun. Og så kan det ellers nok være, at trøjer og jakker blev trukket op om næsen på børnene på de første rækker.

Efterfølgende kunne børnene gå helt tæt på den åbne løve og klappe den, inden indvoldene igen blev puttet ind i bughulen, så næste hold nysgerrige også kunne få lov at se en næsten intakt løve.

Naturhistorisk Museum dissekerer et nyt dyr hver dag i efterårsferien, og der er også mulighed for at møde levende dyr som slanger, edderkopper, skorpioner og skildpadder i museets kælder, hvor man også kan se på små bjørnedyr i et mikroskop. Udenfor kan man klappe en skrubbe og fange en krabbe.

Læs mere her