Nye byggerier og rokader baner vej for den bynære campus i Aarhus

Ny 10-årsplan for campus binder universitetets aktiviteter i Aarhus tættere sammen. De store linjer i den nye plan omfatter Arts, Technical Sciences og IT-miljøerne på Katrinebjerg. Desuden kommer bl.a. forskningsadministration og HR tættere på de medarbejdere, de understøtter til dagligt i Universitetsparken.

AU's campusser er under forandring. Foto: AU Foto

AU’s fysiske campusudvikling frem mod 2034 – Campus 3.0 – ligger nu fast efter godkendelse i AU’s bestyrelse og med de sidste brikker på plads.

På Campus Aarhus koncentrerer universitetet sine aktiviteter i Universitetsbyen, Universitetsparken og på Katrinebjerg. Der er nye bygninger og renoveringer på vej, mens bygninger andre steder fraflyttes, herunder Navitas, Nobelparken og Fuglesang Allé.

Uden for Aarhus udbygges der i AU Viborg, og der gennemføres renoveringer i Emdrup og Herning.

Få overblik og se på kort, hvordan fakulteter, fællesadministration og EogI fordeler sig på Campus Aarhus, når byggerier, renoveringer og rokader er gennemført i 2034.

Planen er vedtaget i bestyrelsen i efteråret, og med salget af Navitas er alle forudsætninger nu på plads for, at planerne kan realiseres. Bestyrelsesformand Birgitte Nauntofte glæder sig over perspektiverne i den langsigtede plan for samlingen af aktiviteterne i Aarhus.

”Det er en stærk og visionær plan, som bestyrelsen bakker fuldt op om. Der er allerede sket omfattende forandringer gennem de senere år – ikke mindst med udviklingen i Universitetsbyen. Mulighederne for samspil mellem universiteternes miljøer og mellem omverdenen og universitet bliver bare endnu bedre. De ambitioner bygger den nye plan videre på, og frem mod 2034 kommer Aarhus Universitet for alvor til at cementere sin unikke position som campusuniversitet – med en sammenhængende og levende campus tæt på bykernen i Aarhus,” siger Birgitte Nauntofte.  

”Frem mod 2034 kommer Aarhus Universitet for alvor til at cementere sin unikke position som campusuniversitet – med en sammenhængende og levende campus tæt på bykernen i Aarhus”

Bestyrelsesformand Birgitte Nauntofte

Arts i Universitetsbyen, it-miljøer på Katrinebjerg og samling af Tech-aktiviteter

Campus 3.0-planen tegner linjerne for, hvor Arts, Technical Sciences og universitetets it-miljøer får til huse.

Arts samler størstedelen af sine aktiviteter i den sydlige del af Universitetsbyen, som dedikeres til et nyt sammenhængende forsknings- og studiemiljø. Derudover vil de digitale uddannelser på Arts være en integreret del af udviklingen på Katrinebjerg.

Katrinebjerg bliver centrum for universitetets it-miljøer og det samlede ingeniørområde. Et nyt højhus i Åbogade bliver omdrejningspunkt for it-fagene. Her flytter Natural Sciences ind med Institut for Datalogi sammen med de it-faglige miljøer på Arts. Højhuset i Åbogade ligger i direkte forbindelse med Technical Sciences og it-miljøet i innovationshub’en INCUBA Next.

I campusplanen indgår et nybyggeri på Helsingforsgade, der vil fungere som portal til Katrinebjerg. Dette sker i kraft af, at Institut for Byggeri og Bygningsdesign skifter bopælen på Navitas ud med Helsingforsgade.

På den anden side af Ringgaden flytter Institut for Bio- og Kemiteknologi ind i et planlagt nybyggeri på Gustav Wieds Vej og overtager desuden Kasernen. Her indgår instituttet i forskningsmiljøet inden for teknologiudvikling med bl.a. iNANO og CORC-centeret.

Faglig sammenhængskraft og udvikling i hele landet

Rektor Brian Bech Nielsen vurderer, at planerne vil styrke den faglige sammenhængskraft og tager højde for dimensionering og den geografiske udvikling.

”Med campusplanen får universitetet en fysisk opgradering med topmoderne faciliteter og fantastiske rammer, der skaber grobund for forskning på allerhøjeste niveau, samarbejde på tværs og et levende studie- og arbejdsmiljø. Med planerne kommer vi til at rykke tættere sammen på færre kvadratmeter i Aarhus. Med de forandringer vi oplever som følge af både udflytning og sektordimensionering, er det alt andet lige en naturlig udvikling. Lige nu ser vi et helt nyt campusliv vokse i Viborg," siger rektor Brian Bech Nielsen og understreger, at ambitionerne om levende studie- og arbejdsmiljø selvfølgelig omfatter universitetets øvrige lokationer, hvor der vil ske fysiske forbedringer på bl.a. campusserne i Emdrup og Herning.

”Med campusplanen får universitetet en fysisk opgradering med topmoderne faciliteter og fantastiske rammer, der skaber grobund for forskning på allerhøjeste niveau, samarbejde på tværs og et levende studie- og arbejdsmiljø”

Rektor Brian Bech Nielsen

Se den aktuelle udvikling på AU’s campusser uden for Aarhus.

Universitetsdirektør Kristian Thorn glæder sig over, at universitetet nu har fået et samlet plangrundlag for de kommende år.

”Det er meget tilfredsstillende, at det er lykkedes at forene alle ønsker til campusudvikling i en samlet plan med tilhørende finansiering – en plan, der skaber en visionær og koordineret udvikling for de kommende 10 år. Det er unikt i national og international sammenhæng, at vi bynært kan samle vores aktiviteter og dermed rumme den vækst, som vi bl.a. har oplevet i eksternt finansieret forskning. Samtidig skaber vi rammerne for et studiemiljø, der bygger videre på AU’s styrkeposition som campusuniversitet. Jeg ser frem til – i tæt samarbejde med AU’s bygningsområde – at iværksætte planen de kommende år sammen med medarbejdere og studerende og i dialog med byens borgere og vores mange besøgende."

”Det er unikt i national og international sammenhæng, at vi bynært kan samle vores aktiviteter og dermed rumme den vækst, som vi bl.a. har oplevet i eksternt finansieret forskning”

Universitetsdirektør Kristian Thorn

Fællesadministrationen rykker tættere på fagmiljøerne

Som en del af planen rykker store dele af de administrative supportfunktioner tættere på fagmiljøerne. HR, Forskning, Uddannelse, Bygninger og Økonomi flytter til Universitetsparken, Trøjborgvej og Kasernen, forklarer universitetsdirektør Kristian Thorn.

”Med fakulteternes nye placeringer og rokader bliver der plads til, at fællesadministrationen kan blive mere integreret i universitetets studie- og forskningsmiljøer, og studerende og forskere i Aarhus vil opleve en nærhed til vores ydelser, som de ikke har i dag. Samtidig bidrager vi i administrationen også til den fortætning og udnyttelse af Universitetsparken, der er nødvendig i Aarhus," siger han.

Forud for vedtagelsen har planen for Campus 3.0 været drøftet i de lokale samarbejds- og arbejdsmiljøudvalg for at få input til implementeringen af planerne.

Læs mere om AU’s fysiske campusudvikling, og find billeder af campus i og uden for Aarhus. 

Fakta: Fra Campus 2.0 til 3.0

Campus 3.0. står på skuldrene af de beslutninger, bestyrelsen traf for Campus 2.0 i 2019. Her får du et overblik over væsentlige byggerier og rokader. Tidspunkterne er foreløbige og kan ændre sig i takt med udviklingen i byggeprojekterne.

Væsentlige beslutninger for Campus 3.0

  • Aktiviteter på Arts har været spredt på campus. Nu samler Arts alle sine aktiviteter fra Nobelparken, Kasernen, Tåsingegade og Trøjborgvej i den sydlige del af Universitetsbyen med en etapevis indflytning i perioden 2028 - 2031.
  • Technical Sciences bliver samlet på Katrinebjerg, Gustav Wieds Vej og Kasernen i årene frem mod 2031. Det er bl.a. aktiviteterne på Navitas ved havnefronten, der flyttes til et nyt byggeri på Helsingforsgade.
  • Forsknings- og uddannelsesmiljøet inden for IT på tværs af Arts og Natural Sciences samles i et nyt højhus på Åbogade på Katrinebjerg i 2029. Højhuset bygges sammen med det eksisterende bygningskompleks, hvor Natural Sciences og Arts har til huse i dag, og som Technical Sciences også flytter ind i.
  • Fællesadministrationen flytter ind i Universitetsbyen, Universitetsparken og Kasernen i perioden 2026 - 2028, og lejemålene i Tåsingegade, Sahva-bygningen og Frederikshus opsiges.
  • Den midterste passage, der forbinder Universitetsparken og Universitetsbyen under Ringgaden, står klar i 2025.
  • Spisestedet (en ny fælles kantine), små caféudsalg og en Life Science Hub i Universitetsbyen skal bidrage til et levende og udviklende campusmiljø for studerende, medarbejdere og alle andre.
  • Campus-miljøerne i Emdrup, Herning og Viborg gennemgår forskellige fysiske forbedringer og forandringer for at sikre attraktive studie- og arbejdsmiljøer. I Emdrup og Herning rykker man tættere sammen, og i Viborg udvider man for at gøre plads til de nye uddannelser.

Tidligere beslutninger for Campus 2.0

  • Aarhus BSS flytter fra Fuglesangs Allé til den nordlige del af Universitetsbyen. Byggeriet er under opførelse og forventes indflytningsklar i 2025 og start 2026.
  • Erhverv og Innovation, inkl. The Kitchen får til huse i det tidligere Kedelhus og vaskeri. AU’s Deep Tech Experimental Hub – Makerspace etableres som en del af Partnerhuset i den nordlige del af Universitetsbyen. Bygningerne er under renovering og forventes indflytningsklare i 2025 og start 2026.
  • Health-rokaden i Universitetsparken, hvor første trin blev gennemført ifm. ibrugtagning af Skou-bygningen. Næste trin følger, når renoveringen af Bartholinkomplekset er færdigt i begyndelsen af 2025.
  • Navitas på havnefronten er solgt med henblik på overdragelse i 2031.
  • Den første af tre passager, der forbinder Universitetsparken og Universitetsbyen under Ringgaden, står færdig (2022).
  • Aktiviteterne i Kalø og Silkeborg er samlet på campus i Aarhus (2022).
  • Institut for Molekylærbiologi og Genetik er samlet i den nordlige del af Universitetsbyen, hvor også AU IT er flyttet ind (2020).