Stor interesse for AU Launch-legat, der skal sætte skub i iværksætterambitioner hos forskere og studerende

For anden gang er ansøgningerne strømmet ind til iværksætterlegatet AU Launch, der skal gøre op med investeringstørke hos nystartede iværksættere ved Aarhus Universitet. Ansøgningsrunden betyder økonomisk støtte til i alt 15 iværksættere på universitetet fra alle fem fakulteter.

Cacto Health
Azpire Capital.

Nu skal ambitionerne løftes til det næste niveau hos en række entreprenante forskere og studerende, der netop har modtaget et økonomisk rygstød fra Aarhus Universitet.

Gennem legatet AU Launch modtager 11 virksomheder grundlagt af forskere og fire studentervirksomheder kapital til deres iværksætterrejse for et samlet beløb på 2,5 mio kr. Pengene, som kommer fra innovationsbevillingen på Forskningsreserven og fra Salling Fondene, er øremærket til at kommercialisere nye teknologier eller styrke virksomhederne i at blive attraktive for investorer og fremtidig funding. 

AU Launch blev lanceret i august 2022 og udbudt for anden gang i august i år for at imødekomme yngre AU-virksomheder, der har svært ved at rejse såkaldt risikovillig kapital til udvikling af forretningen. 

En udfordring som skyldes, at forskningsbaserede forretningsidéer ofte er funderet på uprøvede koncepter eller spæde teknologier, hvilket komplicerer vurderingen af det kommercielle potentiale. Ekstern kapital er derfor afgørende for, at virksomhederne vokser sig store og bidrager til antallet af danske arbejdspladser og vækst. 

En af de startups, der har modtaget støtte fra AU Launch er Azpire Capital, der er grundlagt af tre studerende og kandidater fra cand.merc.-studiet i Finance. De har startet Azpire Capital med fokus på at benytte en forskningsbaseret tilgang til investeringer i nye markeder, og de sætter pris på den økonomiske støtte:

“Vi er meget taknemmelige for denne anerkendelse og tiltro til vores projekt. Det er en vigtig milepæl for os hos Azpire Capital, som styrker vores grundlag og giver os bedre rammer for at bygge videre på vores virksomhed. Vi glæder os til at udnytte de muligheder, som støtten giver os, og fortsætte vores arbejde med at skabe en fond, der gør det muligt at være investeret i krypto på en ansvarlig måde.”

Forskerne bag Cacto Health er også heldige modtager af legatet. De står bag udviklingen af en digital platform, der giver kvinder med tidligere brystkræft mulighed for at hjemmeovervåge og opdage lymfødem tidligt:  

“Denne bevilling vil hjælpe os med at skubbe produktudviklingen et skridt tættere på kliniske forsøg.” 

Diversitet i ansøgerfeltet 
Ansøgningerne er strømmet ind fra alle fakulteter på Aarhus Universitet med en succesrate på over 40 % alle steder. I år er der modtaget flere ansøgninger fra teams, som er sammensat af flere køn, end fra teams bestående af blot mænd eller kvinder. Det ser leder af forretningsudviklerne i The Kitchen, Jonas Brandt, som en fordel: 

”Diversitet er en vigtig parameter i iværksætteri. Det handler om faglig bredde i teamet, hvor aspekter som alder og køn er vigtige. Alligevel er startup-området domineret af en overvægt af yngre mænd, og rent fagligt kommer mange af dem fra STEM-området. I The Kitchen har vi derfor de senere år haft fokus på kønsdiversitet, ligesom vi samarbejder med vores eget ARTS-fakultet og de andre danske universiteter om en særlig indsats overfor SSHA (Social Sciences, Humanities & Arts). Det er med stor begejstring, at vi kan se denne indsats bære frugt i ansøgerfeltet til AU Launch."

Sammenlagt blev der ansøgt kapital for næsten 5 millioner kr. og behovet for en økonomisk indsprøjtning hos de nystartede iværksættere tyder på, at AU Launch igen i år har ramt en vigtig åre ude i studie- og forskningsmiljøerne. 

”Det er igen kommet bag på os, at vi har modtaget 41 ansøgninger til en samlet sum på næsten 5 millioner kroner. Mange af ansøgningerne har også vist sig at være støtteværdige, så vi er glade for, at vi har kunnet være i stand til at hjælpe 20 projekter videre i deres færd for at bringe viden fra AU ud i verden,” siger Jonas Brandt. 

AU Launch-legatet udbydes igen i 2025. 

Læs mere her. 

Fakta 

AU Launch 

  • Ansøgere af legatet kan modtage op til 250.000 kr. pr. ansøgningsrunde og maksimalt 400.000 kr. pr. år. 

  • Udvælgelsespanelet består af repræsentanter fra AU’s fagmiljø, The Kitchen og investeringsbranchen. 

  • Pengene gives til udviklingen af forretningsidéer, der kræver en særlig økonomisk indsats at omsætte til praksis. 

  • Et bredt udvalg af AU-iværksættere kan søge legatet. Det kan være tunge forskningsprojekter med spinoutpotentiale eller studieprojekter, som har modnet sig til en konkret forretning.