Sund økonomi trods udfordringer

Aarhus Universitets budget 2017 – 2020 er i balance, men budgettet er præget af faldende bevillinger til forskning og uddannelse. Et mindre overskud i 2016 gør dog, at universitetet fastholder sine strategiske mål.

Let faldende indtægter, store strategiske satsninger og fortsat reduktion på fællesområdet kendetegner AU's budget 2017-2020, som bestyrelsen netop har vedtaget. Foto: Colourbox.

Med budget 2017-2020, som bestyrelsen vedtog på sit møde den 7. december, går Aarhus Universitet ind i en periode med let faldende indtægter. Det skyldes primært finanslovens reduktion på uddannelsesbevillingerne og besparelserne på de statslige forskningspuljer. Indtægtstabet var forudset i sidste års budget, og kommer i tillæg til øvrige kendte udfordringer såsom dimensioneringen, reduktionerne på myndighedskontrakterne og risikoen for årlige fremdriftsbøder.

Universitetet forventer et overskud i størrelsesordenen 100-150 mio. kr. i 2016 ud af omsætningen på 6,431 mia. kr. svarende til ca. 2 %. Overskuddet skyldes primært, at universitetet har styrket studiefremdriften i 2015 og udvist økonomisk mådehold i 2016. Forventningerne til budgetterne 2017-2020 er, at de på trods af faldende bevillinger er i balance.

”Bestyrelsen er meget tilfreds med forventningerne til 2016 og budgetterne for de kommende år. Universitetet står godt rustet til de stagnerende finanslovs- og forskningsbevillinger. Det skaber den ro og balance, som er helt afgørende for vores fortsatte udvikling,” siger bestyrelsesformand Michael Christiansen.

Plads til strategiske satsninger

Budgettet ligger i forlængelse af den langsigtede økonomiplan, som universitetet udarbejdede i første halvdel af 2016. Økonomiplanen pegede på nødvendige budgetforbedringer og skabte samtidig økonomisk råderum til den faglige udvikling, som universitetet nu har iværksat.

Således vedtog bestyrelsen i juni fire strategiske satsninger; Arts skærper sin profil, udvikler Nordens største forsknings- og uddannelsesmiljø inden for de europæiske hovedsprog og styrker med et nyt nationalt center sin indsats inden for skole og dagtilbud. Aarhus BSS fremmer forskningsbaseringen af business-uddannelserne. Health styrker medicinuddannelsens erhvervsretning. Og endeligt iværksætter Science and Technology en storstilet ingeniørsatsning. De fire satsninger understøttes løbende af Universitetsledelsens Strategiske Midler med i alt 260 mio. kr. frem mod 2023. Størstedelen af disse investeringer sker i perioden 2017-2020.

Endelig har universitetet sikret fagmiljøerne et større rådighedsbeløb, idet udgifterne til administration, drift og øvrige omkostninger i fællesområdet i perioden 2017 til 2020 vil falder med 49 mio. kr. til 780 mio. kr. Dette fald ligger i forlængelse af den i forvejen gennemførte besparelse på 104 mio. kr. Bestyrelsen pointerede på mødet, at overskuddet fra 2016 skal bruges til at understøtte universitetets fortsatte strategiske udvikling.

”Universitetet har de seneste år udvist den fornødne tilbageholdenhed i forhold til vores indtægter. Det betyder, at vi nu har et bedre økonomisk fundament til at forfølge vores mål og strategiske satsninger. Vi skal udvikle de faglige fyrtårne og strategisk rigtige uddannelser, der kan trække universitetet fremad i en tid, hvor finansieringen af sektoren stagnerer,” siger Michael Christiansen. 

For yderligere oplysninger kontakt
Presse- og kommunikationschef Anders Correll, 2899 2235, ac@au.dk