Årets modtager af Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2022

Professor Søren Riis Paludan

Professor i medicin Søren Riis Paludan modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris for sin innovative forskning i, hvordan virusinfektioner aktiverer immunsystemet.

Det grundlæggende spørgsmål i Søren Riis Paludans forskning er, hvordan immunsystemet opdager infektioner og igangsætter gavnlige – og nogle gange skadelige – reaktioner for at eliminere virus. Hans forskning er aktualiseret af COVID-19-pandemien, som har synliggjort, hvor forskelligt infektionen kommer til udtryk i mennesker.

Søren Riis Paludan har identificeret grundlæggende mekanismer i immunresponset og har dermed bidraget betydeligt til den grundlæggende viden, som har banet vejen for nye vacciner og behandlinger af sygdomme som herpes, HIV og hepatitis – og senest COVID-19. Hans tilgang til infektionsimmunologi har ført til en række banebrydende opdagelser og ændret måden, vi forstår immunsystemet på.

De seneste to år har Søren Riis Paludan optrådt i danske og udenlandske medier mere end 4.500 gange og dermed bidraget til både folkeoplysningen og samfundets håndtering af COVID-19-pandemien. Han har brugt sit talent for formidling til at skabe dialog mellem videnskab og befolkning i en periode, hvor efterspørgslen på klare svar om den globale sundhedskrise har været enorm.

Søren Riis Paludans forskning er yderst velciteret, og han har modtaget en lang række priser og bevillinger, herunder EliteForsk-prisen og et ERC Advanced Grant fra Det Europæiske Forskningsråd. Han samarbejder med lægemiddelindustrien, og hans laboratorium indgår i det konsortium, som Bavarian Nordic har samlet til at udvikle en COVID-19-boostervaccine.

Hør mere og mød Søren i podcastserien ’De unge forskere’

Visninger
Søren Riis Paludan