AU-forskning i hjernen og bæredygtige batterier hædres med EliteForskpriser

To af Uddannelses- og forskningsministeriets fem store EliteForskpriser går til professor i kemi Dorthe B. Ravnsbæk og professor i neurovidenskab Per Borghammer fra Aarhus Universitet.

Årets EliteForsk-prismodtagere med uddannnelses- og forskningsminister Christina Egelund og H.K.H Kronprinsesse Mary ved uddelingen d. 20. februar. Foto: Søren Kjeldgaard

Omtalen er baseret på en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Det var med kongeligt håndtryk og ministeranerkendelse, da to forskere fra Aarhus Universitet mandag d. 20. februar modtog Uddannelses- og Forskningsministeriets EliteForsk-priser 2023.

Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund overrakte priserne, og de to Aarhus-forskere i modtagerfeltet er professor Dorthe B. Ravnsbæk fra Institut for Kemi og professor og overlæge Per Borghammer fra Institut for Klinisk Medicin og Aarhus Universitetshospital.

Dorthe B. Ravnsbæk, 39 år, leder en forskergruppe, som arbejder med at forstå sammenhængene mellem fremstilling af batterimaterialer, deres strukturer på nano- og atomskala og batteriernes egenskaber. Læs mere om Dorthe B. Ravnsbæks forskning.

Per Borghammer, 47 år, leder en forskningsgruppe, som var den første i verden til at vise, at der kan findes Parkinsonsproteinklumper i tarmen op til 20 år før, at Parkinsonsdiagnosen bliver stillet. Læs mere om Per Borghammers forskning.

Ud over de store EliteForsk-priser uddeltes 20 EliteForsk-rejsestipendier. Fem ph.d.-studerende fra AU modtog rejsestipendier. Læs om modtagere af EliteForsk-rejsestipendier her

Læs pressemeddelelsen fra Uddannelses- og Forskningministeret.