AU-infostander på Ndr. Ringgade i Aarhus er slukket

Aarhus Universitet har lukket ned for en udendørs interaktiv infoskærm, efter den blev misbrugt til at vise reklame for sexlegetøj. Nu arbejdes der på at finde en teknisk løsning, så det ikke gentager sig.

Normalt kan man få hjælp til at finde vej på AU’s campus via en interaktiv skærm på en infostander, som står på hjørnet af Ndr. Ringgade og Nørrebrogade i Aarhus. Nu er skærmen midlertidigt gået i sort, og det har den været, siden AU blev bekendt med, at skærmen har vist reklamevideo med sexlegetøj.

Videoen blev spottet af en forbipasserende lørdag d. 27. maj, som tippede Århus Stiftstidende. En journalist herfra kontaktede efterfølgende AU om hændelsen.

Infostanderen bliver vedligeholdt af Aarhus BSS IT, og her lyder forklaringen, at en person har skaffet sig adgang natten til d. 27. maj i forbindelse med en sikkerhedsopdatering. Det siger Andreas Stilling Heuwinkel, som er chef i Aarhus BSS IT.

”I infostanderen er en computer med internet, som flere gange dagligt genstartes og opdateres, så den er i sikker tilstand. Der er et kort tidsrum mellem opdatering og genstart, hvor det har været muligt at komme på internettet via touchskærmen, men kun med et AU-login. Det er foreløbig det, vi vurderer, der er sket”, siger Andreas Stilling Heuwinkel.

Da adgangen er sket med et AU-login, er der ikke tale om hacking, og ingen data eller lukkede netværk har været i risiko for at blive kompromitteret. Den pågældende har benyttet et ’åbent vindue’, som Andreas Stilling Heuwinkel beskriver det. Konkret er der startet en browser og hentet en video, som herefter er vist på skærmen. Det er it-chefens vurdering, at videoen har været på skærmen indtil næste opdatering dagen efter.

”Infostanderen med way-finding-funktion er en service, som studerende, medarbejdere og gæster bruger til at finde rundt på AU’s store campus. Derfor er det meget ærgerligt, at vi er nødt til at tage standeren ud af drift, men det er nødvendigt, indtil vi har en løsning, som forhindrer adgang”, siger Andreas Stilling Heuwinkel.

Aarhus BSS IT arbejder nu sammen med AU HR med at afklare omstændighederne omkring misbruget af AU-login.