Digital opbevaringsløsning til åbne forskningsdata i luften
Alle AU-forskere har nu adgang til ERDA, som er en ny digital løsning til opbevaring og deling af forskningsdata, som kan være åbne.
ERDA og SIF er navnene på to nye storage systemer til forskningsdata, der tilsammen skal gøre det nemmere for forskere at opbevare og dele data på en sikker, effektiv og ansvarlig måde, også med samarbejdspartnere uden for AU.
Som den første af de to løsninger er ERDA nu åben for alle AU-forskere. Her kan man opbevare og dele forskningsdata, som ikke er personoplysninger eller af anden grund ekstra beskyttelsesværdige, fx på grund af IP- (Intellectual Property) eller strategiske hensyn.
Hvis du arbejder med data, der ikke passer på denne beskrivelse, skal du vente på SIF, som forventes at være fuldt tilgængeligt for alle AU’s forskere til efteråret.
ERDA tilbyder AU’s forskere tre markante fordele i forhold til andre opbevaringsløsninger:
- ERDA er en gratis service skræddersyet til forskningsdata
- ERDA er lokalt
- ERDA vil bruge WAYF til at validere eksterne brugere, hvilket styrker adgangskontrollen
Få overblikket over, hvad ERDA kan bruges til og find vejledninger på https://medarbejdere.au.dk/administration/it/vejledninger/dataopbevaring/erda-sif/erda
Opret dig som bruger og log in til ERDA her: https://www.erda.au.dk/
Oprindeligt var både ERDA og SIF planlagt til at rulle ud i slutningen af 2022. På grund af udfordringer med den tekniske tilpasning og organisatoriske implementering er tidsplanen blevet justeret.
Hvis man som bruger løber ind i problemer med brug af ERDA, kan man få hjælp gennem supporten https://support.au.dk/CherwellPortal/IT.
Vil du deltage i pilotprojekt med SIF?
Lige nu er SIF i pilot-drift forud for forventet udrulning i efteråret.
Som AU-forsker er du velkommen til at deltage i denne fase som pilot på SIF.
Vil du vide mere, kan du kontakte projektforvalter Sara Marie Westh på samawe@au.dk.