”Et nej fik pludselig en alvorlig betydning”

I løbet af 10 dage fik AIAS 65 ansøgninger til AUFF-Ukraine research fellowships, der er rettet mod forskere på flugt fra krigen i Ukraine. Det var en hård proces at læse ansøgninger og vælge ud, men det nytter at hjælpe, også selv om det er få, siger Søren Rud Keiding, direktør på Aarhus Institute of Advanced Studies.

Alina Korobeinyk er AIAS’s første forsker, som er kommet til Aarhus på et AUFF-Ukraine research fellowship. Foto: Lasse Højsgaard/Forskerforum

Der gik ganske få dage fra opslaget med AUFF-Ukraine research fellowships var online på AIAS’ hjemmeside og flittigt delt på Twitter i begyndelsen af marts, til de første ansøgninger tikkede ind.

På mindre end to uger modtog AIAS ansøgninger fra 65 forskere, der så Aarhus Universitet som et sted, der kunne samle dem og deres forskning op. Og det var ansøgninger, som gjorde indtryk, siger direktør på AIAS, Søren Rud Keiding, der sammen med Aarhus Universitets Forskningsfond er initiativtager til AUFF-Ukraine research fellowships.

”Vi er vant til henvendelser og ansøgninger fra udenlandske forskere, der gerne vil til Aarhus Universitet for at fordybe sig, udveksle erfaringer og skabe relationer. Med krigen i Ukraine som bagtæppe har denne proces været markant anderledes. Tempoet har været højt, ansøgningerne er skrevet på en måde, vi ikke har set før, og vi har skulle bruge andre kriterier at udvælge fra”, fortæller Søren Rud Keiding.

Kufferten var pakket
Et afgørende kriterium var, at ansøgerne skal være ’i nød’, før de var berettigede til at komme i betragtning. Og det kriterium har alle opfyldt.

”Nogle af ansøgerne har bogstaveligt talt stået med en pakket kuffert, siddet i et beskyttelsesrum eller været halvvejs eller helt ude af Ukraine, da de sendte ansøgningen. Langt de fleste er kvinder med ansvar for børn eller ældre slægtninge, og flere har forladt deres hjem og land – og ægtefæller, brødre og fædre -  i hast, kan vi læse ud af ansøgningerne. Omstændighederne er meget dramatiske og hjerteskærende”, siger Søren Rud Keiding.

Sammen med bedømmelsesudvalget, som består af forskere fra hvert fakultet, har han løbende vurderet ansøgningerne.

”Vi har kigget efter, om en ansøger i forvejen har en relation til AU, så hun hurtigere kan falde til. Min bagtanke er, at fagligheden kan blive en mental pause fra krig og bekymringer. Det har også spillet ind, om ansøgeren taler engelsk eller har publiceret på engelsk. Alt sammen for at skabe de bedste forudsætninger, til trods for en svær situation”, fortæller Søren Rud Keiding om udvælgelsen, som har resulteret i, at 18 fordrevne forskere hver er tilbudt et fellowship. Foreløbig er der tilsagn fra ni, en enkelt forsker fra en forskningsinstitution i Kyiv ankom i forrige uge og to mere i denne uge.

Et ocean af dråber
Udvælgelsen var følelsesmæssigt en hård udfordring, erkender Søren Rud Keiding.

”Jeg har bedømt ansøgninger i årevis og givet masser af tilsagn og flere afslag. Det har altid ligget i baghovedet, at et ’ja’ kan fremme karrieren og et ’nej’ kan bremse. I denne situation har det måske været et spørgsmål om liv eller død. Et ’nej’ fik pludselig en meget alvorlig betydning. Så det er med en anden bevidsthed, at jeg har bedømt disse ansøgninger”.

For Søren Rud Keiding har det været nødvendigt at fokusere på, hvad der kan lade sig gøre. Også selv om det kun hjælper de få.

”Det er en dråbe i oceanet af behov. Men et ocean består af dråber. Så det nytter, og vi gør en verden til forskel for de få, som får muligheden for at komme til Aarhus Universitet”.

Selv om AUFF-Ukraine research fellowships i første omgang er en håndsrækning til forskere i nød, tror Søren Rud Keiding, at mødet mellem de nye fellows og Aarhus Universitet kan gavne begge parter.

”Forskerne fra Ukraine kommer med en anden videnskabelig kultur, som har været vendt mod Sovjetunionen, der historisk er kendt for høj videnskabelig kvalitet. Ikke mindst inden for naturvidenskab, som er mit eget felt. Jeg forestiller mig, at den faglige dybde i kombination med vores tradition for fri og kritisk forskning kan bringe nogle spændende diskussioner og indsigter. Men allerførst handler det om at hjælpe de nye fellows på plads i takt med, at de ankommer til Aarhus”, siger Søren Rud Keiding.

 

Et splittet valg mellem sikkerhed i Aarhus og et utrygt liv i Ukraine

Alina Korobeinyk er AIAS’s første forsker, som er kommet til Aarhus på et AUFF-Ukraine research fellowship. Det var vanskeligt at skrive ansøgningen, fortæller hun. Ikke ansøgningens faglige del, men anledningen - russernes invasion i Ukraine - gjorde omstændighederne svære.

”Jeg var splittet i min beslutning. Russerne havde været i Ukraine i to uger, da muligheden for at søge et fellowhip kom, og jeg skulle træffe et valg om at komme i sikkerhed og undslippe de forfærdelige begivenheder eller blive hos min familie, venner, mit arbejde og tidligere liv”, siger Alina Korobeinyk.

Nu er Kyiv skiftet ud med Aarhus, og Alina Korobeinyk forsøger at skabe et midlertidigt forskerliv i Vennelyst Parken. Hun er kemisk fysiker og forsker ved Chuiko Institute of Surface Chemistry, en del af National Academy of Sciences of Ukraine. Alina Korobeinyks forskningsfelt er nanoteknologi, og hun er som fellow ved AIAS indlemmet i en forskningsgruppe på AU’s iNano Center. Her føler hun sig taget godt imod.

”Jeg føler mig inviteret, inkluderet og passet på. Folk omkring mig er meget sympatiske over for Ukraine og min livssituation. Jeg føler mig tryg nu”, siger Alina Korobeinyk, som også forventer et fagligt udbytte af tiden i Aarhus.

”Jeg ser frem til nye projekter og udgivelser, og jeg håber også, at mit samarbejde i forskergruppen vil resultere i nye kompetencer og viden”.

Alina Korobeinyk ser sin fremtid i ’mit smukke, fredelige og demokratiske’ Ukraine, som hun formulerer det.

”Mine øjne er rettet mod Ukraine. Jeg håber på sejren, og at mit land bliver genopbygget og krigsforbryderne retsforfulgt. Og at vi får en garanti for, at de ufattelige ødelæggelser, som russerne har skabt, aldrig vil ske igen.  

 

Du kan læse mere om AUFF-Ukraine research fellowships på AIAS’ hjemmeside. Call’et er åbent indtil 20. april.

AU har oprettet en hjemmeside om, hvordan AU håndterer sanktioner mod Rusland og Belarus samt andre informationer i relation til krigen i Ukraine  https://medarbejdere.au.dk/ukraine

 

Kontakt

Direktør Søren Rud Keiding

keiding@aias.au.dk

28 99 20 61