Fra elskovsrum til ølsmagning: Studenterbarens vilde historie

I kælderen under Stakladen ligger Studenterbaren. De stemningsfulde lokaler med de gule murstensvægge gemmer på røverhistorier og finurlige detaljer fra Aarhus Universitets historie – og måske fra din egen studietid? Baren er stadig åben for alle.

Alumner er meget velkomne i universitetets ældste bar. Foto: Jens Hartmann Schmidt, AU Foto

Studenterbaren. Unibaren. Hullet.

Kært barn har mange navne – det gælder også universitetets ældste bar, som gemmer sig under Stakladen. Barens historie går tilbage til 1965, hvor den var ”cognacstue” med åben pejs. Når vinden blæste i den forkerte retning, spruttede gløderne ud i rummet.  

En række af Aarhus’ kulturpersonligheder var dengang involveret i baren, bl.a. jazzentusiasten Bent Jørgen Jensen, der var økonomistuderende og initiativtager til Aarhus Studenterjazz, der arrangerede koncerter i Stakladen. Bent J fik senere sit helt eget værtshus ”Bent J” i Nørre Allé – i dag befinder det sig i Den Gamle By.

Elskovsrum og Hells Angels
I 1969 fejrede de studerende Studenterforeningens 41-års fødselsdag ved at indrette et ”elskovsrum” i Studenterbaren for at ”give alle drifter udfoldelsesmulighed”, som der stod i Sjællandspostens artikel om arrangementet. Her var madrasser på gulvet, dæmpet belysning, røgelsespinde, ”intim musik” – og frihed til at smide tøjet, hvad flere efter sigende gjorde.

I 1970’erne var bartenderne i Studenterbaren provisionslønnede, og de ældste bartendere fik lov at vælge vagter først. Nye bartendere endte ofte med de mindst travle perioder, og en historie fortæller, at én af disse i en lang periode kun var lønnet af sin kæreste, som sad alene i baren.

Mere gang i baren – nogle gange måske lidt for meget – kom der i 1980’erne, hvor Hells Angels-rockere i en periode frekventerede stedet.

Skæve eksistenser og tobakståger
I 90’erne og 00’erne fik Studenterbaren sit store, faste stampublikum, som udover ansatte og studerende - måske især de såkaldte evighedsstuderende - også bestod af lokale og skæve eksistenser. Én af de mest bemærkelsesværdige stamgæster i baren var cand.mag. i filosofi Jon Rostgaard Boiesen, der døde alt for tidligt i 2019. Han blev bisat fra Stakladen med omkring 500 deltagere, og gravøllen blev serveret i Studenterbaren.

Baren har været en del af en lang række forskellige konstruktioner. I 1992 overtog Studenterhusfonden stedet og forpagtede baren ud til bartenderen Peter Bech, som hængte sin motorcykel op på væggen. Den tog han med igen, da han gik på pension i 2003, hvor Niels Overgaard, som er hovedkilden til denne artikel, blev driftschef.

Studenterbaren har i det meste af sin historie været indhyllet i en tæt tobakståge – undtagen det lille sidelokale, som den dag i dag stadig kaldes ”ikke-rygeren”. I dag er baren fuldstændig røgfri ligesom resten af campus, men stemningen fra barens farverige historie findes stadig, og i de sene timer vil du kunne høre en røverhistorie eller to.

I dag byder Studenterbaren på Aarhus’ største udvalg af specialøl, pubquizzer, mad, ølsmagnings-events og en stor samling brætspil – som i dag opbevares i den gamle pejs.

Alumner er meget velkomne.

Læs mere om Studenterbaren

Følg Studenterbaren på Facebook