Kunstig intelligens: AU’s anvisninger til GAI gælder stadig

Nye generative AI-værktøjer som DeepSeek har fået flere medarbejdere til at spørge, hvad man må og ikke må. Indtil videre gælder AU’s 7 anvisninger til GAI fortsat, fastslår Peter Bruun Nielsen, vicedirektør for AU IT.

En hånd holder en telefon med et billede af et chatbot-ikon på skærmen. Ud fra skærmen går 4 talebobler.

Den seneste tid er der på ny opstået debat om de mange GAI-værktøjer, der kommer på markedet, bl.a. ansporet af kinesiske DeepSeek, som lancerede sin første gratis chatbot i januar i år.

Blandt mange af AU’s medarbejdere er der stor interesse for, hvad de forskellige værktøjer kan, men flere spørger også til, hvilke GAI-værktøjer man kan benytte i sit arbejde på AU, og hvilke typer data, man må behandle med GAI.

AU IT følger udviklingen tæt og rådfører sig også med eksterne eksperter i forhold til GAI-værktøjer – ikke kun den nye tjeneste DeepSeek, men også f.eks. Microsoft Copilot, som Statens IT-råd og Økonomistyrelsen er i gang med at lave en risikovurdering af. Så længe der ikke er nye officielle retningslinjer fra myndighederne, slår vicedirektør for AU IT, Peter Bruun Nielsen, fast, at medarbejdere fortsat skal følge AU’s anvisninger til GAI, der blev lanceret i august sidste år.

”Den vigtigste rettesnor er, at man ikke skal benytte GAI til følsomme og fortrolige data. Holder man sig til det grundprincip, er det stadig muligt at være nysgerrig på og afprøve, hvordan GAI kan bidrage til opgaveløsningen. Men det er vigtigt, at man bevarer sin kritiske sans, når man arbejder med GAI i forhold til de data, man anvender,” siger Peter Bruun Nielsen.

Han står også i spidsen for den arbejdsgruppe, som har udarbejdet de 7 anvisninger til god brug af GAI. Der er siden nedsat en ny arbejdsgruppe, som har fortsat sit arbejde ved bl.a. at opsamle erfaringer fra organisationen med henblik på at kunne udvikle mere konkrete regler og rammer for, hvor GAI anvendes bedst muligt på AU. Men hastigheden i udviklingen er en udfordring, forklarer Peter Bruun Nielsen.

”Der kommer hele tiden nye GAI-produkter på markedet, og teknologien bag udvikler sig enormt hurtigt samtidig med, at det også ændrer på de arbejdsprocesser, vi kender. Det gør det komplekst at udstikke mere præcise rammer end dem, vi har lige nu, hvis vi fortsat vil have plads til at udforske, hvordan vi kan bruge GAI i hverdagen,” siger Peter Bruun Nielsen og understreger, at man holder nøje øje med de meldinger og risikovurderinger, der kommer fra officielle myndigheder, og at AU på den baggrund naturligvis er parat til at justere retningslinjer og lukke for tjenester, hvis myndighederne anbefaler det.

7 trin til god brug af GAI

  1. Brug ikke GAI til fortrolige eller følsomme data
  2. Husk, at du selv har ansvaret for det indhold, du bruger eller videresender
  3. Deklarér brugen af GAI, så andre kender din metode
  4. Vær kritisk over for GAI som kilde – den kan tage fejl
  5. Vær opmærksom på bias i GAI-genereret indhold – den reproducerer ofte skævheder
  6. Brug kun GAI, når du ikke kan bruge almindelige søgemaskiner – det er bedre for klimaet
  7. Koordinér indkøb af GAI-værktøjer med AU IT og Økonomi – af hensyn til økonomi og sikkerhed

Se anvisningerne uddybet på medarbejdere.au.dk/gai.

Er du i tvivl om, hvilke data du må bruge til GAI? Se mere om klassifikation af data.